ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Ο Ευάγγελος Σαραβάνος καταγόταν από την Κάρυστο, είχε ζήσει όμως για πολλά χρόνια στη Βραζιλία, όπου και έγινε πραγματική αυθεντία του καφέ, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η βραζιλιάνικη κυβέρνηση του ανέθεσε τη διάδοση του βραζιλιάνικου καφέ στη Μέση Ανατολή.
Έτσι, τα βήματα του τον οδήγησαν στην Αίγυπτο όπου άνοιξε δύο καφέ, το ένα στο Κάιρο και το άλλο στην Αλεξάνδρεια, με την ονομασία ¨Brazilian¨. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με την επιτυχημένη λειτουργία αυτών των καταστημάτων, ώσπου τελικά αποφάσισε ότι ήταν καιρός να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έτσι, πούλησε τα πάντα και στις αρχές του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή το Αλεξανδρινό ¨Brazilian¨ πέρασε στα χέρια του Δ. Καλογλόπουλου και το Καϊρινό στους Κ. Αρχιμανδρίτη και Χρ. Παπαστεφάνου.
Όταν ο Σαραβάνος ήρθε στην Ελλάδα δημιούργησε δύο καταστήματα μαζί με τον συμπατριώτη του Λουμίδη. Το ένα ήταν το ¨Πατάρι¨ και το άλλο το ¨Brazil¨ στη στοά Καλλιγά. Στα 1934 λύνεται η συνεργασία τους και ο δαιμόνιος Αιγυπτιώτης συστήνει την ¨Ε. Σαραβάνος ΕΠΕ¨, ιδρύοντας το πρώτο καφέ ¨Brazilian¨ στο Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επί της οδού Βουκουρεστίου. Μάλιστα, το 1944 κατέθεσε και το εμπορικό του σήμα : Ο γεωγραφικός χάρτης της Ν. Αμερικής με τη Βραζιλία επί μιας κούπας καφέ και έναν κλώνο με φύλλα ανερχόμενο πλαγίως να καλύπτεται από πάνω με 15 αστερίσκους και με την επιγραφή ¨Brazilian Coffee Stores¨.
Κυρίως Αιγυπτιώτες οι υπάλληλοι, όπως ο Μιχάλης Γεωργιάδης, με πείρα στη συνεπή εξυπηρέτηση του πελάτη, σέρβιραν σε ορθίους για πρώτη φορά στην Ελλάδα εσπρέσσο ενός μυστικού μείγματος – καφέ φίλτρου και κρουασάν, ενώ φημιζόταν για τη βρετανική πουτίγκα και τη λεμονόπιτα. Κι έτσι, εκτός από τους αλλοδαπούς της ¨Μεγάλης Βρετανίας¨, το ¨Brazilian¨ έγινε καθημερινή αθηναϊκή συνήθεια με πιστούς πελάτες.
Κατά τις δεκαετίας του ΄50 και του ΄60 το ¨Brazilian¨ κερδίζει σταδιακά έδαφος από άλλα λογοτεχνικά στέκια, με το βιβλιοπωλείο ¨Πυρσός¨ στο πλάι του, και θαμώνες τους Χατζιδάκι, Ελύτη, Αργυράκη, Τσαρούχη, Σαχτούρη, Μόραλη, Εγγονόπουλο, Εμπειρίκο, Βασιλικό, Γκάτσο, Βαλαωρίτη, Σινόπουλο, κ.ά., ενώ εκεί εμπνεύστηκε ο Ταχτσής το ποίημα ¨Η Συμφωνία του Μπραζίλιαν¨ που εικονογράφησε ο Φασιανός.
Το 2002 το ¨Brazilian¨ κλείνει για να ανοίξει το 2007 σε άλλη τοποθεσία, στη Βαλαωρίτου 10, ανήκοντας πλέον στον Κυριάκο Κακριδά και κατόπιν στο γιο του Νίκο, για να διακοπεί οριστικά η λειτουργία του το 2015, χωρίς όμως να σβήσουν οι μνήμες και η φήμη του.
Πηγές : Ν.Νικηταρίδης ¨Η Κοινωνική Ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο¨, εκδ. Αγγελάκη, Αθήνα 2019 – www.womantoc.gr 22/11/2019 – www.fosonline.gr, 2/10/2021