Βιέννη Ομογένεια Παροικιακά Νέα

«Τα όρια της ελευθερίας»: διαδικτυακή εκδήλωση από το AHEPA Βιέννης

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε χθες, 8-4-21, η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα AHEPA Βιέννης A614 «Νικόλαος Δούμπας» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη με ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα της «Τα όρια της ελευθερίας».

Ιδεολογικές επιδράσεις, επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικοί καταναγκασμοί στη διαμόρφωση της στάσης των Ελλήνων της Βιέννης απέναντι στα επαναστατικά κινήματα» ανέπτυξε ως κεντρική ομιλήτρια η κα Μαρία Α. Στασινοπούλου, τακτική καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο μαέστρος Αναστάσιος Στρίκος στο πιάνο και η σοπράνο Σοφία Κυανίδου στο τραγούδι, δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες της Ομογένειας.

 

 

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Γεν. Γραμματέας Καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης επισήμανε πως «…η Βιέννη υπήρξε ένα από τα κέντρα που σφυρηλάτησαν κατά την προεπαναστατική περίοδο την αφύπνιση και διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης. Ομοίως, αποτέλεσε μία από τις μήτρες που ζύμωσαν τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό φέρνοντας εξέχουσες μορφές του, όπως ο Ρήγας, σε στενότερη επαφή με τα «φωτισμένα» ρεύματα της δυτικής Ευρώπης. Είναι ο τόπος που επηρέασε τη διαμόρφωση εθνεγερτικών μηνυμάτων και, κυρίως, συνέβαλε στη διάδοση και εδραίωσή τους μέσα από την ελληνόγλωσση εκδοτική παραγωγή. Η στάση της διεθνούς Κοινής γνώμης υπήρξε καθοριστική για την ίδια την έκβαση της Επανάστασης του 1821. Η θετική αυτή στάση εκδηλώθηκε μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού καθώς και μέσα από την έμπρακτη στήριξη του Αγώνα, με υλικούς πόρους από εύπορους έμπορους και επιχειρηματίες του παροικιακού Ελληνισμού.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Δ.Σ. των AHEPA Βιέννης Nikolaus Dumba, κ. Ιωάννη Σταύρου».

Αφήστε μια απάντηση