Συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Λάρισα
- Πολίτες και φορείς συνδημιουργούν το πρόγραμμα δράσεων της επετείου του 2021 – 1733 οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή
- Η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις – Τι περιλαμβάνουν οι 371 προτάσεις των Δήμων της Ελλάδας
- Στις 25 Μαρτίου και στις 20 και 21 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν οι «Γιορτές των Πόλεων»
Στην εντυπωσιακή ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο κάλεσμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για συνδιαμόρφωση του προγράμματος των δράσεων της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και στην καθοριστική συμβολή των Δήμων όλης της χώρας στη μεγάλη αυτή προσπάθεια αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η κυρία Αγγελοπούλου ανακοίνωσε επίσης την πρώτη κεντρική επετειακή πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με σημεία αναφοράς Δήμους σε όλη τη χώρα, τις «Γιορτές των Πόλεων». Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα προκειμένου να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος που θα έχει η Ελληνική Περιφέρεια στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας πραγματοποίησε το πρωί περιοδεία αντιπροσωπεία της Επιτροπής.
«Είμαι σίγουρη ότι με την συνεργασία όλων μας θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες, ενωμένοι, περήφανοι για την ιστορία μας και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας θα τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αρμόζει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου. Πρόσθεσε δε ότι, στην παρούσα συγκυρία, η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση αναδεικνύει την ύπαρξη ενός ρεύματος σύγχρονου πατριωτισμού: «Μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται για το 1821 και την πορεία της Ελλάδας τα 200 χρόνια, οι άνθρωποι που συναντάμε επιμένουν στο γεγονός ότι οι αξίες που ανέδειξε η Επανάσταση, η ελευθερία, η γενναιότητα, ο ηρωισμός, η αντοχή, υπάρχουν και σήμερα. Πράγματι, αυτό ακριβώς μαρτυρά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε την κρίση της πανδημίας αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά».
Το στοίχημα της συμμετοχής κερδήθηκε
Ειδικότερα, η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις δύο κεντρικές στρατηγικές επιλογές που έκανε η Επιτροπή και οι οποίες απέδωσαν. Η πρώτη αφορούσε την απόφαση το πρόγραμμα της εθνικής επετείου να μην καταρτιστεί κεντρικά αλλά να δημιουργηθεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, μέσα από την υποβολή προτάσεων στην ανοιχτή πλατφόρμα της Επιτροπής. «Το στοίχημα αυτό έχει κερδηθεί. Η συμμετοχή που υπήρξε είναι πραγματικά συγκινητική. Συνολικά έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1733 προτάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, από συλλόγους, από επιχειρήσεις, από φορείς της ομογένειας, από πολίτες, κ.α» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο παλμός της επετείου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Η δεύτερη ήταν η απόφαση ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο στην Αθήνα, καθώς, όπως τόνισε, και η ίδια η Επανάσταση ξεκίνησε από τις κοινότητες των Ελλήνων. Στην απόφαση αυτή η συμβολή των αυτοδιοικητικών φορέων υπήρξε καθοριστική. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, 118 Δήμοι που εκπροσωπούν 45 από τους 51 νομούς της χώρας κατέθεσαν συνολικά 371 προτάσεις, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από Δήμους και των 13 Περιφερειών της χώρας.
Ειδικότερα, η γεωγραφική κατανομή των προτάσεων έχει ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 προτάσεις από 6 Δήμους, Κεντρική Μακεδονία: 38 προτάσεις από 12 Δήμους, Δυτική Μακεδονία: 20 προτάσεις από 3 Δήμους, Ιόνια Νησιά: 25 προτάσεις από 4 Δήμους, Ήπειρος: 34 προτάσεις από 11 Δήμους, Θεσσαλία: 19 προτάσεις από 9 Δήμους, Στερεά Ελλάδα: 12 προτάσεις από 8 Δήμους, Δυτική Ελλάδα: 21 προτάσεις από 7 Δήμους, Αττική: 32 προτάσεις από 17 Δήμου, Πελοπόννησος: 52 προτάσεις από 14 Δήμους, Νότιο Αιγαίο: 32 προτάσεις από 10 Δήμους, Βόρειο Αιγαίο: 9 προτάσεις από 5 Δήμους, Κρήτη: 41 προτάσεις από 11 Δήμους.
Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις των Δήμων
Όσον αφορά το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών, η Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν την έμφαση που δίνεται σε δράσεις που συνδυάζουν το παρελθόν με το μέλλον, επιδιώκοντας να αφήσουν ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Όπως ανέφερε: «Σε σύνολο 371 προτάσεων, οι 221 το 60% περίπου, αφορούν σε δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφορούν υποδομές και έργα καινοτομίας με παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα». Οι 150, το 40% δηλαδή, αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα, δράσεις που τιμούν την Εθνική παλιγγενεσία, την ιστορική μας διαδρομή και τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων».
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των προτάσεων έχουν ως εξής: 145 προτάσεις αφορούν Συνέδρια – Ημερίδες – Εκθέσεις – Εκδηλώσεις –Μνημεία σχετικά με την Επανάσταση, 73 προτάσεις αφορούν δράσεις που συνδυάζουν Ιστορία – Πολιτισμό – Τουρισμό – Αθλητισμό με Αναπτυξιακό περιεχόμενο, 58 προτάσεις αφορούν δράσεις Ψηφιοποίησης και νέων τεχνολογιών, 46 προτάσεις αφορούν Συνέδρια – Ημερίδες – Εκθέσεις επίσης με αναπτυξιακό περιεχόμενο, 27 προτάσεις αφορούν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και καθώς και Βιώσιμης αστικής κινητικότητας, 8 προτάσεις αφορούν τη δημιουργία τοπικών υποδομών, 5 προτάσεις αφορούν δράσεις για την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, 5 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, 4 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Σχετικώς με τη χρηματοδότηση των προτάσεων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως από τις προτάσεις αυτές 28 είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, ενώ για τις υπόλοιπες αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης και όταν αυτοί εξασφαλιστούν, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις.
«Γιορτές των Πόλεων»: Η πρώτη κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανακοίνωσε επίσης μια κεντρική πρωτοβουλία στην οποία θα προχωρήσει η Επιτροπή. Πρόκειται για τις «Γιορτές των Πόλεων», οι οποίες θα εξελιχθούν σε δύο φάσεις. «Την 25η Μαρτίου 2021, θα διοργανωθούν και θα υποστηριχθούν από εμάς επετειακές εκδηλώσεις σε Δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα. Η Επιτροπή θα επιλέξει περιοχές με υψηλό ιστορικό συμβολισμό, θα συζητήσει τις λεπτομέρειες με τους τοπικούς φορείς και θα στηρίξει τις επετειακές τους εκδηλώσεις. Ενώ στις 20 και 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα διοργανωθούν ταυτόχρονα και σε ενιαίο πλαίσιο εορτασμοί σε όλες τις πρωτεύουσες Νομών της χώρας» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή αντανακλά τη βούληση της Επιτροπής να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Λάρισα
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λάρισα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση με τοπικούς παραγωγικούς φορείς για τις 19 προτάσεις επετειακών δράσεων που έχουν υποβάλει οι Δήμοι της Θεσσαλίας. Και στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφέρον και η ανάγκη ενεργού συμμετοχής από τους πολίτες της περιοχής υπήρξε συγκινητική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 19 συνολικά προτάσεις προέρχονται 9 Δήμους και παρουσιάζουν όλες εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών καθώς και η Βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, που αποτελείτο από την Πρόεδρο και το Μέλος της Ολομέλειας, Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, συναντήθηκε επίσης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.
«Το εγχείρημα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 είναι δύσκολο αλλά μεγάλο. Μέσα από αυτό, η Ελλάδα μπορεί να δείξει ότι έχει όραμα και προσανατολισμό στο μέλλον, συνείδηση της ιστορίας και του παρελθόντος της. Είναι στο χέρι όλων μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε, και στις δύσκολες στιγμές, ότι προσαρμοζόμαστε και πετυχαίνουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός.
Η Λάρισα, τόπος με σπουδαία και παμπάλαια ιστορία, που αποτυπώνεται στα σημαντικά μνημεία και Μουσεία της πόλης, διαχρονικά αποτέλεσε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας. Κομβικό στοίχημα της πόλης στο δρόμο προς την νέα περίοδο που εγκαινιάζει η επέτειος των 200 χρόνων είναι να καταστεί ένας ακόμη σημαντικότερος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης, ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε: «Ο δυναμισμός της περιοχής και των ανθρώπων, η πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία και η ισχυρή θέληση μας να συμβάλλουμε στην επιτυχία του έργου σας, αποτελούν την έμπρακτη δέσμευσή μας για στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021».
Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωες και τους απλούς ανθρώπους που διαδραμάτισαν ρόλο στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας. Αποτελούν παραδείγματα ηρωισμού, γενναιότητας και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Δεν κοιτάζουμε όμως μόνο το παρελθόν. Προετοιμάζουμε και το αύριο, μέσα από δράσεις που επιδιώκουν να αφήσουν ένα αποτύπωμα στο μέλλον».