Ομογένεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

 

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων

Η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας

σας προσκαλούν σε μια βραδιά 

 

« Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη »

με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη

και την συμμετοχή της Κατερίνας Φωτεινάκη

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, Ελληνικό Σπίτι, στις 19.00

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του εικοστού αιώνα, συνέδεσε τη μουσική παράδοση της Ελλάδας με τη δυτική συμφωνική μουσική.

Συνέθεσε πολυάριθμα έργα για κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτα, ορατόρια και κονσέρτα, και μελοποίησε τους μεγαλύτερους ποιητές, από τον Ελύτη ως τον Νερούδα και από τον Ρίτσο ως τον Λόρκα. Αγωνίστηκε ενάντια στη γερμανική κατοχή και τη δικτατορία και εξαιτίας των πεποιθήσεών του υπέστη φυλακίσεις, βασανιστήρια και εξορίες. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της ακτινοβολίας της σύγχρονης Ελλάδας, συνδυάζοντας τους αγώνες του για τη δημοκρατία με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Την μοναδική αυτή πορεία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα μας παρουσιάσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του Mikis Théodorakis par lui-même (Εκδόσεις Actes Sud) / Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου (Εκδόσεις Πατάκης), με τη μουσική συνοδεία της Κατερίνας Φωτεινάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθούν φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία του δημιουργού, θα ακουστούν αποσπάσματα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχε, μαρτυρίες προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία και άλλο ανέκδοτο υλικό που θα φωτίσει τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής αυτού του ανθρώπου που, μέσα από το τεράστιο έργο και τους αγώνες του, ταυτίστηκε με την ιστορία και το πεπρωμένο της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Αφήστε μια απάντηση