Ράδιο

“Από στάχτη και σιωπή – Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας” – Μεγάλο αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από στάχτη και σιωπή – Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας

Μεγάλο αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 12:00 CET, 13:00 ώρα Ελλάδας

 Η ραδιοφωνική σειρά «Από στάχτη και σιωπή» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης στη Φωνή της Ελλάδας, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης το οποίο θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή, στις 13:00 και θα ολοκληρωθεί σε οκτώ επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο θα μεταδοθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 με το πρώτο μέρος της αφήγησης του Γιώργη Σμπώκου από τα Ανώγεια.

Ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει στην Κρήτη, στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, αναζητά αυτόπτες μάρτυρες και προσπαθεί να τεκμηριώσει το χρονικό της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1941, αλλά και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των πληροφορητών στο μικρόφωνο της ΕΡΤ, έρχονται στο φως άγνωστα γεγονότα από την απαράμιλλη αντίσταση του κρητικού λαού και το μεγαλείο της κρητικής ψυχής. Δεκάχρονα αγόρια και κορίτσια τότε, που δεν δίστασαν να μπουν στον αγώνα εναντίον των κατακτητών τους, που έγιναν οι σιωπηλοί μάρτυρες ανείπωτων σφαγών, που μεγάλωσαν με τα μοιρολόγια και τους θρήνους για τους αδικοχαμένους συγχωριανούς τους.

Η Ζαχαρένια και ο Γιώργης Σμπώκος από τα Ανώγεια, ο Κανάκης Γερωνυμάκης από το Καστέλι Κισάμου και όλοι οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες από διάφορες γωνιές της κρητικής γης συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά αφηγήσεων που έρχεται για πρώτη φορά στο φως.

Έρευνα -τεκμηρίωση – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας

Τρόποι Ακρόασης:

 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως  TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Αφήστε μια απάντηση