Ειδήσεις Ελλάδα Τουρισμός

Η τοπική ιστορία αποτελεί ένα πλεονέκτημα για την βιώσιμη τουρ. ανάπτυξη

 

Δημήτρη Φραγκάκη, Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ

“Εκτός από τον πολιτισμό που αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, η τοπική ιστορία μπορεί να αποτελέσει και αυτή ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προορισμών της Ελλάδας.

Ήδη πριν από την πανδημία του Covid-19 είχαμε ξεκινήσει την χάραξη μιας στρατηγικής με στόχο την σταδιακή αλλαγή του προσανατολισμού του ελληνικού τουρισμού την επόμενη δεκαετία. Η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητα των ελληνικών προορισμών αλλά και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος είναι οι κεντρικοί πυλώνες αυτής της νέας στρατηγικής. Οι συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό, μας υποχρεώνουν πλέον να τρέξουμε πιο γρήγορα προς την επόμενη μέρα και να αναδείξουμε τα τοπικά χαρακτηριστικά που θα ανανεώσουν και θα ενισχύσουν τους προορισμούς μας στις διεθνείς αγορές.

Έχουμε πολλά και σημαντικά αποθέματα όσον αφορά την τοπική ιστορία τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Και δεν μιλάω μόνο για ‘άγουρες’ τουριστικά περιοχές της χώρας αλλά ακόμα και για ώριμους τουριστικά προορισμούς. Πάρτε για παράδειγμα την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη όπου πριν από 80 χρόνια έγινε μία από τις εμβληματικότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μάχη της Κρήτης. Λίγα πράγματα μπορεί να δει σήμερα ένας ξένος επισκέπτης στο νησί για αυτό το σημαντικό γεγονός ενώ ελάχιστα έχουμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας ως κίνητρο για να προσελκύσουμε τουρισμό. Η δημιουργία ενός μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης, στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, αλλά και η χάραξη και ανάδειξη μιας ιστορικής πορείας που θα συνδέει τοποθεσίες και πολεμικά γεγονότα, είναι κατά την γνώμη μου σημαντικά έργα προτεραιότητας που πρέπει να ξεκινήσουν.

Ο τουρισμός αλλάζει ήδη, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, οι προτιμήσεις των επισκεπτών εξειδικεύονται και το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτών των τάσεων. Η ιστορία κάθε τόπου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα παραπάνω είχα την ευκαιρία να τα πω στο virtual σεμινάριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετείχαν η κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO των αθηΝΕΑ, ο κ. Νίκος Καραφλός, Γενικός Διευθυντής του Boutique Hotel Dexamenes και η κ. Όλγα Μάνου, Διευθύντρια του Θεματικού Μουσείου Μύλων Λούλοι. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός και ιδρύτρια του «hιστορισταί». Τους ευχαριστώ για την ευκαιρία.

[Η φωτογραφία είναι από ένα ωραίο παράδειγμα αξιοποίησης της τοπικής ιστορίας, το Καταφύγιο Πλατανιά Χανίων που λειτουργεί ως μικρό μουσείο του Β ΠΠ στην Κρήτη και για το οποίο έχω προσωπική εμπλοκή και άποψη]”

 

Αφήστε μια απάντηση