Νέα Ομογένεια

Συμμετοχή Ιωάννη Χρυσουλάκη σε επιστημονική ημερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Λυών

Συμμετοχή του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη σε επιστημονική ημερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Λυών

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά και απηύθυνε εναρκτήρια ομιλία στην επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Ελληνο-Γαλλικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Δευκαλίων» στη Λυών της Γαλλίας. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την τραγωδία και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το επιστημονικό συνέδριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μια σειρά έγκριτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία – το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λυών (Université Lumière-Lyon-II), το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών και Μεσογειακών Σπουδών (Maison de l’Orient et de la Méditerranée), το Πανεπιστήμιο Νίκαιας (Université CôtedAzur) και το Ερευνητικό Κέντρο για τη Μετανάστευση και την Κοινωνία (Unité de Recherche Migrations et Sociéte.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή, «ο διωγμός, ο πόνος, οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγιά έχουν βάλει βαθιά τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης». Υπογράμμισε ότι «η τραγωδία της Μικράς Ασίας οδήγησε στον εμπλουτισμό της ελληνικής κοινωνίας, στο μπόλιασμα της μητροπολιτικής Ελλάδας με το δυναμισμό, την εφευρετικότητα και τα πολιτιστικά στοιχεία των προσφύγων», οι οποίοι «ρίζωσαν και χάρισαν νέα οικονομική, δημογραφική και πολιτιστική πνοή σε πολλές περιοχές της χώρας». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στη Γαλλία, που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε». Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τον Ελληνο-Γαλλικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Δευκαλίωνα» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, καθώς και για την εικοσιπενταετή πολιτιστική του δράση στη Λυών, δια της οποίας «συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις».

 

Αφήστε μια απάντηση