Ομογένεια

Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας: Ευρωπαϊκό Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση

 

Χαιρετισμός Γ. Χρυσουλάκη σε συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας με θέμα τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό και την ελληνική επανάσταση

 

Με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, εγκαινιάστηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας με θέμα «Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση».

Στο συνέδριο αυτό, που εντάσσεται στη θεματική της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ο κ. Χρυσουλάκης εστίασε στον φιλελληνισμό, στη διεθνή εκδήλωση συμπάθειας για τον αγώνα ελευθερίας ενός υπόδουλου έθνους, «η οποία κατέστη συνοδοιπορία για πολλούς από τους φιλέλληνες, που ήρθαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στους εξεγερμένους προγόνους μας».

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι ο φιλελληνισμός έχει βαθιές ρίζες, που ξεπερνούν το γεγονός του 1821. Συγκεκριμένα, η προετοιμασία για τη θετική υποδοχή του αγώνα της εθνεγερσίας είχε προετοιμαστεί πολύ πριν, από τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και ίσως ακόμα πιο πίσω από αυτό το κίνημα. Σημείωσε δε ότι ο φιλελληνισμός δεν είναι μόνο ένα ζητούμενο της ιστορίας, αλλά ένα διαρκές ζητούμενο, καθώς στη σύγχρονη περίοδο, σημαίνει τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα καταστήσουν τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή κοινή γνώμη κοινωνό των εθνικών δικαίων μας. «Γνωρίζοντας τη διαδικασία και την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου από τον 18ο αιώνα και μετά, τουλάχιστον, γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κάνουμε τη φωνή μας ακουστή, τους τρόπους με τους οποίους θα επικοινωνήσουμε το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, τους δρόμους που πρέπει να πάρουμε για να θυμίσουμε ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η πλευρά της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, που αξίζουν όλοι οι λαοί», υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης.

Με τη βεβαιότητα ότι οι πολύπτυχες εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο θα φωτίσουν τόσο τις ρίζες όσο και τα κλαδιά του φιλελληνισμού, ο κ. Χρυσουλάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας θα αναδειχθεί, για μια ακόμη φορά, σε τόπο, όπου η γόνιμη, νηφάλια συζήτηση παράγει τα βέλτιστα επιστημονικά συμπεράσματα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση