Κύπρος

Συνάντηση της ΠτΔ  με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, υπό τον Πρόεδρό της Πέτρο Καρεκλά.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την κυρία Σακελλαροπούλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εννέα προσφυγικοί Δήμοι που βρίσκονται ακόμη υπό τουρκική κατοχή, έπειτα από την παράνομη εισβολή του 1974. Επεσήμαναν επίσης ότι καλούνται να επιτελέσουν ένα ψυχοφθόρο έργο, προκειμένου αφενός να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη, καθώς με την πάροδο του χρόνου χάνονται οι βιωματικοί πρόσφυγες, και αφετέρου να μην φθαρεί η πολιτιστική τους κληρονομιά. Υπογράμμισαν δε ότι υπό τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άμεση επίλυση του Κυπριακού είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά της εκτίμηση για το δύσκολο και αξιέπαινο έργο που επιτελούν, υπό δυσχερείς συνθήκες, οι κατεχόμενοι Δήμοι και διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα και ολόψυχα στο πλευρό τους, για την επιστροφή τους στις πατρογονικές εστίες και την ανάκτηση των περιουσιών τους, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας και στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμφωνημένης λύσης, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αφήστε μια απάντηση