‘Αρθρα

Οι Αιγυπτιώτες κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο

 

 

Μιχάλης Μπίσκος*

 

Η παρουσία, η συμβολή και η προσφορά του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού κατά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, σίγουρα αποτελεί μία σελίδα αίγλης, υπερηφάνειας και δόξης για την ιστορία μας. Η ανασύνταξης του Ελληνικού κράτους στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να είχε  πραγματοποιηθεί, χωρίς την αρωγή του  Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Η επιτυχία της επιστράτευσης στην Αίγυπτο, η επιτυχία όλων των ειδών των εράνων που έγιναν από πολλά σωματεία, ο θερμός πατριωτικός ενθουσιασμός των Ελλήνων της Αιγύπτου, ήταν στοιχειά ανεπανάληπτα και συγκινητικά της μερίδας αυτής του Ελληνισμού.

Στην πολεμική κινητοποίηση, δυναμική παρουσία των Αιγυπτιωτών έχουμε στην 1η κα 2η Ελληνική Ταξιαρχία, στον Ιερό Λόχο, στην Βάση καταδρομών, στην Λιβύη – Κυρηναϊκή, στην Ταξιαρχία του Ρίμινι, στο Πολεμικό Ναυτικό της Μεσογείου, και στην Πολεμική Αεροπορία.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου διέθεσε τις αίθουσες της Ξενακείου Σχολής, για την στέγαση των στρατολογικών γραφείων, των Ελληνικών δυνάμεων, του Ελληνικού φρουραρχείου, των οργανώσεων του Δέματος του Στρατιώτη, της Περίθαλψης των Οικογενειών Επιστράτων, της Φανέλας του Στρατιώτη, αργότερα στεγάστηκαν στην ίδια σχολή πολλά Ελληνικά Υπουργεία.

Στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου και στο Κοτσίκειο Νοσοκομείο  Αλεξανδρείας κατά την περίοδο 1941-1944, νοσηλευτήκαν 13162 οπλίτες και αξιωματικοί των Ελληνικών Στρατιωτικών Μονάδων Μέσης Ανατολής με 230.000 συνολικά ημέρες νοσηλείας.

Οι οργανώσεις και τα σώματα που συστήθηκαν ήταν, το σώμα Ελληνίδων εθελοντριών Νοσοκόμων Αιγύπτου όπου ενεγράφησαν παραπάνω από 150 αδελφές νοσοκόμες, το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού στην Αλεξάνδρεια όπου κατετάγησαν συνολικά 900 άνδρες, από τους οποίους  οι 400 ήσαν εθελοντές και το Αρχηγείο Φάλαγγας Ελλήνων Αιγύπτου για την επιστράτευση των ομογενών που έμεναν μόνιμα στην χώρα αυτή.

Τέλος από τους συνολικά 7.063 Αιγυπτιώτες που υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό είχαν καταταγεί, 4.032 στον Στρατό Ξηράς, 1.614 στο Πολεμικό Ναυτικό και 1.417 στην Πολεμική Αεροπορία.

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν υπήρξε η πρώτη αποφασιστική νίκη των Συμμάχων και σημείωσε την αρχή της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Άξονα από τη Βόρεια Αφρική.

Οι απώλειες του Άξονα στο Ελ Αλαμέιν ήταν συνολικά 20.000 νεκροί και 30.000 τραυματίες. Σχεδόν όλα τα άρματα και το πυροβολικό  είχαν καταστραφεί ενώ οι Συμμαχικές δυνάμεις είχαν 13.500 απώλειες και έχασαν τα μισά άρματα τους.

Ο 2ος Παγκόσμιος όταν τελείωσε το 1945, εκτός από την φρίκη τον πόνο και τον φόβο που έσπειρε, άφησε πίσω του 40.000.000 νεκρούς από όλες τις χώρες που είχαν εμπλακεί. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα θρήνησε 500.000 νεκρούς, το δε τίμημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν 145 νεκροί συντοπίτες μας.

Εβδομήντα έξη χρόνια συμπληρώνονται από τον φρικτό εκείνο πόλεμο και η ανθρωπότητα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά το γνωμικό που λέει «Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο».

Μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές εμείς οι Αιγυπτιώτες όπως κάθε χρόνο μέσα στον Οκτώβριο, γεμάτοι συγκίνηση, σεβασμό, υπερηφάνεια αλλά προπαντός με περισσή ευγνωμοσύνη, αποδίδουμε φόρο τιμής στους 145 αδελφούς μας που έπεσαν μαχόμενοι στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι, στην μνήμη αυτών των νεκρών παλικαριών μας, που θυσίασαν την ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι και με το κεφάλι ψηλά. Αιωνία τους η μνήμη.

 

*Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου

 

Οκτώβριος 2021

 

 

Αφήστε μια απάντηση