Ομογένεια

5ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

 

Το διήμερο 24 & 25 Ιουλίου 2021 διεξάγεται το  5ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που πραγματοποιείται διαδικτυακά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την έναρξη των εργασιών του κήρυξε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, κ. Χρυσόστομος Δήμου ενώ, μεταξύ άλλων με ομιλία του συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, καθώς επίσης θεσμικοί και εταιρικοί εκπρόσωποι, ακαδημαϊκοί όπως και εκπρόσωποι της νεολαίας του ΠΣΗΕ.

 

 

Καλεσμένος ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Στην ομιλία του με τίτλο: «Δεσμοί των Αποδήμων Ελλήνων με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, οι Ηπειρώτες της Διασποράς» τόνισε ότι «παντού το ελληνικό στοιχείο, έκανε την παρουσία του αισθητή, δημιούργησε, πρόκοψε, μεγαλούργησε, ποτέ όμως δεν ξέχασε και δεν ξέκοψε από τις ρίζες του και ειδικά τις ρίζες με την ιδιαίτερη πατρίδα».

Ακόμη, επισήμανε ότι «το παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών και οι ομοσπονδίες μέλη του, αποτελούν την τρανή απόδειξη ότι οι Ηπειρώτες της Διασποράς ουδέποτε ξέχασαν την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους και ότι στόχος της λειτουργίας και της ύπαρξης τους είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας των Αποδήμων Ηπειρωτών, η σύσφιγξη των δεσμών τους με την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, η με κάθε τρόπο ενίσχυση της Ηπείρου σε όλους τους τομείς: Οικονομία, Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον.

Το αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, η οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου, η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η Ήπειρος της ψηφιακής εποχής, οι δεσμοί των αποδήμων με την Ήπειρο, η επαναφορά του προγράμματος γλωσσομάθειας της νεολαίας, θεματικές ενότητες τις οποίες καλύπτει και το Συνέδριο. Θερμά συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού».

Βραβεύτηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, κ. Ελευθέριος Γείτονας, οι ιδρυτές της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε., κ. Πέτρος Σεπετάς και κα Ελένη Θεοχάρη και ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, Πατέρας Αντώνιος.

Αφήστε μια απάντηση