Ελλάδα Πολιτισμικά

Ο 5ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Ήλιδα και Ολυμπία στην πρώτη γραμμή της διαδρομής που οδηγεί στην ειρήνη.

Ο 5ος Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

 

 

 

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης, συναδέλφωσης, σεβασμού προς τον συναθλητή και αλληλεγγύης, αλλά και με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου  ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Αυγούστου οι δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας στην Ηλεία για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020».

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς, αθλητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, περπάτησαν τα 50 χιλιόμετρα του «Δρόμου της Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα έως την Αρχαία Ολυμπία.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, με επικεφαλής την Γιαπωνέζα μαραθωνοδρόμο Minori Hayakari  και την παγκοσμιονίκη στο Tae Kwo Do Μαρία Καρπαθάκη, θέλοντας να τιμήσει τη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την ημέρα της γυναίκας με την οποία συνέπιπτε.

Η καραντίνα, ωστόσο, που επιβλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση του Δρόμου της Εκεχειρίας κατά ένα 5μηνο.

Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί (30.08) στις 05:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και αφίχθησαν  στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.

 

 

Ο «Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»  διεξάγεται πάνω στην οικοτουριστική διαδρομή του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας», δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύονται με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια οι δρομείς που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 49,8 χλμ, με μετάλλια που φέτος σχεδίασε ο εξαίρετος γλύπτης Ευάγγελος Μουστάκας (είναι ο γλύπτης που έχει δημιουργήσει τον έφιππο Μέγα Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη και την πτώση του Ικάρου στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα).

Της διαδρομής εφέτος ηγήθηκε η καθηγήτρια και δρομέας Αριστέα Νικολοπούλου από την Πάτρα,  με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα (πανελλήνια πρωταθλήματα μαραθωνίου αλλά και ανωμάλου δρόμου) και στο εξωτερικό. H κα Νικολοπούλου πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τον Δρόμο Εκεχειρίας έχει συμμετάσχει ανελλιπώς στη διοργάνωση από το 2016.

Σε όλα τα χωριά της διαδρομής οι δρομείς έτυχαν της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας από τους κατοίκους, οι οποίοι προσέφεραν κι εφέτος τοπικά εδέσματα θέλοντας να δείξουν ότι η φιλοσοφία του «Ξένιου Διός», εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Παράλληλα με τον Δρόμο της Εκεχειρίας, που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ήλιδα,  με τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία, διεξήχθη για εφέτος πρώτη φορά ο Δρόμος του Ηρακλή, που συνδέει την περιοχή του Αγραπιδοχωρίου, όπου στην αρχαιότητα οι εισερχόμενοι στο Βασίλειο της Ήλιδας εναπόθεταν τον οπλισμό τους, με την Αρχαία Ήλιδα και ο Δρόμος του Ίφιτου, προς τιμήν του βασιλιά που καθιέρωσε την Εκεχειρία, από την κεντρική πλατεία του χωριού της Ήλιδας έως το θέατρο.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξήχθη για πρώτη φορά μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα.

Πριν την έναρξη του αγώνα στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Ήλιδας απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας, έλαβε χώρα μια μικρή συμβολική τελετή εναπόθεσης του οπλισμού δύο αρχαίων πολεμιστών. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους στην Αρμάτοβα και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».

Δύο πολεμιστές με αρχαία ενδυμασία και όπλα, αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους, παρέλαβαν από ιέρειες (από τη σχολή χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου) από  ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί με τη σειρά τους τα παρέδωσαν στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Γιάννη Κούρο και στον μαραθωνοδρόμο και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων, διευθυντή του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο, οι οποίοι ηγήθηκαν του πρώτου Δρόμου του Ηρακλή.

Τους δύο αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), πλαισίωναν εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη του όπως η Μαρία Καρπαθάκη (πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO), ο Στέλιος Μπίσμπας, η Ντενίζ Δημάκη, ο Θανάσης Μίχας κ.α. οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Λόγω του φράγματος του Πηνειού (Λίμνης Καραμανλή) δεν ήταν εφικτό να ακολουθηθεί η αρχαία διαδρομή, έτσι διήλθαν από τα χωριά Λάτας, Εφύρα, Ωραία, Κεραμιδιά, Δάφνη και κατέληξαν στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας όπου έγιναν και οι απονομές των αναμνηστικών και των μεταλλίων. Τα μετάλλια, όπως και οι στολές των αρχαίων πολεμιστών, έχουν καλλιτεχνηθεί από τον γλύπτη κ. Γιώργο Ρούσση. Τα αναμνηστικά που δόθηκαν στους επικεφαλής του δρόμου – πορείας έχουν σχεδιαστεί από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Μουστάκα.

 

 

Στο τελετουργικό οι ιέρειες ήταν μέλη της Σχολής της κας Ζωής Ανδρίτσου.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ διεξήχθη για πρώτη φορά το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.00 το απόγευμα στην Αρχαία Ήλιδα. Είναι αφιερωμένος στο βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των πρωτεργατών της Εκεχειρίας. Έλαβαν μέρος παιδιά της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού καθώς και του γυμνασίου.

Οι νεαροί δρομείς ξεκίνησαν από την πλατεία της Ήλιδας και τερμάτισαν στο ξύλινο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, σε έναν αγώνα σχεδόν 2 χιλιομέτρων (1.800μ.).

Όλα τα παιδιά βραβεύθηκαν γι’ αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη, και λόγω των καιρικών συνθηκών, προσπάθεια με πήλινα μετάλλια σχεδιασμένα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση. Όμως τιμήθηκαν ιδιαίτερα οι πρώτοι ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το δημοτικό: Νικολόπουλος Βασίλης, Αγγελάτου Ανθή και οι πρώτοι ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το γυμνάσιο: Χρονόπουλος Χαράλαμπος και Μαρίνα Κότσιφα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή συναυλία της μουσικής μπάντας PASSEPARTOUT.

Στην είσοδο του Θεάτρου της Ήλιδας υπήρχε έκθεση ζωγραφικής παιδιών με θέμα την Εκεχειρία και το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

 

 

Ο Δρόμος του Ίφιτου έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του #BE ACTIVE.

Οι πρόσκοποι του Πύργου έδωσαν το παρών κατά μήκος όλης της διαδρομής καθώς και οι Σαμαρείτες όχι μόνον ως δείκτες, αλλά και για να προσέχουν και να φροντίζουν τους νεαρούς δρομείς.

Περιγράφοντας τις δράσεις της Συμπολιτείας Ήλιδας- Ολυμπίας, η πρόεδρός της Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη θύμισε ότι «η κατάθεση των όπλων και η παύση των εχθροπραξιών στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσε την ιερή Εκεχειρία.

Όποιος δεν κατέθετε τα όπλα του στην Ήλιδα ήταν «εναγής», έφερε το άγος, γιατί η μη κατάθεση των όπλων ήταν ανίερη πράξη».

Εξηγώντας πώς καθιερώθηκε η Εκεχειρία, η κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη πρόσθεσε:

«Ο Παυσανίας αναφέρει ότι επειδή η Ελλάδα σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο και πάθαινε μεγάλες καταστροφές κυρίως από αρρώστιες, ο Βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος, επισκέφθηκε την Πυθία και της ζήτησε να ρωτήσει τον δελφικό Θεό Απόλλωνα πώς θα μπορούσαν οι Έλληνες να απαλλαγούν από όλες αυτές τις συμφορές.

Σύμφωνα με τον Παυσανία η Πυθία, τότε, συμβούλευσε τον Ίφιτο να ανακαινίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

 

Όπως επιβεβαιώνει και ο Στράβων, ο Ίφιτος, μαζί με τους βασιλιάδες της Σπάρτης Λυκούργο και της Πίσας Κλεοσθένη, συμφώνησαν να κηρυχθεί η Ηλεία «ιερά του Διός» και καθιέρωσαν την εκεχειρία.

Η συμφωνία για εκεχειρία ήταν δεσμευτική όχι μόνο για τους Ηλείους αλλά για το πανελλήνιο.

Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς, πότε καθιερώθηκε η Εκεχειρία, αλλά ο ίδιος ο Αριστοτέλης επιβεβαιώνει την ιστορικότητά της, καθώς ήταν χαραγμένη πάνω στον λεγόμενο δίσκο του Ίφιτου που φυλασσόταν στο ναό της Ήρας. Ο δίσκος, που αποτελεί γραπτό μνημείο ύπαρξης και εφαρμογής της Εκεχειρίας, όπως επιβεβαιώνει ο ιστορικός Νικόλαος Γιαλούρης, χρονολογείται στα ύστερα του 8ου αιώνα.

Σήμερα, 28 αιώνες μετά, ερχόμαστε να καθιερώσουμε τον αγώνα δρόμου από το σημείο που οι Έλληνες προσερχόμενοι στην Ήλιδα άφηναν τα όπλα τους, έως τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης.

Από εδώ, το Αγραπιδοχώρι, παλιά Αρμάτοβα, έως την Ήλιδα είναι σχεδόν 28 χιλιόμετρα. Η αρχαία διαδρομή ωστόσο ήταν μικρότερη, καθώς σήμερα θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε παραλίμνιες οδούς, καθώς η παλιά διαδρομή είναι καλυμμένη από τα νερά της λίμνης Καραμανλή, τη λίμνη δηλαδή του Φράγματος του Πηνειού.

Η διαδρομή θα φέρει το όνομα του Ηρακλή, η μορφή του οποίου αποτυπώνεται στον δίσκο του Ίφιτου.

Τον αγώνα εφέτος, λόγω τον ειδικών συνθηκών με την πανδημία του Κορωνοϊού, έτρεξαν μόνο αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που ανήκουν στη δύναμη του ΑΣΑΕΔ.

Συν τω χρόνω πιστεύουμε ότι ο Δρόμος του Ηρακλή θα καθιερωθεί και θα δώσει ώθηση σε μια περιοχή που έχει ανάγκη να βγει από την αφάνεια.

Σήμερα λοιπόν, που η Ελλάδα – και κυρίως η παγκόσμια κοινότητα- ζει συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ανάγκασαν τον Ίφιτο να προστρέξει στην Πυθία και να λάβει την προτροπή – χρησμό «τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανεώσασθαι», σήμερα παρά ποτέ, είναι αναγκαία η εφαρμογή της Εκεχειρίας ως ολυμπιακή αξία. Κάτι που… ξεχάσαμε ως κοινωνία και πολιτισμός, στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Και όπως η Πυθία προέτρεψε τον Ίφιτο οι αγώνες να μην είναι πλέον χρηματίτες αλλά στεφανίτες, δηλαδή να μη βραβεύονται οι νικητές με υλικά αγαθά αλλά με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς, θέλοντας να αναδείξει τον άθλο και την πνευματικότητα και αξίες πέρα από τις υλικές, έτσι και μεις σήμερα πρέπει να αγωνισθούμε να επαναφέρουμε αξίες, όπως η Εκεχειρία, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

Ξεκινήσαμε λοιπόν τον 1ο Δρόμο του Ηρακλή, ελπίζοντας ότι δεν ξεκινάμε απλά έναν ακόμη δρόμο σε μια πανέμορφη διαδρομή της Ηλειακής γης, αλλά έναν αγώνα δρόμου για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία μέσα από την εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών.

Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και  συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειας Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της ΕΘΝΟΑ, θεσμικούς υποστηρικτές τον Δήμο Σπάρτης και τον Δήμο Αθηναίων, τεχνική υποστήριξη το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο, με την στήριξη του #BEACTIVE,  χορηγούς επικοινωνίας τον ΠΣΑΤ, την ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, Running News.gr, ΑΘΗΝΑ 9,84, apopseis.gr, OVI, Greekteachers, Polis magazine κ.α.,

Προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: ΟΠΑΠ Α.Ε., ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Ανακύκλωση Συσκευασιών, FARGECO Hellas, λουξ, ΖΑΓΟΡΙ, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗ.Κ.Ε. Πύργου, Εθνική Ασφαλιστική, Κτήμα Μερκούρη, ζυμαρικά ΗΛΙΣ, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

Ο Δρόμος της Εκεχειρίας που διεξήχθη έγινε με την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τη ΓΓΑ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Ήλιδας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και οργανισμών.

 

Αφήστε μια απάντηση