Πολιτισμικά

Η ταινία «Στον δρόμο για τον Κολωνό» της Λουκίας Αλαβάνου στη Biennale Βενετίας 2022

 

Η ταινία «Στον δρόμο για τον Κολωνό» της Λουκίας Αλαβάνου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας 2022

 

Η εικαστική πρόταση με τίτλο «Στον δρόμο για τον Κολωνό» της καλλιτέχνιδας Λουκίας Αλαβάνου, με επιμελητές τους Heinz Peter Schwerfel και Γιάννη Αρβανίτη, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής από το χώρο των εικαστικών την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Πρόκειται για μία ταινία εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών διάρκειας 20 λεπτών, παρουσιασμένη σε μία εγκατάσταση που ενσωματώνει υβριδικές κατασκευές με αναφορές στον εμβληματικό Έλληνα αρχιτέκτονα της δεκαετίας του 1960, Τάκη Ζενέτο, και στο «ανατομικό κάθισμά» του για ψηφιακές προβολές και άυλα περιβάλλοντα. Η ταινία κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών από την κοινότητα των Ρομά που κατοικούν στο Θριάσιο Πεδίο, εκεί από όπου σύμφωνα με τον Σοφοκλή πέρασε ο Οιδίποδας («Οιδίπους επί Κολωνώ»).

Φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής (Εθνικός Επίτροπος) ορίστηκε βάσει του νόμου η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.

Συνολικά, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες, κατατέθηκαν 32 συμμετοχές.

Η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή των συντελεστών της εθνικής συμμετοχής στην 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από 23 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2022, έγινε από άμισθη επταμελή Επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους:

  1. Παντελεήμων Χανδρής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
  2. Αγγελική Αυγητίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  3. Δάφνη Βιτάλη, Επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  4. Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
  5. Μαγδαληνή Τσίκουτα, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου
  6. Αναστάσιος Χαλκίδης, Ζωγράφος-Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
  7. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Τέχνης – AICA HELLAS.

 

Οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους ανωτέρω φορείς και ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται από τα μέλη της, ενώ υπάλληλος της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ εκτελεί χρέη γραμματέα της Επιτροπής.

Αφήστε μια απάντηση