Νέα

3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safety for Journalists (SfJ) – Training School»

Με στόχο τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση όσων ενδιαφέρονται ή καλούνται να κάνουν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες, θα πραγματοποιηθεί το 3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safety for Journalists (SfJ) – Training School», από τη Δευτέρα 8 έως και την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στο Κιλκίς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ, το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης.

Την εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουν ειδικοί και καταξιωμένοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ μέρος της ασφάλειας πεδίου θα πραγματοποιήσουν και στελέχη των ειδικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, αυτά της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης πεδίου. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία σειρά θεμάτων, όπως η εισαγωγή στο περιβάλλον, η νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων, η βασική ασφάλεια πεδίου και μετακινήσεων, η ασφάλεια δεδομένων, οι πρώτες βοήθειες πεδίου, η υγιεινή και διαχείριση άγχους κ.ά. Επίσης, θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν σε διαδικασίες και έγγραφα για τη μετάβαση στο πεδίο.

Το SfJ εκτελείται και στο πλαίσιο του United Nations Academic Impact, έχοντας ως στόχο να προσφέρει σε επαγγελματίες, νέους δημοσιογράφους και σε φοιτητές από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να διαχειριστούν τις προκλήσεις που πρόκειται να συναντήσουν στο σύγχρονο πεδίο.

H εκπαίδευση πραγματοποείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, το Free Press Unlimited, το Digital Communication Network Global και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus.

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, σε συνέχεια της επιτυχημένης λειτουργίας του εκπαιδευτικού προγράμματος «Journalists Field Safety», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://pjl.jour.auth.gr/sfj-training-2023/

Αφήστε μια απάντηση