30 χρόνια Πανεπιστήμιο Μαριούπολης: χαιρετισμός Γιάννη Χρυσουλάκη
Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης
O Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον επετειακό εορτασμό των 30 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, στις 7 Δεκεμβρίου 2021.
Στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης λειτουργεί η μοναδική Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Μικόλα Τροφιμένκο, στη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης επί σειρά ετών διεξάγεται πλούσια και πολυσχιδής έρευνα σε τομείς της Γενικής και Κλασικής Φιλολογίας, των Παιδαγωγικών Μελετών, της Μεθοδολογίας Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε ξένους, Μεταφραστικών Μελετών κ.α. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται από τους εκπαιδευτικούς της Σχολής για τη μελέτη και ανάλυση των ντόπιων διαλεκτικών γλωσσικών μορφών των Ελλήνων της περιοχής της Αζοφικής.
Το Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης συνεργάζεται με τις Διπλωματικές Αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Ελληνο-ουκρανικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς και συνεισφέρει στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνο-ουκρανικής συνεργασίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ οι φοιτητές του συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ (με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ.ά.), Tempus κ.ά.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα.
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές,
Αγαπητοί φοιτητές,
Σας στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς από την Αθήνα και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών! Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να βρεθώ ανάμεσά σας σήμερα, έστω και ηλεκτρονικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου σας.
Αναμφισβήτητα, το Ίδρυμά σας είναι στενά συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία της Ουκρανίας, η οποία γιόρτασε φέτος τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες μας συνδέονται με ειλικρινείς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, το εμπόριο και άλλοι. Ιδιαίτερα δε, η συνεργασία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι τρανή απόδειξη της ισχυρής και γόνιμης σχέσης μας.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ακόμα ένα σπουδαίο ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσά μας είναι η ιστορική παρουσία της ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη. Οι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ουκρανικής κοινωνίας και συνάμα τη μακραίωνη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας.
Αγαπητοί φίλοι,
το Πανεπιστήμιό σας έγινε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα σύγχρονο ίδρυμα με συνεχώς διευρυνόμενο ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Μέσα από τα επιτεύγματά του διαφαίνεται το σταθερό του μέλημα να προσαρμόζεται στις νέες ακαδημαϊκές συνθήκες και να αντιμετωπίζει προκλήσεις με την αξιοποίηση νέων εργαλείων στην έρευνα. Αυτό δείχνει η ανάπτυξη των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του προγραμμάτων, όπως επίσης και το «άνοιγμά» του στην ευρωπαϊκή και εν γένει διεθνή ακαδημαϊκή κοινωνία, με ερευνητικές συνέργειες στο διεθνές περιβάλλον. Άλλωστε, έχει αναπτύξει συνεργασία όχι μόνο με ακαδημαϊκούς φορείς και ιδρύματα, αλλά και με Υπουργεία, δημόσιους Οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την διπλωματική κοινότητα, δείχνοντας έτσι ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο συνδετικό κρίκο μέσα στην κοινωνία, μεταξύ της φοιτητικής και επαγγελματικής ζωής.
Όσον αφορά στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, βασική προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο στην Ομογένεια, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της γλώσσας μας και του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Πανεπιστήμιό σας για το γεγονός ότι διαθέτει ένα ζωντανό και δραστήριο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης. Σας διαβεβαιώνω ότι βούλησή μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του τμήματος αυτού.
Διότι για εμάς, όταν μιλούμε για τμήμα ελληνικής γλώσσας, εννοούμε το πεδίο συνάντησης των επιστημών που ερευνούν τη νεοελληνική ιστορία και κοινωνία. Πέρα τούτου όμως, ο τομέας αυτός εξετάζει ευρύτερα τις πολιτισμικές και άλλες σχέσεις του ελληνόφωνου κόσμου και της σημερινής Ελλάδας με τους άλλους πολιτισμούς, καθώς και τη γενικότερη ιστορική εξέλιξη ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Έτσι, οι φοιτητές σας θα πρέπει να αισθάνονται και περήφανοι και τυχεροί!
Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρευρεθώ σε μία τόσο σημαντική γιορτή για το Πανεπιστήμιό σας. Σας παροτρύνω να συνεχίσετε να μεταλαμπαδεύετε τη γνώση με την ίδια θέρμη και ενθουσιασμό.
Ας αποτελέσουν αυτά τα 30 πρώτα χρόνια την πολύτιμη παρακαταθήκη και κληρονομιά, πάνω στην οποία θα χτίσετε το μέλλον των νέων σας επιστημόνων.
З Днем народження Маріупольський університет!
– Χρόνια πολλά Πανεπιστήμιο Μαριούπολης!
Σας ευχαριστώ