Κύπρος Νέα

2ο Cyprus Forum Cities

2ο Cyprus Forum Cities

Προς μια βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη πόλη του μέλλοντος

Δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες, αντιμετωπίζοντας τις κλιματικές προκλήσεις

Πώς η καινοτομία συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και ποιος ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης; Γιατί η τεχνολογία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην πράσινη κινητικότητα, στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των αστικών κέντρων και της υπαίθρου;  Με ποιον τρόπο συμβάλλουν οι συμπράξεις δημοσίου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, στην ψηφιακή μεταμόρφωση και ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων; Τι ρόλο διαδραματίζει η αρχιτεκτονική στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και οικοδόμησης κοινοτήτων ανθεκτικών στις συνέπειές της;

Τα πιο πάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν μεταξύ άλλων, στο μεγαλύτερο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, το Cyprus Forum Cities, το οποίο διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά στη Λεμεσό, στις 18-19 Απριλίου 2024, με δωρεάν συμμετοχή. Ένα διήμερο φόρουμ με συζητήσεις υψηλού επιπέδου για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπτυξης των Δήμων και Κοινοτήτων, που διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ.

Στο Cyprus Forum Cities εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών, θα συζητήσουν τις διαφορετικές διαστάσεις που άπτονται ενός κοινού σχεδιασμού στρατηγικών για ένα βιώσιμο μέλλον των πόλεων και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ευέλικτης τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Cyprus Forum Cities αποτελεί την ενοποίηση της σειράς 2040 που διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια το Oxygono, σε ένα  μεγάλο συνέδριο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Στην ατζέντα του φόρουμ περιλαμβάνονται συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και μείωση των αποβλήτων, την κυκλική οικονομία, τρόπους μετατροπής των αποβλήτων σε πολύτιμους πόρους, τα πρότυπα του αειφόρου τουρισμού και γιατί είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στην προώθηση υπεύθυνων τουριστικών πρακτικών, της προστασίας και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομίας και εν τέλει της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προορισμών.

Επίσης, ενόψει των Ευρωεκλογών, ενότητες του Φόρουμ είναι αφιερωμένες σε συζητήσεις αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στη ζωή μας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους. Αντίστοιχα, θα συζητηθεί ο ρόλος των νέων στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ. Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αφιερωμένη στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης 2030.

Φέτος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συζήτηση για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με νυν και υποψήφιους Δημάρχους, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και κρατικών/ημικρατικών θεσμών αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, θα γίνει μια απόπειρα ανάλυσης των αιτιών της στεγαστικής κρίσης. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν την ενότητα που αφορά στο Cooling Challenge της Λεμεσού, και που στοχεύει στην παροχή πιλοτικών τρόπων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Oxygono Νικόλας Κυριακίδης αναφερόμενος στο φετινό πρόγραμμα του Φόρουμ, σημείωσε: «Στόχος του Cyprus Forum Cities είναι να προβληματίσει, να δημιουργήσει συζητήσεις, και να επιδιώξει λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά και κέντρα της υπαίθρου της Κύπρου και να συνδέσει τις πόλεις μας με άλλες πόλεις διεθνώς για ανταλλαγή καλών πρακτικών σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής», προσθέτοντας πως: «Φέτος, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα της επιλογής παρακολούθησης κάποιων ή συνδυασμό ενοτήτων συζήτησης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του».

Για δηλώσεις συμμετοχής: https://cities2024.cyprusforum.cy/save-your-seat/

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://cities.cyprusforum.cy/

To Cyprus Forum Cities 2024 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφήστε μια απάντηση