Ομογένεια

1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (15-17.07.2022)

 

Τη διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2022 με θέμα «Ο Αριστοτέλης συναντά τον Ιπποκράτη», ανακοίνωσαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης και ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Το πανομογενειακό συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και από άλλους φορείς της περιοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πόλης που θα φιλοξενήσει το μοναδικής κλίμακας και εμβέλειας συνέδριο εντάσσεται στη στρατηγική μας να καταστεί η συμπρωτεύουσα παγκόσμιο κέντρο της ελληνικής ομογένειας, ένα κόμβος για τους απανταχού Έλληνες και λίκνο σπουδαίων πρωτοβουλιών και συνεργασιών».

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε ότι το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε επιμέρους θεματικές, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της Ιατρικής -όπου ήδη υπάρχει σχετική προετοιμασία από το Aristotle Medical Forum και το Hellenic Diaspora Medical Forum-, της Νεολαίας, των ΜΜΕ, των Εθνικοτοπικών οργανώσεων της Διασποράς αλλά και την ΠαΔΕΕ, την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, με στόχο την παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων διαφόρων πεδίων, τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη σύσφιξη σχέσεων.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κεντρικός πυλώνας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα, συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδημο Ελληνισμό, φιλοδοξεί  με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου να θέσει ισχυρά θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση της ομογένειας από όλον τον κόσμο. Η πραγματοποίηση παράλληλων συνεδρίων υπό την σκέπη του Πανομογενειακού επιτρέπει όχι μόνο τη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων του εκάστοτε συνεδρίου, αλλά και μία άνευ προηγουμένου διεπιστημονική, διαθεματική διάδραση που μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες συνέργειες των μελών του απόδημου ελληνισμού μεταξύ τους, αλλά και με την μητρόπολη, με στόχο την ανάδειξη του αξιολογότατου και πάντοτε αξιόμαχου δυναμικού που διαθέτει.

Αφήστε μια απάντηση