‘Αρθρα

ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝΟΪ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

¨Muar oi nuoc¨ σημαίνει στα βιετναμέζικα ¨Κάνοντας τις μαριονέτες να χορεύουν πάνω στο νερό¨. Το κουκλοθέατρο νερού αποτελεί μία παράδοση που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, προερχόμενη από τα χωριά της περιοχής του Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού στο Βόρειο Βιετνάμ. Το σημερινό βιετναμέζικο κουκλοθέατρο νερού αποτελεί μια μοναδική παραλλαγή στην παράδοση της αρχαίας Ασίας.

Οι μαριονέτες είναι φτιαγμένες από ξύλο και μετά βερνικώνονται . Το βάρος τους φθάνει τα 15 κιλά. Οι παραστάσεις εκτελούνται σε μια πισίνα νερού 4 τετραγωνικών μέτρων με την επιφάνεια του νερού να είναι η σκηνή. Μια μεγάλη ράβδος μπαμπού υποστηρίζει τη μαριονέτα κάτω από το νερό και χρησιμοποιείται από τους κουκλοπαίκτες, οι οποίοι συνήθως κρύβονται πίσω από μια οθόνη, για τον έλεγχο τους. Έτσι οι μαριονέτες φαίνεται να κινούνται πάνω από το νερό.

Ας σημειωθεί πως όταν πλημμύριζαν οι ορυζώνες, οι χωρικοί διασκέδαζαν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή κουκλοθέατρου.

 

 

Μια παραδοσιακή βιετναμέζικη ορχήστρα προσφέρει μουσική υπόκρουση.  Οι απλές νότες του φλάουτου από μπαμπού μπορούν να συνοδεύουν τους βασιλιάδες, ενώ τα τύμπανα και τα κύμβαλα μπορούν να ανακοινώνουν δυνατά την είσοδο ενός δράκου που βγάζει φωτιά. Τραγουδιστές του Cheo (μια μορφή όπερας που προέρχεται από το βόρειο Βιετνάμ) τραγουδούν τραγούδια που αφηγούνται την ιστορία της δράσης από τις μαριονέτες. Οι μουσικοί και οι μαριονέτες αλληλοεπιδρούν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Οι μουσικοί μπορούν να φωνάζουν μια λέξη προειδοποίησης σε μια μαριονέτα σε κίνδυνο ή μια λέξη ενθάρρυνσης σε μια μαριονέτα που έχει ανάγκη. Προβολείς και πολύχρωμες σημαίες κοσμούν τη σκηνή και δημιουργούν μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Το θέμα των σκετς είναι αγροτικό και έχει έντονη αναφορά στη βιετναμέζικη λαογραφία. Αφηγείται την καθημερινή διαβίωση σε αγροτικές λαϊκές περιοχές του Βιετνάμ που διηγούνται οι παππούδες στα εγγόνια τους. Έμφαση δίνεται στις ιστορίες της συγκομιδής, της αλιείας και των φεστιβάλ, ενώ οι θρύλοι και η εθνική ιστορία λέγονται επίσης μέσω μικρών σκετς. Πολλά από τα σκετς, ειδικά αυτά που αφορούν τις ιστορίες της καθημερινής ζωής, συχνά έχουν μια χιουμοριστική μορφή.

Ο Chu Teu είναι ένας επαναλαμβανόμενος και ο πιο αξιοσημείωτος ανδρικός χαρακτήρας στο κουκλοθέατρο νερού, που προσφέρει γέλιο με τα πνευματώδη σχόλια του σχετικά με την πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα, ειδικά δε με τη διαφθορά των αξιωματούχων. Στην εμφάνιση είναι ένα χαμογελαστό αγόρι που συχνά δεν φοράει τίποτα παρά ένα απλό πανί, που μερικές φορές το συνοδεύει με ένα απλό ανοιχτό γιλέκο.

Το παγκοσμίου φήμης ¨Thang Long Water Puppet Theatre¨ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Ανόι, με τα εισιτήρια του να εξαντλούνται μέρες πριν τις παραστάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθως έναν αριθμό σύντομων σκετς παρά μια μακρά ιστορία, που οδηγούν το κοινό σε ένα ταξίδι αρχαίας ζωής στο χωριό, γεωργικές συγκομιδές και χορούς μυθικών πλασμάτων. Οι περισσότερες παραστάσεις παρουσιάζουν επίσης το διάσημο ¨Legend of the Restored Sword of King Le¨ που αφηγείται την ιστορία της λίμνης Hoan Kiem και της γιγαντιαίας χελώνας.

Αφήστε μια απάντηση