Εκκλησιαστικά Νέα Μουσική Οικουμενικό Πατριαρχείο Ομογένεια Πολιτισμικά

Αγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

 

Με ελπίδα και ιδιαίτερη αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε η Έναρξη Λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας μετέβη στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προκειμένου να τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού, εγκαινιάζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπον την νεοσυσταθείσα Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο, ο Υπεύθυνος Λειτουργίας της Σχολής Διάκονος Κωνσταντίνος Δέδες, αφού τον ευχαρίστησε για την αγάπη και την στήριξη με την οποία περιβάλλει αυτή την προσπάθεια, ανέλυσε την δομή και λειτουργία του ιδρυθέντος μουσικού οργανισμού και τόνισε την ευθύνη και το χρέος όλων να παραδοθεί αυτή η μουσική παρακαταθήκη ακέραιη και ανόθευτη στις επόμενες γενεές.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έργο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είναι να δοξάσει τον Θεό, να εμπνεύσει τον άνθρωπο, να διαδώσει την θεόπνευστη τέχνη, να διαμορφώσει Ιεροψάλτες ικανούς στις γνώσεις και το πνεύμα, να μεταδώσει ήθος και ύφος εκκλησιαστικό όπως ο προστάτης Άγιος αυτής έπραξε τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Σκοπός του νεοϊδρυθέντος οργανισμού είναι να αποτελέσει έναν νέο μουσικό πυρήνα, ο οποίος θα διαφυλάττει άσβεστη την φλόγα της μουσικής μας παραδόσεως στις χώρες της Μπενελούξ … Ένας άνθρωπος, ο οποίος οπτασιάζεται το μέλλον, οφείλει να μελετά και να ερευνά το παρελθόν, τις ρίζες του, ειδικά όταν αυτές οι ρίζες είναι και πνευματικές. Είναι σπουδαία η επιθυμία των ανθρώπων να μάθουν Βυζαντινή Μουσική και είναι άξιοι επαίνων όσοι ασχολούνται με αυτήν. Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικώς στους γονείς οι οποίοι προτρέπουν τα παιδιά τους να διδαχτούν αυτή την πανέμορφη τέχνη, έστω και αν εκείνοι δεν την γνωρίζουν. Τους συγχαίρω και ταυτόχρονα βεβαιώνω ότι έκαναν στα παιδιά τους τη μεγαλύτερη επένδυση που θα μπορούσαν!»

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν στα αναλόγια της Μητροπόλεως ψάλτες οι οποίοι να γνωρίζουν την βυζαντινή μουσική και να λαμπρύνουν τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας ώστε και οι πιστοί να αγάλλονται με την λατρεία της Εκκλησίας αλλά και να είναι μία μαρτυρία της Εκκλησίας σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.

Τέλος, συνεχάρη τους καθηγητές της Σχολής υπογραμμίζοντας τον φιλότιμο κόπο και το μεράκι τους να διακονήσουν στη νέα αυτή προσπάθεια ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές της Σχολής τους προέτρεψε να αγαπήσουν την μουσική της Εκκλησίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Βασίλειος Ζαρμπάλης και εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων της Ελληνικής Ομογένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου από την φετινή χρονιά θα λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος και εκτός της πόλης των Βρυξελλών, όπου και η έδρα της, θα λειτουργήσουν παραρτήματα και σε άλλες περιφέρειες της Μητροπόλεως.

Αφήστε μια απάντηση