‘Αρθρα Ομογένεια

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥΚ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Την Πέμπτη 20/1/1938 έλαβαν χώρα οι γάμοι του Βασιλέως Φαρούκ με τη Φαρίντα Ζουλφικάρ. Όπως είναι λογικό, ολόκληρη η Αίγυπτος προετοιμάστηκε κατάλληλα για τους σχετικούς μεγαλοπρεπείς εορτασμούς και ιδιαίτερα η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Το σχετικό πρόγραμμα των εορτών στην Αλεξάνδρεια είχε ως εξής : Πέμπτη 20/1 : Α] Φωταγώγηση με δαπάνες του Δήμου των πλατειών Μωχάμεντ Άλη, Ζαγλούλ, Ισμαήλ και Ρας ελ Τιν. Οι Τράπεζες, οι διαχειρίσεις, οι εμπορικοί οίκοι και οι ιδιώτες καλούνταν ομοίως όπως φωταγωγήσουν τα ακίνητα τους. Η Εταιρία Φωτισμού κλήθηκε επίσης να εγκαταστήσει φωτεινό πίδακα στην Πλατεία Μωχάμεντ Άλη. Β] Η Δημαρχία προσέφερε στις 6μ.μ. στο Καζίνο Σαν Στέφανο τσάι, στο οποίο προσκλήθηκαν 2.000 άτομα, Αιγύπτιοι και Ευρωπαίοι, και μετά το οποίο επακολούθησε εσπερίδα. Γ] Στις 9μ.μ. εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα στο Κάγεντ Βέη και στο Σαν Στέφανο. Δ] Υπαίθριες συναυλίες δόθηκαν από διάφορες μουσικές της πόλης το διάστημα 4-8μ.μ. σε πλατείες και δημόσιους κήπους. Παρασκευή 21/1 : Α] Παρέλαση των στρατωνισμένων στην Αλεξάνδρεια δυνάμεων δια των οδών της πόλης με επικεφαλής μουσική. Β] Παρέλαση των προσκοπικών σωματείων της Αλεξάνδρειας. Γ] Δωρεάν κινηματογραφικές παραστάσεις για μαθητές και φοιτητές στους διάφορους κινηματογράφους της πόλης από τις 10π.μ ως τις 3-5μ.μ., με προβολή ταινιών που εμφάνιζαν το Βασιλέα Φαρούκ και ιδιαίτερα την τελετή ανάρρησης του στο θρόνο. Σάββατο 22/1 : Γενικές διασκεδάσεις. Εκτός των εορτών αυτών, η Δημαρχία προσέφερε δωρεάν τροφή σε 15.000 φτωχούς, ενώ σε 5.000 από αυτούς διένειμε υποδήματα και τεμάχια υφασμάτων. Ομοίως, διανεμήθηκαν γλυκίσματα στους τροφίμους των δημαρχιακών και άλλων ασύλων. Επιπλέον, η Δημαρχιακή Επιτροπή άφησε πλήρη ελευθερία δράσης στο Διοικητή Μωχάμεντ Χουσεΐν Πασά και στο γενικό Διευθυντή της Δημαρχίας όπως λάβουν όσα άλλα μέτρα έκριναν σκόπιμα για τον πανηγυρισμό του ευτυχούς γεγονότος. Για την εκτέλεση του όλου προγράμματος η Επιτροπή πίστωσε ποσό 4.000 λιρών, δυνάμενο να αυξηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Στο Κάιρο οι εορτές διήρκεσαν 4 ημέρες. Το γαμήλιο συμβόλαιο υπογράφηκε στα Ανάκτορα της Κούμπας παρουσία της Βασιλικής Οικογένειας, των ανωτέρων αυλικών και των ουλεμάδων, ενώ ο Πρύτανης του Άζχαρ σύνταξε το σχετικό πρακτικό. Τη μέλλουσα Βασίλισσα αντιπροσώπευσε ο πατέρας της, ο οποίος εκκίνησε από το μέγαρο του στην Ηλιούπολη επιβαίνων ανακτορικής άμαξας, της οποίας προηγείτο και ακολουθούσε ιππικό. Αεροπλάνα πετούσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενώ το απόγευμα ανθοστόλιστα άρματα και αυτοκίνητα διαφόρων οργανώσεων, εμπορικών οίκων, κτλ., εκκίνησαν από την Πλατεία Αμπντίν για να κατευθυνθούν στη Κούμπα, όπου και παρέλασαν μπροστά από τα Ανάκτορα. Τα διαφόρων εταιριών ατμόπλοια του Νείλου φωταγωγήθηκαν και στις 10μ.μ. εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, μεταξύ των οποίων και κάποια που απεικόνιζαν τις εικόνες του Βασιλέως και της μέλλουσας Βασίλισσας. Το πρωί της 21/1 ο στρατός παρέλασε ενώπιον του Βασιλέως, που έφερε τη στολή στρατάρχη, στην Πλατεία Αμπντίν. Το απόγευμα παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των Υπουργών και άλλων προσωπικοτήτων και ακολούθησε δεξίωση. Οι κήποι της Εζμπεκίας, της Γκεζίρας και της Αμπασίας ήταν φωταγωγημένοι. Στις 22/1 πραγματοποιήθηκε παρέλαση προσκόπων, τους οποίους επιθεώρησε ο Βασιλέας, το δε απόγευμα παρατέθηκε στα Ανάκτορα δείπνο προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος και των ξένων προκρίτων, ενώ δόθηκε και παράσταση από θίασο της Γαλλικής Κωμωδίας. Στις 23/1 έγιναν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι δημόσιοι κήποι άνοιξαν και φωταγωγήθηκαν. Το απόγευμα έγινε δεξίωση στα Ανάκτορα για τους σημαίνοντες Αιγυπτίους. Τα τεμένη Μωχάμεντ Άλη, Σουλτάν Χουσεΐν και Ριφάι φωταγωγήθηκαν. Αψίδες θριάμβου στήθηκαν, ενώ τα δημόσια κτίρια και τα καταστήματα φωταγωγήθηκαν.

Ας σημειωθεί πως η νυφική εσθήτα και άλλες δέκα εσθήτες είχαν παραδοθεί στον Αιγύπτιο πρεσβευτή στο Παρίσι από τον Οίκο Ουώρθ και απεστάλησαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ενώ μετά το γάμο το βασιλικό ζεύγος αναχώρησε για το Ινσάς, όπου παρέμεινε ως τις 10/2, παραμονή της επετείου των γενεθλίων του Βασιλέως, η οποία και πανηγυρίστηκε μεγαλοπρεπώς.

Όπως είναι φυσικό πάμπολλα και πολύτιμα ήταν τα δώρα που έλαβε το βασιλικό ζεύγος από ιδιώτες, οργανισμούς και κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Η Ελληνική Κυβέρνηση τους προσέφερε μαρμάρινη κεφαλή της Αιγύπτιας Βασίλισσας Βερενίκης. Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας έδωσε 100 λίρες και άλλες 100 λίρες η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ενώ στο ποσό αυτό προστέθηκαν και άλλα που προσφέρθηκαν από τις υπόλοιπες ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου. Το τελικό σημαντικό χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε, επέχοντας τη σημασία γαμήλιου δώρου, για τη συντήρηση κλίνης σε γνωστό Αιγυπτιακό Νοσοκομείο. Επιπλέον, συμμετέχοντας στους γαμήλιους εορτασμούς η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας είχε αποφασίσει να σημαιοστολισθούν επί τριήμερο όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ορφανοτροφεία, τα άσυλα και τα λοιπά φιλανθρωπικά ιδρύματα της, να φωταγωγηθούν επί τριήμερο η έδρα της, η Σαλβάγειος Σχολή και το Μπενάκειο Ορφανοτροφείο, και να αργήσουν για τρεις ημέρες τα σχολεία της.

Αξίζει τέλος να σημειωθούν λίγα λόγια από το κύριο άρθρο της αλεξανδρινής εφημερίδας ¨Ταχυδρόμος¨ της 20/1/1938 : ¨[…] Από των επισήμων κτιρίων και των μεγάρων, μέχρι του ταπεινού εργατικού οικίσκου, παντού κυματίζουν σημαίαι, εμβλήματα χαράς και πανηγυρισμού. […] Ο νεαρός Βασιλεύς Φαρούκ ο Αος, του οποίου πάσα εμφάνισις προκαλεί την μέθην του ενθουσιασμού των υπηκόων του, δέχεται σήμερον εις τα Ανάκτορα την εκλεκτήν της καρδίας του, την ονειρώδη σύντροφον του Θρόνου και της ζωής του. […] Η Φαρίντα εγκαταλείπει τον πατρικόν οίκον και τα τηλεβόλα της χώρας, αποβαλόντα τον πολεμοχαρή προορισμόν των, μεταβάλλονται εις διαγγελείς ειρηνικούς, ίνα σκορπίσουν από τα στόματα των ευφροσύνους κανονιοβολισμούς, μεταδίδοντας δια της απηχήσεως των το ευοίωνον άγγελμα ανά την χώρα. […]¨.

Αφήστε μια απάντηση