Νέα Ομογένεια

Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος

Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος με ανταλλαγή Αξιωματικών σε Ανώτερες Σχολές φοίτησης.

Greg Chaliakopoulos

Η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Αίγυπτο, έτυχε της καλύτερης δυνατής υποδοχής από πλευράς Αιγυπτιακού Κράτους, ενώ παράλληλα επήλθε και μία συμφωνία η οποία αποδεικνύει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο Έλληνας Αρχηγός μαζί με τον Αιγύπτιο Ομόλογό του Ρόσντι Άσκαρ, κατέληξαν σε μια συμφωνία που επισφραγίστηκε με τις υπογραφές τους στο  Πρωτόκολλο που περιγράφεται παρακάτω.

Έλληνες Αξιωματικοί θα δύνανται να φοιτούν στην  Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου. Αντίστροφα θα υπάρχει  ανταπόδοση με τη συμμετοχή  Αιγυπτίων Αξιωματικών στις αντίστοιχες Ελληνικές Σχολές, γεγονός που ενδυναμώνει και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό, τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία που υπέγραψαν οι δύο Αρχηγοί όσον αφορά στην εκπαίδευση, αναντίρρητα συμβάλει στην  διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου, και επιπρόσθετα διατρανώνει την κοινή πρόθεση για την επιπλέον στήριξη και προάσπιση των  δεσμών ανάμεσα στις δυο φίλες χώρες, μέσω και αυτής της  συνεργασίας.

Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο  ξεκίνησε  την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου και  2022, ύστερα από την πρόσκληση του Ομολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar, ως ανταπόδοση της δικής του  επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ την 23 Νοεμβρίου 2021.

Το κλίμα που επικράτησε κατά την συνάντηση των δύο Αρχηγών στο Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου,  ήταν ιδιαίτερα θερμό και η συζήτηση περιστράφηκε εκτός των άλλων και στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, κυρίως όμως στην αναγκαιότητα κοινών προσπαθειών και δράσεων μεταξύ των δύο χωρών μας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη δύσκολη περιοχή της Μεσογείου.

Η εκτενής και πολλαπλή  Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των δύο Κρατών, καθίσταται ισχυρότατη και εκ του γεγονότος, ότι συμπεριλήφθηκε σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022. Άλλωστε αυτό τεκμηριώνεται και από την πρόσφατη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης «HERCULES-22», την επικείμενη Διακλαδική Άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022, την πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 23» στην οποία θα συμμετέχει η Χώρα μας όπως και το 2021, καθώς και άλλες σημαντικές δράσεις συνεκπαιδευτικής μορφής.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και παρουσία του Αιγύπτιου Ομολόγου του, απένειμε την Διαμνημόνευση «Αξίας και Τιμής» στον τέως Ακόλουθο Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Ταξίαρχο Mohamed Marei για την προσφορά του στην αναβάθμιση της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 που υπηρέτησε στην Χώρα μας.

Ακολούθως,  συνοδευόμενος από τον Chief of Staff Air Force Υποστράτηγο Sami Mohamed Hamid Abu El Azm, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εκεί έτυχε ξεχωριστής ενημέρωσης για την ιστορία και την εξέλιξη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο τέλος της επίσκεψης  υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου, σφραγίζοντας με την υπογραφή του την επίσκεψή του και την τιμή που εισέπραξε.

Μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών του, υπήρξε και η κατάθεση Στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στο Μνήμα του Προέδρου της Mohamed Anwar Al-Sadat.

Στη συνέχεια  συναντήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, με τον οποίο συζήτησαν σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, με απώτερο σκοπό την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής παρουσία του Γενικού Προξένου Αλεξάνδρειας Σύμβουλου Πρεσβείας Α΄ κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο. Εκεί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιερό έργο του Πατριαρχείου, το οποίο όπως δήλωσε «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε υποστηρίζουν».

Η επίσκεψη του Αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ολοκληρώθηκε στον  Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ),  όπου εκεί με τη συνοδεία του Γενικού Προξένου,  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας . Ιωάννη Σιόκα, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Ανδρέα Βαφειάδη  και τα Μέλη της, με τους οποίους αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα και τους συνεχάρη για τις πολιτισμικές τους δραστηριότητες  οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Πρεσβυγενής,  Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας δεν μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανη για την αναγνώριση του πολύχρονου έργου της,  γεγονός που τόνισε ιδιαίτερα ο Αρχηγός κατά την επίσκεψή του στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας. Η βαθιά ικανοποίηση όλων και ο θετικός αντίκτυπος που δημιούργησε  η  επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Αίγυπτο, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη ​για το μέλλον, έτσι ώστε οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις και το θερμό κλίμα να ενισχύονται όλο και περισσότερο μεταξύ των δύο χωρών μας.

Photo: EKA

Αφήστε μια απάντηση