Συνεντεύξεις

Η Κωνσταντίνα Ψυχάρη και ο Βασίλης Σπηλιόπουλος μιλούν στο Hephaestus

Κωνσταντίνα και Βασίλη σας καλωσορίζουμε! Δώστε μας αρχικά λίγες πληροφορίες για τον καθένα από εσάς και για την έως τώρα μουσική σας διαδρομή.

 

Κ.Ψ. Η μουσική υπήρχε μέσα μου σχεδόν από την κούνια! Έχω πραγματοποιήσει κάποια covers, δύο singles που κυκλοφόρησαν από την Spider Music, έχω συμμετέχει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, σε jams, έχω παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, ενώ παλαιότερα έκανα και πιάνο, το οποίο όμως το άφησα!

Β.Σ. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Παίζω κιθάρα από 12 χρονών μελετώντας πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Ξεκίνησα ως επαγγελματίας σε διάφορες μουσικές σκηνές και μπουάτ. Έχω στο ενεργητικό μου πολλές συμμετοχές σε διάφορα μουσικά σχήματα. Το 2000 μπήκα στη δισκογραφία ως συνθέτης και τραγουδιστής με το συγκρότημα «Έβενος» (1997 – 2004), με το οποίο κυκλοφορήσαμε δύο ολοκληρωμένες δουλειές τα «Μαγεμένα», 2000 και «Τα λόγια των ανθρώπων» 2003. Έχω «δανείσει» τη φωνή μου σε τραγούδια θεατρικών παραστάσεων και έχω ηχογραφήσει κιθάρες σε μουσική για το θέατρο. Συνεχίζω σε πολλές συμμετοχές και γκρουπ με διάφορους ταλαντούχους μουσικούς.

 


Έχετε κυκλοφορήσει 2
singles ως δίδυμο μέσω της Spider Music. Το ένα από αυτά είναι το παραδοσιακό Μικρασιάτικο “Κανελλόριζα”. Πως καταλήξατε σε αυτή την επιλογή και ποια η ανταπόκριση που έχετε λάβει για αυτή την δική σας προσέγγιση σε αυτό το τραγούδι;

Κ.Ψ. Η Κανελλόριζα ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου και επειδή το τραγουδούσα καθημερινά, αποφάσισα να κάνω ένα cover. Απευθύνθηκα στον Βασίλη Σπηλιόπουλο για τη διασκευή, γνωρίζοντας ότι θα έβγαζε αυτή την υπέροχη κέλτικη αισθητική – χωρίς καν να του πω πως ήθελα το τραγούδι! Μετά με τα μαγικά χέρια του Δημοσθένη Κωστόπουλου, προέκυψε το video clip. Νιώθω τυχερή που έχουμε την ίδια αισθητική με τους συνεργάτες μου, είναι πολύ σημαντικό! Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική κι έτσι η Spider Music μας πρότεινε να το κυκλοφορήσουμε μαζί της!

Β.Σ. Η Κανελλόριζα ήταν ιδέα και επιθυμία της Κωνσταντίνας η οποία και μου ζήτησε να το φτιάξουμε μαζί. Προσάρμοσα τα μουσικά μέρη στην κιθάρα και το μαντολίνο βάζοντας έντονα το προσωπικό μου γούστο και κιθαριστικό παίξιμο. Ήθελα να το κάνω να ακούγεται πρωτότυπο και σύγχρονο. Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική. Άρεσε ακόμα και σε ακροατές που δεν άκουγαν παραδοσιακή μουσική.

 

Το νέο σας όμως τραγούδι το “Σε άλλο καιρό” είναι δική σας σύνθεση και μας άρεσε πολύ. Ποια είναι ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι και πως προέκυψε; Είστε ευχαριστημένοι από τα σχόλια που λαμβάνετε;

Κ.Ψ. Το “Σε άλλο καιρό” σε στίχους μουσική  του αγαπημένου Βασίλη Σπηλιόπουλου, προέκυψε κατόπιν μίας συζήτησης που είχε μαζί μου για τις προηγούμενες ζωές, καθώς και μίας συζήτησης που είχε με τον Δημοσθένη Κωστόπουλου για το αναγεννησιακό χρώμα που φέρει ο ήχος του! Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ευχόμαστε να αυξηθούν κι άλλο! ????

Β.Σ. To “Σε Άλλο Καιρό” ήταν μια έμπνευση που προήλθε και από τους δύο συνεργάτες μου, την Κωνσταντίνα και τον Δημοσθένη. Ο Δημοσθένης μου πρότεινε να γράψω μουσική με Αναγεννησιακά στοιχεία αφού υπάρχουν έντονα -όπως είπε- στον τρόπο που παίζω κιθάρα. Η Κωνσταντίνα μου έδωσε χωρίς να το ξέρει την ιδέα για τους στίχους μέσα από κάποιες συζητήσεις που είχαμε, υπαρξιακές και μη. Εγώ ήθελα πολύ να ξανακάνουμε μουσική όλοι μαζί γιατί είχαμε πολύ καλή χημεία οπότε προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Η απήχηση που έχει το τραγούδι και τα σχόλια / μηνύματα που έχουμε λάβει ως τώρα είναι πολύ όμορφα και ενθαρρυντικά.

 

Πολύ όμορφα και επαγγελματικά και τα 2 video clips που έχετε κυκλοφορήσει αντίστοιχα για κάθε τραγούδι. Ποιος είναι υπεύθυνος για την σκηνοθεσία τους και γενικότερα για την ιδέα πίσω από κάθε ένα;

Κ.Ψ. Ο αγαπημένος μας Δημοσθένης Κωστόπουλος! Είναι πραγματικά πολυτάλαντος: ηχολήπτης, videographer, μουσικός (των Acid Death που είναι σημαντική ελληνική μπάντα στον χώρο της metal σκηνής με απήχηση και στο εξωτερικό). Εκτός όμως από τρομερή αίσθηση του ωραίου, τη φιλοτιμία και την εργατικότητα, αγαπούμε και την καλοσύνη του! Είναι ένας μετρημένος, καλοπροαίρετος άνθρωπος!

Β.Σ. Δημοσθένης Κωστόπουλος. Πολυτάλαντος, ευφυής και οραματιστής, ο Δημοσθένης μας ηχογράφησε, σκηνοθέτησε και κινηματογράφησε τα 2 βίντεο ενώ έπαιξε και κιθάρα στο τραγούδι “Σε Άλλο Καιρό”, αφού είναι και εξαιρετικός μουσικός και ο ίδιος.

 

Ας γυρίσουμε λίγο σε εσάς. Πως συναντήθηκαν καλλιτεχνικά οι πορείες σας και ποια η αφορμή για να συνεργαστείτε;

Κ.Ψ. Με τον Βασίλη συναντηθήκαμε για πρώτη φορά επί σκηνής στο Jam Night in the Heart of the City, ένα τζαμ που πλέον γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας πλέον και έχουμε δημιουργήσει φίλιες εκεί. Συστηθήκαμε, αφού είχαμε παίξει το τραγούδι μας και κατεβήκαμε από την σκηνή! Τον Δημοσθένη, τον γνώρισα μέσω του πατέρα μου – γιατί είχε κάνει video clip για εκείνον! Μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Θεωρώ πως και με τους δύο ήταν καρμικές συναντήσεις, ήτανε να γίνουν!

Β.Σ. Με την Κωνσταντίνα συναντηθήκαμε on stage, σε μια κοινή μας συμμετοχή σε μια βραδιά τύπου jam night. Πρώτα παίξαμε μαζί και μετά συστηθήκαμε. Το ένστικτο μας οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία αφού δεν γνωριζόμασταν πολύ όταν αποφασίσαμε να διασκευάσουμε την Κανελλόριζα. Είμασταν σίγουροι όμως ότι θα βγάλουμε κάτι πολύ καλό από αυτή τη διαδικασία. Υπήρχε μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που όμως δεν βασιζόταν πουθενά! Τον Δημοσθένη τον γνώρισα από την Κωνσταντίνα και ταιριάξαμε αμέσως.

 

Όπως προείπαμε τα 2 singles κυκλοφορούν μέσω της Spider Music. Είστε ευχαριστημένοι από την συνεργασία αυτή;

Κ.Ψ. Τι θα μπορούσαμε να πούμε γι’αυτό! Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και σεβασμό γιατί μας πίστεψε και μας προωθεί το τραγούδι μας, κάτι που μόνοι μας θα ήταν αρκετά δύσκολο!

Β.Σ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη συνεργασία και θα κάνουμε πολλά μαζί στο μέλλον. Η Spider Music δημιούργησε το πλαίσιο για μια ευρύτερη επικοινωνία με το κοινό. Η προώθηση που μας έγινε, μας έβγαλε από τα στενά πλαίσια των φίλων και συγγενών και βοήθησε να κυκλοφορήσει η δουλειά μας ευρύτερα, ακόμα και στο εξωτερικό. Δεχόμαστε μηνύματα και συγχαρητήρια από ακροατές που δεν ανήκουν στον κύκλο των γνωστών μας και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Spider Music διακινεί τη μουσική μας σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έτσι μπορεί το κοινό μας να κατεβάσει τα τραγούδια μας.

 

Υπάρχουν σχέδια για κάποιο ολοκληρωμένο άλμπουμ μέσα στο 2022; Τι άλλο θα ακολουθήσει γενικότερα;

Κ.Ψ. Θα κινηθούμε με singles γιατί μας αρέσει να λειτουργούμε αυθόρμητα, ενώ δεν αποκλείεται να πειραματιστούμε και με άλλα είδη!

Β.Σ. Το άλμπουμ σαν ιδέα δεν ήταν ο σκοπός μας εξ’ αρχής. Προτιμώ να υλοποιώ και να δημοσιοποιώ άμεσα τις ιδέες μου και να κυκλοφορούν ως singles. Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και σε λίγο καιρό θα μπούμε πάλι στο στούντιο για κάτι καινούριο.

 

Στα 2 αυτά τραγούδια που έχουμε ακούσει διακρίνουμε ποικίλες επιρροές.  Ποια είναι ευρύτερα τα ακούσματα σας και ποιες οι μουσικές που έχουν επιδράσει σε αυτό που κάνετε;

Κ.Ψ. Ακούμε όλοι τα πάντα! Κυριολεκτικά τα πάντα, η μουσική είναι μία. Προσωπικά, έχω μια αδυναμία σε όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Βασίλης στην ροκ και ο Δημοσθένης στη μέταλ! Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με μπαμπά μεγαλωμένο στον Καναδά, οπότε υπήρχαν τα πάντα σε βινύλιο, cds και κασέτες: ελληνικά, ξένα, ροκ, ποπ, ρεμπέτικα, ηλεκτρονική μουσική, μουσική από Τουρκία, Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, αλλά και όπερα, κλασσική μουσική – λόγω των επτανήσιας ρίζας από την μητέρα μου. Μέχρι και ιρανικό ροκ είχε ο πατέρας μου, και trance και nu metal. Έτσι παραμένει το μουσικό κεφάλι μου και σήμερα: πολυποίκιλο, τουρλουμπούκι! Σε κάθε ήχο βρίσκεις κάτι ωραίο.

Β.Σ. Οι μουσικές μας επιρροές υπάρχουν και έχουν παίξει το ρόλο τους από τη στιγμή που ρίζωσαν και δημιούργησαν τις προτιμήσεις μας αλλά και τις αποστροφές μας. Προσωπικά ακούω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και τα αναμιγνύω στον τρόπο που παίζω αλλά και στον τρόπο που συνθέτω.

 

Υπάρχει στο μυαλό σας η προοπτική κάποιων ζωντανών εμφανίσεων; Αν ναι υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να μας ανακοινώσετε;

Κ.Ψ. Τώρα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες….

Β.Σ. Όπως γνωρίζετε, είναι δύσκολο να κάνει κανείς σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις στην εποχή του covid. Έχουν ήδη ακυρωθεί κάποιες συναυλίες που θα συμμετείχα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινώσουμε.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία! Το κλείσιμο δικό σας με όποιο τρόπο θέλετε και με μια ευχή για το 2022!

Κ.Ψ. Σας ευχαριστούμε εμείς!! Και ευχόμαστε υγεία παντού, ευημερία και καλές εργασιακές συνθήκες για όλον τον κόσμο!

Β.Σ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Εύχομαι υγεία και γρήγορα επιστροφή στις ζωές μας, να μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε ξανά.

 

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

Κωνσταντίνα Ψυχάρη & Βασίλης Σπηλιόπουλος | Σε άλλο καιρό | Official Video Clip©

https://www.youtube.com/watch?v=TOcvYZwxwjc

Κωνσταντίνα Ψυχάρη & Βασίλης Σπηλιόπουλος | Κανελλόριζα | Official Video Clip©

https://www.youtube.com/watch?v=l8vSyyq01A4

 

 

Αφήστε μια απάντηση