Νέα Ομογένεια

Σύδνεϋ: Εορτή τη Σταυροπροσκυνήσεως και μνήμη Αγίου Σάββα του Νέου στην Ουκρανική Κοινότητα Banksia 

Τη Κυριακή, 7 Απριλίου, Γ’ Κυριακή των Νηστειών, η Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, εόρτασε με λαμπρότητα τη μνήμη του Προστάτου της Αγίου, ο οποίος εκοιμήθη στις 7 Απριλίου 1948, και τη μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία μας στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να λαμβάνουν οι πιστοί δύναμη από τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου.

Του διπλού αυτού εορτασμού προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Κατά το κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Ιάκωβος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, εστιάζοντας στον λόγο του Κυρίου: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Όπως εξήγησε, ο Χριστός μάς καλεί να απαρνηθούμε τα κοσμικά θελήματα και να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού, με σύνεση, ταπείνωση και μετάνοια. Ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως επισήμανε ότι το συγκεκριμένο χωρίο το ενστερνίστηκε από νεαρά ηλικία ο τιμώμενος Άγιος, ο Άγιος Σάββας ο Νέος ο εν Καλύμνω, γι’ αυτό και απαρνήθηκε τον εαυτό του, εγκατέλειψε τα του κόσμου και άλλαξε τελείως τη ζωή του, ζώντας πλέον για τον Χριστό. Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε τον λόγο του με την παράκληση προς τον Άγιο Σάββα να βοηθήσει τους πιστούς στον πνευματικό τους αγώνα και να φωτίζει όλους για να ακολουθούν το παράδειγμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Πανήγυρη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Ενορίας – Κοινότητας του Banksia συμμετείχε η Καλυμνιακή Αδελφότητα Νέας Νοτίου Ουαλίας, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Μιχαήλ Μελά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Καλυμνιακή Αδελφότητα προσέφερε Αρτοκλασία, ενώ η αντιπροσωπεία της συμμετείχε στην περιφορά του Τιμίου Σταυρού, ο δε Πρόεδρος κ. Μελάς κρατούσε την εικόνα του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, π. Σάββας Πιζάνια, αφού ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιάκωβο, για τη συμμετοχή του στην Πανήγυρη της Ενορίας – Κοινότητας, και εξέφρασε την υιική αγάπη και τον σεβασμό όλων των ενοριτών προς τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, στη συνέχεια καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους την αντιπροσωπεία της Καλυμνιακής Αδελφότητος ΝΝΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους ως ένα σημαντικό γεγονός για την Κοινότητα και ευχόμενος να αποτελέσει την απαρχή για την ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε νηστήσιμο γεύμα σε όλους, στην αίθουσα της Ενορίας – Κοινότητας.

Photo: Mark Petropoulos

 

 

Αφήστε μια απάντηση