Κύπρος Νέα

Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου: Όταν η πιανόλα βασίλευε υπέρτατα

Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στην εποχή του μεσοπολέμου

Με το προνόμιο της πρεμιέρας το κοινό της Αξιοθέας απόλαυσε πρώτο (την Τρίτη 10 Οκτωβρίου), μία μοναδική παράσταση η οποία στηρίχθηκε σε ερευνητικό υλικό αλλά και στην τέχνη των καλλιτεχνών της, οι οποίοι με την ερμηνεία τους μας μετέφεραν πίσω στον χρόνο ξετυλίγοντας τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω από τα τραγούδια που κάποτε ζωντάνεψε το γοητευτικό μουσικό όργανο της πιανόλας.

Ειδικότερα, ο γνωστός μουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος (υπεύθυνος των μουσικών εκδόσεων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας ψηφιακής ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τομέα ψηφιοποίησης και επεξεργασίας αρχειακού ηχητικού υλικού) μας παρουσίασε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνά του πάνω στην πιανόλα (μηχανικό πιάνο)· μια έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό, στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, δεκάδων κυλίνδρων (διάτρητων χάρτινων ρολών) με τραγούδια ελληνικού ενδιαφέροντος από την εποχή του μεσοπολέμου, τα οποία ο ερευνητής ηχογράφησε, χρησιμοποιώντας ανακατασκευασμένη πιανόλα.

Πάνω στις ηχογραφήσεις αυτές, οι οποίες συνοδεύονταν από οπτικογραφημένο υλικό, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η Τότα Ευλαβή ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια του διάτρητου χαρτιού, όπως ακριβώς γινόταν από τους τραγουδιστές ή ερμηνευτές την εποχή που η πιανόλα μεσουρανούσε. Μέσα από την αναγνωρίσιμη φωνή του Αργύρη και τη μελωδική και τρυφερή ερμηνεία της Τότας ζωντάνεψαν αστικά τραγούδια, γνωστές επιτυχίες και ντουέτα από οπερέτες που ακούγονταν στα σαλόνια των Ελλήνων αστών την εποχή του μεσοπολέμου. Ο ήχος της πιανόλας και η συνοδεία του Κώστα Βόμβολου στο ακορντεόν συμπλήρωναν την ηχητική αναπαράσταση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα άλλοτε ρομαντική, άλλοτε εύθυμη που απόπνεε μια ιδιαίτερη και γοητευτική νοσταλγία.

Οι κατατοπιστικές παρατηρήσεις του Νίκου Διονυσόπουλου ανάμεσα στα τραγούδια διαφώτιζαν όχι μόνο την ιστορία του κάθε τραγουδιού, αλλά και τις περιπετειώδεις αναζητήσεις του στο όμορφο ερευνητικό ταξίδι του.

Όλα τα ηχογραφημένα τραγούδια αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε δίσκο που θα συνοδεύει το βιβλίο του Νίκου Διονυσόπουλου για την πιανόλα και τα ελληνικού ενδιαφέροντος τραγούδια της.

«Ο ήχος του διάτρητου χαρτιού (Τα τραγούδια της πιανόλας)»

Αργύρης Μπακιρτζής: φωνή

Τότα Ευλαβή: φωνή

Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν

Νίκος Διονυσόπουλος: κείμενα, αφήγηση

Γεωργία Τριανταφυλλίδου: συντονισμός της παράστασης

Αφήστε μια απάντηση