Χωρίς κατηγορία

Ακούσαμε το άλμπουμ των Κύπριων MONKEY MIND με τίτλο «Breakdown»

 

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Monkey Mind κυκλοφόρησε και σήμανε την παρθενική εμφάνιση της μπάντας τον Ιούλη του 2021 από τη γερμανική Boersma Records, κάτι που ήδη δηλώνει κάτι αξιοσημείωτο, μιας και σπανίζουν κυκλοφορίες κυπριακών μπαντών από εταιρείες αυτής της χώρας!

Για πολλούς, οι νέες κυκλοφορίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως για τις μεγάλες και παλιές μπάντες που κουράζουν με αυτό τον τρόπο μέσα την επιδίωξή τους για περισσότερο κέρδος και υστεροφημία και να βγουν στο δρόμο για να αποκτήσουν περισσότερο χρήμα

Στην περίπτωση των Monkey Mind, η κυκλοφορία βοηθάει τη μπάντα, ώστε να μας θυμίσει για ποιο λόγο γίνονται οι κυκλοφορίες. Μας φέρνουν κάτι νέο, ένα νέο αέρα σε ύφος alternative rock και metal, που τόσο λείπει στη σημερινή εποχή, αν εξαιρέσουμε τα αμερικάνικα nu metal ακούσματα σε ύφος ανάλογο των Godsmack!.Οι Monkey Mind μπαίνουν δυνατά στο χάρτη του κυπριακού και όχι μόνο, alternative rock-metal δρόμου. Ο ήχος είναι συμπαγής στο ντεμπούτο τους και επίσης έχουν προστεθεί ωραίες λεπτομέρειες στην ενορχήστρωση που έχουν κάνει τη δουλειά ακόμα πιο προσβάσιμη στο μέσο αυτί.

Κατά τα άλλα, αυτό το άλμπουμ ήδη μας άρεσε πολύ. Μελωδικές ακουστικές εισαγωγές, δυναμικά κουπλέ, ποιοτικά ρεφρέν και όλα τα καλά συστατικά που συναντάς σε μια δουλειά του είδους.

Επιρροές σίγουρα υπάρχουν και είναι εμφανείς. Paradise Lost, Anathema που έφεραν μια βασική τομή στον ήχο στα τέλη των ’90s, είναι τα δύο πρώτα ονόματα που σου έρχονται στο μυαλό, αλλά οι Monkey Mind σιγά σιγά πρόσθεσαν και το προσωπικό τους στοιχείο και μάλιστα σε ένα τελείως διαφορετικό ύφος από τις αγγλικές μπάντες που αναφέραμε. Έχουν ένα μεσογειακό χρώμα στις μελωδίες τους, ειδικά στα ρεφρέν και στα φωνητικά που μας φέρνουν συχνά στο νου τα μέρη μας και φαντάζομαι το ίδιο θα συμβεί και στο κοινό από το εξωτερικό που θα τους ακούσει. Ήδη έχουν κάποιες αξιόλογες κριτικές για αυτούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα φωνητικά παρότι κινούνται επίσης στο χώρο που προαναφέραμε δεν  καταφεύγουν στις γνωστές υπερβολές με τα βαριά φωνητικά, αλλά δίνουν έμφαση στην έκφραση και στην αφήγηση.

Τα δύο πρώτα κομμάτια του άλμπουμ, δηλαδή τα «Breakdown» και «Hybernation Mode» στέκονται λίγο πιο ψηλά στην προτίμησή μου αλλά το επίπεδο του δίσκου στο συνθετικό και εκφραστικό κομμάτι είναι πολύ υψηλό!

Εν αναμονή νέας δουλειάς λοιπόν, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας εδώ στη Μεσόγειο και ταράζουμε τα νερά του alternative ήχου.Keep it up, Cypriot brothers!

https://www.facebook.com/monkeymindbandcy

https://www.reverbnation.com/monkeymind

https://soundcloud.com/monkeymindcy

https://www.youtube.com/channel/UCaURRmo8hwEvKz_MIGhemnA

https://open.spotify.com/artist/4l8liy2cJyRbhI3To7CfAQ

 

“Immunity (I’ll never go under)” – Video clip

https://www.youtube.com/watch?v=b9c-d8YbP60

UPHEAVAL – OFFICIAL LYRICS VIDEO

https://youtu.be/C-wUZGSOpCg

Monkey Mind – Breakdown (Full album)

https://www.youtube.com/watch?v=o5_2vNOT1vc