‘Αρθρα

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

 

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

          Οι αιγυπτιώτικες συλλογικές θύμησες είναι τόσο σημαντικές όσο και οι προσωπικές. Μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή ασήμαντες, μοναδικές ή καθημερινές πρέπει να σωθούν και να καταγραφούν, ώστε ως σύνολο κάποτε να αποτελέσουν την ¨Γενική Ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου¨ !

Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ηλιάδη ¨Η Χάλκη της Δωδεκανήσου¨ (σ.σ. 311-313, Αθήνα 1950), παίρνουμε τα εξής στοιχεία :

Το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου είναι κτισμένο στη θέση Καμάρα της Χάλκης. Ο εργολάβος που ανέλαβε να το ανεγείρει ήταν ο Ιωάννης Φαναράκης με δαπάνη των Χαλκητών της Αιγύπτου πρωτοστατούντος του Πέτρου Κωνσταντινίδη το 1923. Στο Μοναστήρι δόθηκε το όνομα  Άγιος Ελευθέριος, για να ελευθερώσει τα Δωδεκάνησα και κατά συνέπεια την Χάλκη από τον Ιταλικό ζυγό. Πράγμα που τελικά πραγματοποιήθηκε. Ο Πέτρος Κ. Κωνσταντινίδης μάλιστα έγραψε και το σχετικό Δοξαστικό Τροπάριο που ακολουθεί :

Εν Πορτ-Τεουφίκ τη 29-7-1946

Ήχος Πλάγ. δ.

¨Εν τη πόλει του Σουέζ εθαυματούργησες Ιερώτατε και κατά προσταγήν Σου εν τη Νήσω Χάλκη μετά κόπων και μόχθων τον Ναόν Σου ίδρυσαν. Τους πιστεύοντάς Σε καλώς διαφύλαττε ως και τους Δωδεκανησίους εκ των τυραννικών χειρών απελευθέρωσες, Ιερομάρτυς Ελευθέριε¨

Αφήστε μια απάντηση