Επιτροπή «Μία Ελλάδα»: Διαδικτυακή Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει η Επιτροπή Κινητοποίησης Προοδευτικού Ελληνισμού της Διασποράς και η επικεφαλής της, βουλευτής Πέλλας και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω ZOOM, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και 14:00 Ώρα Ελλάδος.
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/88050414326
Meeting ID: 880 5041 4326
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, καθιερώθηκε στις 11 Απριλίου 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Στόχος της είναι η εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ , όπως προβλέπεται και στην παραπάνω απόφαση.
Με την θέσπιση αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η Ελληνική Γλώσσα, άλλωστε, δεν αποτελεί μόνο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην μητέρα Πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς, ούτε μόνο φορέα των αξιών και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς.
Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η κ. Τζάκρη, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εισηγητές στην εκδήλωση της Επιτροπής θα είναι οι εξής:
Βρασίδας Καραλής, καθηγητής Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, «Το Μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στην Αυστραλία και ο Ρόλος του Ελληνικού Κράτους»
Μιχάλης Πατένταλης, Συγγραφέας, Πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας «Η λογοτεχνία των Ελλήνων της Γερμανίας Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας»
Oksana Snigovska, Αν, Καθηγήτρια στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων & Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου του Η.Η. Μέτσνικοφ της Οδησσού, & Andrii Malakhiti, Επ. Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων & Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου του Η.Η. Μέτσνικοφ της Οδησσού: «Περί του ζητήματος διδασκαλίας της ΝΕΓ ως ξένης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Η.Η. Μέτσνικοβ της Οδησσού (Ουκρανία): ιστορική αναδρομή και προοπτικές»
Liliya Banakh Αν. Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Ινστιτούτου της Φιλολογίας του Κριμαϊκού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου: «Η διδασκαλία των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Κριμαίας: η παράδοση των 30 χρόνων»
Αθηνά Κρομμύδα, Πρόεδρος Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής: «Βιώματα, δυσκολίες και προκλήσεις κατά την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ομογενειακά σχολεία της Αμερικής».