Ιάκωβου Καμπανέλλη – Μίκη Θεοδωράκη MAUTHAUSEN: Ποιητικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε εξέλιξη
Ιάκωβου Καμπανέλλη – Μίκη Θεοδωράκη MAUTHAUSEN
στην 77η Επέτειο Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Mαουτχάουζεν της Αυστρίας
– Ποιητικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε εξέλιξη –
«Έκλεισα τα μάτια, έγειρα πίσω κι άρχισα να συλλογιέμαι πώς ήταν Αύγουστος, πώς ήταν χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε, πώς άρχιζε μια νέα εποχή…»
(Ιάκωβος Καμπανέλλης, χρονικό ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, εκδόσεις Κέδρος)
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».
Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στο πλαίσιο της φετινής Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, προβλήθηκε βίντεο στην ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης, με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη».
Την ίδια ημέρα, 15 Μαΐου 2022, η εμβληματική καντάτα MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάστηκε ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.
Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη– με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ https://www.youtube.com/watch?v=B8IXoeUYZSc
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=2upiEgi28JQ
Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=bOoQR8kK-d0
ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ https://www.youtube.com/watch?v=CygHvf-jJ9k&t=4s
Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και κέρδισε το Βραβείο Οδυσσέας Best Experimental & Music Video στο London Greek Film Festival του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Μαΐου 2022. Το βραβείο με τίτλο Οδυσσέας, αμέσως μετά από ένα τέτοιο συγκλονιστικό ταξίδι στο Μαουτχάουζεν, είχε για τους συντελεστές της ταινίας έναν ξεχωριστό συμβολισμό.
MAUTHAUSEN: ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, ξεκινήσανε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα κινηματογραφικό ποιητικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα. Το μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ θα αποτελεί ανάπτυξη της βραβευμένης λυρικής ονειροφαντασίας MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος. Ιδιαίτερη σύμπτωση ήταν το γεγονός ότι η φεστιβαλική πρεμιέρα προβολής της μικρού μήκους στο Los Angeles Greek Film Festival συνέπεσε με την ημέρα έναρξης των γυρισμάτων για την εξέλιξή της σε μεγάλου μήκους ταινία.
Η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος· μια λυρική ονειροφαντασία που δίνει εικόνα στην ποιητική μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την εμπειρία του ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, προβλήθηκε εκτάκτως την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο κλείσιμο του αφιερώματος «Ο κινηματογραφικός Καμπανέλλης».
Με αφορμή την πρώτη επέτειο γενεθλίων του εκλιπόντος Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου 2022, ανέβηκαν στο κανάλι της εταιρείας Syllipsis στο YouTube, δύο βίντεο από την ζωντανή παρουσίαση της καντάτας Μαουτχάουζεν με τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο) στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν. Το πρώτο βίντεο προβάλει το τραγούδι Ο Δραπέτης όπως καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πρόβας μία ημέρα πριν την επίσημη εκδήλωση, στις 14 Μαΐου 2022 και το δεύτερο, το τραγούδι Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος από τη ζωντανή παρουσίασή του στις 15 Μαΐου 2022, όπου ακούγεται επίσης απόσπασμα από το αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το είχε εμπνευστεί σε μιαν άλλη Ημέρα Μνήμης Απελευθέρωσης, το 1988, και το οποίο ερμηνεύεται (στα αγγλικά) για πρώτη φορά δημοσίως από τον Αρίσταρχο, την αντίστοιχη ημέρα φέτος, ανασταίνοντας τη μνήμη του στο φυσικό της χώρο και χρόνο, και ενορχηστρώνοντας ανθρώπους, φύση, πουλιά, που δήλωναν τη μεταφυσική τους παρουσία στο δρώμενο.
Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ (Πρόβα, 14.05.2022)
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ (Απόσπασμα) & ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ (15.05.2022)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Ερμηνεία: Αρίσταρχος
Βιολοντσέλο – Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας
Ιδέα – Σενάριο – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Οπτική ταυτότητα: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Κινηματογράφηση: Παναγιώτης Κουντουράς, Γιάννης Χλεμπάκος
Μοντάζ – Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Κουντουράς
Κινηματογραφικός εξοπλισμός: RentPhotoVideo
Χώρος γυρισμάτων: Mauthausen Memorial, Αυστρία
Αγγλική μετάφραση: Gail Holst-Warhaft, Πιέρρα Φωτιάδου (Cosmos Translations), Irene Watson
Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ
Παραγωγή: Syllipsis, 2022
Με την άδεια των:
Mauthausen Committee Austria
KZ-Genenkstätte Mauthausen | Mauthausen Memorial
Με τη συνεργασία της:
Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, Αυστρία
Αφιερωμένο στη μνήμη των:
ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ [1921-2011]
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ [1925-2021]
Και των εκατοντάδων χιλιάδων -μεταξύ των οποίων και 3.700 Ελλήνων- θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν. [1938-1945]
Βιογραφικά σημειώματα:
O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθήνας, νυν ΠΑΔΑ) και παράλληλα, Γραφιστική (BA Hons) & Animation (MA) (AKTO/Middlesex University). Βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης». Δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης: Tέλης» και του poster book «Η Πολυκατοικία: Ένας Κομίστας στην TV» (Syllipsis). Το 2005 συνίδρυσε το δημιουργικό γραφείο/εταιρεία παραγωγής Syllipsis. Ενδεικτικά έργα, οι οπτικές ταυτότητες της τηλεοπτικής σειράς «Πλάνα με Ουρά» (ΕΡΤ2) και του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Εικονογραφήσεις του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Βαβέλ, Χορεύω, 9, Athens Voice, PC Magazine) και προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές (The X Factor). Συνδημιουργός, με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της 1ης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση-Υπουργείο Παιδείας, ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (MEDEA Awards: Highly commended). Στιχουργός των τραγουδιών «Με την Καμπύλη της Γραμμής και την Αιχμή του Λόγου» και «Χρώμα Βάζω Μαρκαδόρου», που μελοποίησε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής. Το πρώτο έγινε τραγούδι τίτλων της σειράς βιογραφικών ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο» (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Βουλή ΤV) αφιερωμένη στη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων γελοιογράφων. Iδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Συνεπιμελητής του βιβλίου «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» (ASIFA Hellas-Greekanimation.com). Μελοποίησε και ερμήνευσε ποίηση Κ. Π. Καβάφη στο οπτικοακουστικό επίγραμμα «Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» (Athens Animfest: Βραβείο Κοινού). Η ταινία του «Το Τραγούδι των Μοιρών» (2022) χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ειδικό Πρόγραμμα-Animation) μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ο Άρης Ζέρβας μαθήτευσε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας παίρνοντας το Δίπλωμα βιολοντσέλου με καθηγητή τον Δημήτρη Γούζιο (Ιούνιος 2001, άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο). Το 2002 αποφοίτησε από την σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2003 συνέχισε τις σπουδές του στο τσέλο για δύο χρόνια στην Μουσική Ακαδημία του Ρότερνταμ, όπου έκανε μαθήματα με τους καθηγητές, Herre-Jan Stegenga και Ad van Dongen, ενώ ήταν μέλος της Συμφωνικής Νέων του Ρότερνταμ. Έχει συμμετοχή σε διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως την Κ.Ο.Α, simfonietta Χανίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ως πρώτο τσέλο, την Συμφωνική Νέων Πειραιά. Ταυτόχρονα με τη μουσική του πορεία ως τσελίστας ασχολήθηκε και με τη σύνθεση και ενορχήστρωση και έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικές δουλειές: «Πες μου Αλμυρή μου Θάλασσα» (2017, EMI UNIVERSAL) και “Human Land” (2021, CD-BABY). Τον Απρίλιο του 2012 σε συνεργασία με τον συνθέτη Θάνο Παπαδέλλη συνέθεσε και ηχογράφησε την μουσική για το σποτ της καμπάνιας για την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» που προβλήθηκε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο στo πλαίσιo της Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Συνεργάζεται σε ηχογραφήσεις και σε ζωντανές εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενορχηστρώνει και έχει την επιμέλεια της ορχήστρας για δισκογραφικές παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται συνεργασίες με: Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Χάρις Αλεξίου, Ρένα Μόρφη, Μόνικα, Κατερίνα Κούκα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώτα Νέγκα, Γιώργο Νταλάρα, Κωστή Μαραβέγια, Φοίβο Δεληβοριά, Στάθη Δρογώση, Μανώλη Φάμελλο, Μαριέττα Φαφούτη κ.ά.
Ο Παναγιώτης Κουντουράς είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ). Οι ταινίες του «Αφανείς Ήρωες», «Ξύλινο Κουτί» και “Emoticon Man” έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η βραβευμένη του ταινία “IVAN”, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 60 διαφημιστικά, 120 τηλεοπτικά επεισόδια αλλά και music videos για καταξιωμένους καλλιτέχνες (Gus G., Δημήτρης Μαραμής). Έχει επιτελέσει σύμβουλος σκηνοθέτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUFORIA σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο και δημιούργησε 15 εκπαιδευτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ “My Name is not Refugee” (TV100), συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Διετέλεσε υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και ήταν ένας από τους 6 φιναλίστ στα Medea Awards 2018 για παγκόσμια καινοτομία στη χρήση βίντεο στην εκπαίδευση. Σκηνοθέτησε και παρουσίασε την ταξιδιωτική εκπομπή “SELFIE” στην ΕΡΤ2. Συμμετείχε στο Sarajevo Talents της Berlinale, στο πρόγραμμα directors summit, έχοντας ως μέντορα τον καταξιωμένο Ούγγρο σκηνοθέτη Γκιούλα Γκάζνταγκ. Από το 2020 σκηνοθετεί την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Πλάνα με Ουρά», που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη. (ΕΡΤ2).
Foto: Γιάννης Χλεμπάκος