Ο Κωνσταντίνος Καλλίας μιλάει στο Hephaestus
Πότε, πως και γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Προέρχομαι από μουσική οικογένεια ,και από ένα πατέρα που ήταν και είναι σπουδαίος μουσικός. Σαξοφωνίστας-Αρχιμουσικός-Μαέστρος. Στο σπίτι μας έβρισκες παντού μουσικά όργανα, οπότε ήταν φυσικό να αγαπήσω την μουσική και εν τέλει να ασχοληθώ πολύ σοβαρά.
Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες γνωριμίες που έκανες στα χρόνια που είσαι στο χώρο της μουσικής;
Οι μουσικοί ως άνθρωποι είναι πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, γνώρισα πολύ κόσμο, πολλούς μουσικούς, και προσπάθησα να κρατήσω από τον καθένα τα καλά στοιχεία.
« Αφετηρία» και «Δεν έχει η θάλασσα άκρη” γράφτηκαν ειδικά για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ;
Ναι γράφτηκαν ειδικά για τον Βασίλη, μόλις έπεσαν στα χέρια μου οι στίχοι του Οδυσσέα Ιωάννου και ανακοινώθηκε ο «διαγωνισμός» από το σαιτ του Βασίλη. Η δίψα μου και ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος που τα έγραψα στην κυριολεξία μέσα σε ένα απόγευμα.
Οι συμμετοχές φτάσανε τα 1000 τραγούδια, επιλέχθηκε η δικιά μου Αφετηρία, έγινε και τίτλος δίσκου.
Αργότερα έβαλε στίχους στο Δεν έχει η θάλασσα άκρη ο Αλέξης Καδόγλου, το προτείναμε στον Βασίλη, και έτσι έγινε η δεύτερη συνεργασία, και ακολούθησαν πολλές συναυλίες εδώ στην περιοχή της Θράκης
Στην σημερινή Ελλάδα επιβιώνει ένας δημιουργός;
Πολύ δύσκολα. Αναλόγως βεβαίως για ποιον μιλάμε. Το ονόματα πρώτης γραμμής δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα. Αλλά οι περισσότεροι δημιουργοί σίγουρα πρέπει να κάνουν κάποια άλλη δουλειά για βιοπορισμό.
Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη σου; Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;
Επηρέασε πολύ θετικά. Ευτυχώς υπάρχει το ίντερνετ και βρίσκουμε βήμα και εμείς οι «συνοικιακοί καλλιτέχνες». Μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την δουλειά μας σε ένα μεγάλο αριθμό κοινού, μέσω των social media, πράγμα που παλιά ακούγανε τις δουλειές μας μόνο ο στενός οικογενειακός κύκλος.
Ποιο θεωρείς το σημαντικότερο πρόβλημα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας;
Βαλλόμαστε από παντού. Από την μια η πανδημία από την άλλη ο πόλεμος που ξαναέφερε την κρίση. Νιώθω ότι πάνε να εξαλείψουν την μεσαία τάξη. Από την μια η φτωχοποίηση του λαού, και από την άλλη οι κατέχοντες και οι πολλοί πλούσιοι.
Η μουσική και το τραγούδι παίζουν ρόλο, περνούν μηνύματα σε περιόδους κρίσης;
Η μουσική έχει τεράστια δύναμη. Μπορεί να αφυπνίση τις συνείδυσεις, και να ενεργοποιήσει τον κόσμο, ο οποίος δυστυχώς παραπληροφορείται.
Ποια είναι η σχέση σου με την Ελληνική ομογένεια;
Έζησα 3 χρόνια στον εξωτερικό και ξέρω την νοσταλγία και την αγάπη που νοιώθει ο Έλληνας του εξωτερικού για την πατρίδα.
Ποια είναι τα σχέδια σου; Ετοιμάζεις κάποιες εμφανίσεις με νέα projects;
Ετοιμάζομαι με τα ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ το νέο μας cd.
Και επίσης εγώ προσωπικά ασχολούμαι με ένα project με θρακιώτικα το οποίο διασκευάζω και ενορχηστρώνω για συμφωνική ορχήστρα.
Μια πολύ σημαντική δουλειά για μένα όπου προσπαθώ να αναδείξω τον πλούτο της παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής και να την πάω σε άλλα μουσικά μονοπάτια.
Βέβαια συναντώ πολλές δυσκολίες διότι το να ηχογραφήσεις μια συμφωνική ορχήστρα είναι ένα πολύ ακριβό project, και δυστυχώς δεν έχω τους πόρους να το πραγματοποιήσω.
Αναζητώ τρόπους για να μπορέσω να υλοποιήσω αυτή την ιδέα, διότι θεωρώ ότι θα είναι μία πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο, να αναδείξουμε τον πλούτο της Θρακιώτικης μουσικής, και να ακουστεί με συμφωνική ορχήστρα ,στα πρότυπα του Σκαλκώτα.
https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/
https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w
Ακούστε όλο το δίσκο εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=X6TesBAjbG4&list=PLH1B8yetNDimEq01WXPXQrOJwT6LIvqNs