Ομογένεια

Αν. Κατσανιώτης: Ενισχύουμε το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης

 

Είμαστε δίπλα στους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας

 

Την ενίσχυση των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στην Ουκρανία προκειμένου να συνδράμουν τους Έλληνες ταξιδιώτες και τους ομογενείς μας που βρίσκονται στην χώρα επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά για την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας εξήγησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει απευθύνει σύσταση προς τους έλληνες ταξιδιώτες που βρίσκονται στην περιοχή της έντασης να επιστρέψουν στην πατρίδα ενώ έχει καλέσει τους ομογενείς να επικοινωνούν για οποιοδήποτε πρόβλημα με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο ή το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης το οποίο έχει ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό.

«Αυτό που εμείς έχουμε πει στους ομογενείς μας  είναι ότι οποιοσδήποτε έχει πρόβλημα να επικοινωνεί με την πρεσβεία μας. Μέχρι τώρα τα αιτήματα ομογενών μας προς τις διπλωματικές μας αρχές στην Ουκρανία είναι απειροελάχιστα. Αυτό σημαίνει ότι οι ομογενείς θέλουν να μείνουν στον τόπο τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης για να υπογραμμίσει πως «εμείς ωστόσο ως Ελληνική πολιτεία έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε κοντά τους».

«Παράλληλα προς τους έλληνες επισκέπτες απευθύναμε σύσταση να επιστρέψουν ή να επικοινωνούν με την Πρεσβεία μας. Αυτό είναι διαφορετικό κομμάτι. Όμως, οι ομογενείς μας φαίνεται ότι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, νιώθουν ασφαλείς στην εστία τους» είπε ο κ. Κατσανιώτης σε άλλο σημείο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι στην Μαριούπολη «Στην Μαριούπολη ζουν 90 – 100 χιλ. Έλληνες ομογενείς. Μια μεγάλη κοινότητα με ισχυρή εθνική συνείδηση. Η πρεσβεία και το προξενείο μας έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Αν δεν έχει ήδη φτάσει, φτάνει εντός των επόμενων ωρών και ο νέος Γενικός Πρόξενος Μαριούπολης για να ενισχυθεί περαιτέρω το διπλωματικό μας δυναμικό στην Ουκρανία.  Σας επαναλαμβάνω όμως πως εως αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει ανάγκη μεταφοράς ομογενών μας στην Ελλάδα».

Ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι συνολικά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα σημειώνοντας πως χθες πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη υπο τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμώς, του ιδίου και αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. «Οι δάσκαλοι και οι οικογένειες των διπλωματών έχουν επιστρέψει. Εως τώρα οι εμπορικές πτήσεις διεξάγονται κανονικά. Αρα οι Έλληνες πολίτες ή ομογενείς μας μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας κανονικά».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των δύο Ελλήνων ομογενών που έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ουκρανών στρατιωτών.

Αφήστε μια απάντηση