Press Room, Eurovision Song Contest 2017, Kyiv, Ukraine
Συνεντεύξεις

Όραμα ζωής για τον δημοσιογράφο Georg Gstrein η ένωση του Ελληνισμού ανά τον κόσμο

Μαρία Μόσχου

 Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Ο Georg Gstrein είναι μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνοαυστριακής Ομογένειας. Από Αυστριακό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, συνδυάζει τις ρίζες του από την Αίγυπτο με την τωρινή του ζωή στη Βιέννη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Αίγυπτο και ζει στη Βιέννη.

Η ιστορία του μας θυμίζει την πολυπλοκότητα και τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και την αγάπη που διατηρεί για τις δύο χώρες που τον διαμόρφωσαν: την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Πάντα ταπεινός και πάντα πίσω από τις κάμερες, δίνει το βήμα σε όλους του τους συνεργάτες. Χαρακτηριστική του ατάκα:“ αφού το γνωρίζετε, ότι εγώ δε βγαίνω μπροστά!“  Μεγάλο του όραμα είναι να ενώσει όλο τον Ελληνισμό ανά τον κόσμο, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και μαχόμενος συνεχώς για την Ομογένεια και τα δικαιώματά της.

Ο ίδιος, αν και έφυγε από την Αίγυπτο σε πολύ νεαρή ηλικία, διατήρησε ζωντανούς τους δεσμούς του με την ελληνική και αιγυπτιακή κουλτούρα.

Γιώργο, τι κρατάς από τα χρόνια που έζησες στην Αίγυπτο και τι σημαίνει η Αμπέτειος Σχολή για εσένα σήμερα?

Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Αναρωτιέμαι ακόμα πως με έπεισες να αντιστρέψουμε τους ρόλους. Εσύ έπρεπε να είσαι στη θέση μου και εγώ στη δική σου.

Για όλους τους Αιγυπτιώτες η Χώρα του Νείλου είναι η δεύτερη Πατρίδα μας. Εκείνη μας μεγάλωσε, μας έμαθε πρώτα να είμαστε Άνθρωποι. Όποιος πίνει από το νερό του Νείλου δεν την ξεχνάει ποτέ. Όσο για την Αμπέτειο από 3 χρονών έως τα 17 μου μέσα στις τάξεις της μεγάλωσα και έπαιζα στην αυλή της και τολμώ να πω ότι έζησα τα ωραιότερα χρόνια μου έως σήμερα.

Από νωρίς, ο Γιώργος επηρεάστηκε από την οικογενειακή του παράδοση στο δημοσιογραφικό τομέα, με τον πατέρα του, Dr. Heinz Gstrein, να είναι ανταποκριτής Ξένων Μέσων Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στον Αραβικό Κόσμο και να του δίνει τα πρώτα ερεθίσματα για το επάγγελμα αυτό.

Θέλεις να μας πεις δύο λόγια για τον πατέρα σου?

Δύο λόγια είναι πάρα πολύ λίγα για να παρουσιάσει κανείς έναν μεγάλο Ανθρωπιστή, Φιλόσοφο, Συγγραφέα και Ερευνητή.

Γνωρίζω ότι εργαζόταν και στην Ελλάδα ως Δημοσιογράφος. Τι τον οδήγησε να την εγκαταλείψει?

Θα σου μεταφέρω ακριβώς τι μας είχε απαντήσει, όταν του έγινε η ερώτηση σε συνέντευξη, αν τον αφήσανε να δουλεύει στην Ελλάδα, μετά τις διώξεις που είχαν υποστεί πολλοί δημοσιογράφοι. Η απάντησή του είχε ως εξής:

«Όχι, ήρθε και η σειρά μου το 1969. Αφορμή έδωσα με ένα αυθόρμητο σχόλιό μου στο Ελβετικό Ραδιόφωνο στον αέρα, όταν με ρώτησε ο παρουσιαστής, τί θα γίνει με τους χουντικούς άμα τους πιάσουνε. Και απάντησα ότι θα δικαστούν ως πραξικοπηματίες. Ο δημοσιογράφος όμως συνέχισε και ρώτησε αν θα γλιτώσει κανείς. Τότε απάντησα πως ίσως ο Παττακός γλιτώσει λόγω βλακείας. Αυτό ήταν – και όξω!»

Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ

Ποια ήταν η συμβουλή του σε σένα σχετικά με την ενασχόλησή σου με τη δημοσιογραφία?

Μου έλεγε: «η δημοσιογραφία θέλει αλήθειες και μόνο αλήθειες. Πρέπει να διασταυρώσεις τις πηγές σου, πριν δημοσιεύσεις ένα γεγονός και να αγωνίζεσαι πάντα υπέρ της Δημοκρατίας».

Η δημιουργία της PHOS GRIECHISCHE ZEITUNG VON AUSTRIA, της ιστοσελίδας Hephaestus Wien κα του ραδιοφωνικού σταθμού Hephaestus Radio αποτελούν τα πρώτα  σημαντικά βήματα στην καριέρα του.

Ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσης της εφημερίδας «ΦΩΣ» της ιστοσελίδας και  του ραδιοφωνικού σταθμού «ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΒΙΕΝΝΗΣ»?

Με πας σχεδόν 12 χρόνια πίσω. Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, ήταν η μέρα που ήρθα για πάντα στην Αυστρία και στη Βιέννη. Τότε οι Έλληνες στην πρωτεύουσα της μουσικής ήταν πολλοί λίγοι. Από τα μέσα του 2014 και με την κρίση άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων εδώ και γενικά στη χώρα. Παρατήρησα ότι δεν υπήρχε ομογενειακή  ελληνική εφημερίδα σε έντυπη ή διαδικτυακή μορφή, που να μας ενημερώνει. Όπως είχαμε στο Κάιρο την εφημερίδα «ΦΩΣ».

Έτσι στις 27.8.14, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, το απόγευμα, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ομάδα σε διαδικτυακό μέσο και να την ονομάσω ΦΩΣ της Αυστρίας, σε συνέχεια της εφημερίδας του Καΐρου. Σκοπός μου ήταν αρχικά να δημοσιεύονται ειδήσεις και εκδηλώσεις των Συλλόγων της Βιέννης. Αν με ρωτήσεις πως το είδαν οι Έλληνες εδώ, δεν το πήραν με καλό μάτι θα σου έλεγα. Τον Φεβρουάριο του 2015 και με την ευκαιρία της φιλοξενίας της Eurovision από τη Βιέννη, γεννήθηκε η ανάγκη δημιουργίας μίας Ιστοσελίδας που θα κάλυπτε τα γεγονότα της Ομογένειας και της Ελληνικής Αποστολής. Αρχικά ήμουν έτοιμος να την ονομάσω ΦΩΣ της Αυστρίας και λίγο πριν στείλω mail στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου να τους ενημερώσω για το όνομα – αυτό θα το έκανα γιατί το θεώρησα σωστό – μiα πολύ καλή φίλη, που δυστυχώς δεν βρίσκεται ανάμεσά μας πια, μου είπε γιατί να έχει το ίδιο όνομα με την ομάδα και να μπερδεύεται ο κόσμος. Σκέφτηκε και μου είπε: ΦΩΣ=ΦΩΤΙΑ και ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Και έτσι η Ιστοσελίδα ονομάστηκε HEPHAESTUS WIEN . Στην αρχή ήταν Blog και μετά άλλαξε διάφορες μορφές έως τη σημερινή της.

Το 2017 μου ήρθε η ιδέα, οι Έλληνες εδώ να έχουν το δικό τους Ιντερνετικό Ραδιόφωνο. Δεν ήμουν σίγουρος στην αρχή. Ζήτησα τη γνώμη  του πολύ καλού μου φίλου, Νίκου Τζαφέρη και αμέσως μου είπε να μην το σκέφτομαι και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2018 γεννήθηκε το Hephaestus Radio. Εδώ να σου αναφέρω ότι ένα χρόνο μετά ήρθε η ιδέα της πρώτης δίγλωσσης, ελληνικά και γερμανικά, εκπομπής στα FM σε συνεργασία με τον γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της Βιέννης, ORANGE94 FM. Τον περασμένο  Δεκέμβριο κλείσαμε 5 χρόνια ζωντανών εκπομπών.

Σε μία ραδιοφωνική συνέντευξή σου ανέφερες ότι δεν θυμάσαι πόσα παιδιά έχεις. Εγώ γνωρίζω ότι έχεις μία κόρη 24 ετών. Έτσι δεν είναι?

Εννοείς που αναφέρθηκε τότε ότι έχω 7 παιδιά. Σήμερα όμως είναι περισσότερα. Ναι έχω την μονάκριβη κόρη μου που λατρεύω, τη σκυλίτσα μου ΗΒΗ και όλες τις Ιστοσελίδες και το Ραδιόφωνο καθώς και τη δίγλωσση μηνιαία ραδιοφωνική μας εκπομπή στο ORANGE94. Όλες και όλα είναι παιδιά μου και τα πονάω. Και όλο αυξάνονται.

Μιας και ανέφερες την κόρη σου, έχει επαφή με την Ελλάδα?

Που την χάνεις που την βρίσκεις στην Αθήνα βρίσκεται. Όποτε της επιτρέπουν τα μαθήματά της από το Πανεπιστήμιο και η δουλειά της, πετάει για Ελλάδα. Πάντα με διαφορετικές παρέες για να τους δείξει τον Παρθενώνα, το Μουσείο  της Ακρόπολης, το Σούνιο κλπ.

Μέσα στην πανδημία ιδρύθηκε ο Σύλλογός «Hephaestus Wien Österreich/Griechischer Intergrationsverein.» Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του?

Όπως γνωρίζεις,  όταν θέλω να δημιουργήσω ή να οργανώσω κάτι το ετοιμάζω από πολύ καιρό πριν. Έτυχε η ίδρυση του Συλλόγου να συμπέσει με την πανδημία.

Δεν ήθελα να προσθέσω απλώς έναν άλλο Σύλλογο στο μακρύ κατάλογο των Ελληνικών Συλλόγων της Βιέννης, γιαυτό και δεν βιαστήκαμε στη δημιουργία του.

Σκοπός του είναι να φέρει τους απόδημους 2ης και 3ης γενιάς κοντά στην Πατρίδα αλλά ταυτόχρονα να τους ενσωματώσει στις τοπικές κοινωνίες που ζουν. Και να τους προκαλέσει το προσωπικό  ενδιαφέρον  να γνωρίσουν την Ελλάδα χάρη στον Σύλλογό μας και τα προγράμματά του.

Μίλησέ μας για τις διάφορες δράσεις του Συλλόγου?  

Με την ίδρυσή του ήταν τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου σε συνεργασία με Ομογενειακούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο, καταφέραμε και διοργανώσαμε πολλές και επιτυχημένες διαδικτυακές εκδηλώσεις. Κάποιες από αυτές αναφέρονταν στα 100 Χρόνια από τη  Μικρασιατική καταστροφή. Θα σου πω ότι το ΥΠΕΞ αναγνώρισε την επιτυχία των εκδηλώσεων μας και μας συνεχάρη. Επίσης ο Σύλλογός μας ανά εξάμηνο διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν τους Έλληνες στη Βιέννη.

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και άλλη μια πρωτοβουλία μας!  Διαδικτυακές συνεντεύξεις με Έλληνες και Φιλέλληνες από όλον τον Κόσμο, οι οποίες θα προβάλλονται στο κανάλι μας στο youtube.

Στην Οικογένεια του HEPHAESTUS WIEN προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα άλλες 2 Ιστοσελίδες. Ποιες είναι και που απευθύνονται?

Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 η Ελληνική Παροικία του Καΐρου θρηνούσε τον άδικο χαμό του καλού φίλου, δημοσιογράφου και ιδρυτή της Ιστοσελίδας Pyramis NEWS, Νίκου Κάτσικα. Η είδηση συγκλόνισε όλους μας, αλλά ταυτόχρονα στον Ήφαιστο γεννήθηκε το ερώτημα: Τι θα γίνει το αρχείο των 20 και πλέον χρόνων της Ιστοσελίδας;

Αυτό μας έκανε από την πρώτη στιγμή να εκδηλώσουμε τη θέλησή μας να αναλάβουμε εμείς το Pyramis News. Σκοπός μας αρχικά ήταν η διάσωση του αρχείου. Με την πολύτιμη βοήθεια 2 καλών φίλων, της Βίλλυς Πολίτου και του Βασίλη Ζουές, πέρασε στην κατοχή μας. Απευθύνεται στους Ομογενείς της Βόρειας Αφρικής και των Αραβικών Χωρών.

Πριν μερικούς μήνες διεξήχθη έρευνα που αφορούσε τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, στην οποία φάνηκε ότι  μόνο μια ιστοσελίδα καλύπτει της ανάγκες όλου του Απόδημου Ελληνισμού της Αφρικανικής Ηπείρου και αυτή ήταν η ιστοσελίδα PYRAMIS. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μιας άλλης ιστοσελίδας που θα καλύπτει την Κεντρική και Νότια Αφρική. Μέσα σε μερικά 24ώρα η «ΗΧΩ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ» ήταν έτοιμη.

Ποιο πιστεύεις είναι το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ της Ομογένειας και της Ελλάδας?

Ο Απόδημος Ελληνισμός κρατάει Θερμοπύλες, μαθαίνει στα παιδιά του την Ελληνική γλώσσα, τα ήθη και έθιμά μας και διαδίδει τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλη την Οικουμένη. Από την άλλη η Ελλάδα μας μάς έχει ξεχασμένους και μόνο όταν μας έχει ανάγκη μας θυμάται.

Να σου πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Οι Έλληνες του Εξωτερικού ψηφίζουν την Ελληνική Συμμετοχή στην EUROVISION κάθε χρόνο και μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο οι εκάστοτε σχολιαστές μας προτρέπουν να γυρίσουμε στους δέκτες των κρατικών τηλεοράσεων για να ψηφίσουμε. Τους έχει ζητηθεί ποτέ η γνώμη τους; ΟΧΙ!!! Εμείς ως Σύλλογος είχαμε στείλει ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας  στον τέως Πρόεδρο της ΕΡΤ, αλλά στου Κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, όπως λέει ο Σοφός Λαός μας. Καμία απάντηση.

Συνεργάζεστε με άλλους Συλλόγους σε διάφορα μέρη της γης  ώστε να δυναμώσει η φωνή της Ομογένειας?

Ναι βεβαίως. Εδώ και καιρό είμαστε σε επαφή με Ομοσπονδίες, Συλλόγους και συνδιοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις.

Θα ήθελα να σου επισημάνω ότι σαν Σύλλογος προτείνουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα με το Όνομα “Global Union of Greek Diaspora” , ο οποίος δε θα έχει καμία σχέση με την Ελληνική Πολιτεία ή τα κόμματα, για να μην έχει την μοίρα του ΣΑΕ. Υπάρχουν Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Συλλόγων που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, θα έρθει η ώρα να ωριμάσει και θα γίνει.

Με την ευκαιρία θα ήθελα επίσης να σου αναφέρω ότι το 2021 είχε ζητηθεί από τους Συλλόγους μας να προτείνουμε μία μέρα που να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Έτσι την 1η Ιουνίου του 2021 στη συνεδρίαση της «Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό» μέσω διαδικτυακής σύνδεσης προτείναμε την 29η Απριλίου, ημέρα γεννήσεως και θανάτου του Μεγάλου μας Ποιητή, γέννημα θρέμμα της Ομογένειας, Κωνσταντίνου Καβάφη. Πέρασαν 3,5 χρόνια από τότε και ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση.

Γιώργο, σκέφτεσαι να επιστρέψεις ξανά στην Ελλάδα?

Θα ήταν ψέματα αν θα σου απαντούσα θετικά ή αρνητικά. Αλλά δεν σου κρύβω ότι αν μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία και μπορώ, θα αγόραζα ή θα νοίκιαζα ένα μικρό σπιτάκι στο αγαπημένο μου νησί, την Τήνο, στα ωραία της σοκάκια και θα μοίραζα το χρόνο μου μεταξύ Βιέννης και Τήνου. Εξάλλου ίντερνετ υπάρχει παντού.

Πιστεύεις πως οι δεύτερες και τρίτες γενιές θα αποφάσιζαν να ζήσουν στην Ελλάδα?

Αυτήν την ερώτηση πρέπει να την κάνεις σε εκείνες. Αν κρίνω από την κόρη μου ή από τις φίλες τις ή και από τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης ήρθαν οι γονείς τους στη Βιέννη για δουλειά και μεγάλωσαν στα εδώ σχολεία, δεν θα επιστρέψουν μόνιμα. Αγαπάνε την Πατρίδα τους, πηγαίνουν διακοπές αλλά οι σπουδές τους και το μέλλον τους είναι εδώ.

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου οδηγεί ακόμη και σήμερα πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα?

Θα σου απαντήσω με τον στίχο ενός γνωστού τραγουδιού:

« Ελλάδα φτάνει πια να τρως εσύ η ίδια τα παιδιά σου ».

Ολοκληρώνοντας θέλω να σε παρακαλέσω να πεις δύο λόγια καρδιάς που θα ήθελες να ακουστούν από έναν Ομογενή στην πατρίδα του.

 Εμείς σε αγαπάμε αλλά εσύ μας απογοητεύεις συνέχεια!!

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις και ελπίζω να πραγματοποιηθεί το όραμά σου!

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση