Georg Gstrein Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Καζαμίας: Ό,τι πετύχαμε τον τελευταίο καιρό έχει κτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια

Georg Gstrein

Η “Πλεύση Ελευθερίας” στις εκλογές του 2019 πήρε ποσοστό 1,47%. Στις εκλογές του Μαΐου σχεδόν διπλασίασε την δύναμή της και παραλίγο να πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή. Τι πιστεύετε ότι έπαιξε κύριο ρόλο σε αυτή την επιτυχία?

Το ερώτημά σας είναι δύσκολο, παρόλο που ήμουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας για τις εκλογές του Μαΐου. Νομίζω ότι ήταν ένας συνδιασμός της έξυπνης στρατηγικής που ακολουθήσαμε, των σφαλμάτων που έκαναν οι αντίπαλοί μας (ιδίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης), και μιας βαθύτερης αλλαγής μέσα στην κοινωνία.

Το τελευταίο ήταν κάτι στο οποίο προσβλέπαμε, αλλά δεν το προβλέπαμε. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, εκδηλώθηκε ένα ισχυρό ρεύμα που μας στήριξε. Πολλοί άνθρωποι μας βλέπουν ως ένα κίνημα με έντιμα στελέχη, που παραμένει πιστό στις αρχές του, και που διατηρεί σταθερό πολιτικό λόγο.

Όμως, ακόμα και ένα κόμμα που γνωρίζει ραγδαία άνοδο, όπως εμείς, δεν μπορεί να κάνει πολλά σε λίγες εβδομάδες. Είμαστε για χρόνια δίπλα στους πολίτες και παλεύουμε καθημερινά για τα προβλήματά τους. Νιώθουμε ότι η επιτυχία που αναμένουμε μεθαύριο είναι προϊόν μακροχρόνιας προσπάθειας. Γι’ αυτό, δεν θα είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε εφήμερη. Ό,τι πετύχαμε τον τελευταίο καιρό έχει κτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια.

Οι δημοσκοπήσεις  μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023 δείχνουν ότι συγκεντρώνετε ένα ποσοστό μεταξύ 3,5–5,8%. Άρα θα εκπροσωπηθεί το Κόμμα στη Βουλή. Τι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε?

Εκ των πραγμάτων, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε αν μπούμε στη Βουλή θα είναι η κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε από την αρχή να προβάλλουμε έναν νέο τύπο αντιπολίτευσης, που να είναι ουσιαστικός, εμπεριστατωμένος και εστιασμένος στα ζητήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Αυτό δεν είναι εύκολο. Όμως είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο αυτό.

Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής, θα έχει το επιπλέον δικαίωμα να παρεμβαίνει και να μιλά για περισσότερο χρόνο από ότι αν ήταν μόνο αρχηγός κόμματος. Η παρουσία της, με άλλα λόγια, θα είναι πολύ αισθητή, και ο ρόλος της στις συζητήσεις θα εκλάβει κεντρικό χαρακτήρα. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο κοινοβουλευτικό μας έργο.

Ας μιλήσουμε  λίγο για την Ομογένεια. Όπως γνωρίζετε οι Ομογενείς ψηφίζουν το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είστε ξανά Επικεφαλής του Ψηφοδελτίου αυτού, δεν είναι;

Ναι. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά, μετά τις εκλογές του 2019 και της 21ης Μαΐου. Παρόλο που φαίνεται σαν να έχω σχεδόν ταυτιστεί με τη θέση αυτή στα ψηφοδέλτια της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν παύω να νιώθω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή.

Όπως στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, έτσι και σε αυτή, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι, δεν γίνεται λόγος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Λες και δεν υπάρχουν Έλληνες του Εξωτερικού? Τι έχετε να σχολιάσετε?

Συνολικά, φοβάμαι πως έχετε δίκιο. Από δικής μου πλευράς όμως, καθώς και εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, έχει συμβεί το αντίθετο.

Μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχω δώσει τρεις συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας, που είναι ο σταθμός της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό. Σε αυτές υπογράμμισα πολλά ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες της Διασποράς, όπως ο νόμος 4648/19, με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίθεται πως παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου. Κατήγγειλα το νόμο αυτόν ως ένα τέχνασμα διότι οι απαγορευτικοί όροι του αποκλείουν τη συντρηπτική πλειονότητα των Ελλήνων της Διασποράς από το να ψηφίσουν.

Διατήρησα επίσης έναν ζωντανό διάλογο με άλλα ομογενειακά μέσα, όπως και με εσάς, εκθέτοντας τις απόψεις μας για ένα αναθεωρημένο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Οι προτάσεις μου στο θέμα αυτό στηρίζονται εν πολλοίς στην εμπειρία μου ως μέλος του προεδρείου του φόρουμ Επιστημόνων του ΣΑΕ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Φρονώ πως τα μεγάλα κόμματα δεν μιλούν αρκετά για τη Διασπορά διότι οι Έλληνες του Εξωτερικού που ψηφίζουν δεν είναι ούτε το 0,5% όσων πολιτών ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου. Έτσι, αφού τους απέκλεισαν από την ψήφο, έρχονται μετά να τους αποκλείσουν και από τον προεκλογική συζήτηση.

Γνωρίζετε ότι σε περίπτωση εκλογής σας, στο Πρόσωπό σας είναι σαν να εκλέγεται όλη η Ομογένεια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το έχετε σκεφτεί αυτό και αν ναι, τι απάντηση δώσατε στο εαυτό σας?

Θα ήθελα να υπάρχουν περισσότεροι βουλευτές από τη Διασπορά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους και εκλεγώ, θα ξεκινήσω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Διασποράς, τους οποίους γνωρίζω καλά, και ταυτόχρονα θα υποβάλλω ερωτήσεις και σχέδια νόμου που θα αντιμετωπίζουν τα πιο επείγοντα ζητήματα. Έχω στο νου μου τέσσερα ζητήματα: το θέμα της ψήφου, την επαναλειτουργία ενός αναθεωρημένου ΣΑΕ, την αναβάθμιση των προξενικών και διπλωματικών υπηρεσιών, και την παιδεία στα σχολεία της Ομογένειας.

Γνωρίζω καλά τα θέματα, αλλά είναι πολλά. Θα επιδιώξω τη στήριξη των εκπροσώπων της Ομογένειας χωρίς παραταξιακές παρωπίδες. Και θα προσπαθήσω όσο γίνεται να συζητηθούν τα θέματα της Διασποράς μέσα στο νέο Κοινοβούλιο.

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση