Χωρίς κατηγορία

Ο σπουδαίος βιολονίστας Παντελής Σταματέλος @ HR

 

Ο σπουδαίος Έλληνας βιολονίστας Παντελής Σταματέλος είναι ο καλεσμένος της πολιτιστικής εκπομπής του Hephaestus Radio (HR), Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με τον Δημήτρη Λαζάρου, την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης / 8μ.μ. ώρα Ελλάδας. 

Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τον Τάτση Αποστολίδη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν. Αθηνών καθώς και Ζωγραφική με τον γλύπτη – ζωγράφο Κώστα Αργύρη. Σπούδασε επίσης με υποτροφία της Βελγικής Κυβέρνησης στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών με την διάσημη βιολονίστα Lola Bobesko.

Ως κορυφαίος έλαβε μέρος στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ο.Κ. σε συναυλίες σε Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων ¨ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ¨ και ως σολίστ έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του Μ.Μ.Α., στα αφιερώματα για τον Beethoven και τον Kurt Weil, σε ρεσιτάλ, ως συνεργάτης της ¨Καμεράτα¨ κ.λ.π.

Παρουσίασε στο Μ.Μ.Α. έργα του 20ου αιώνα για βιολί και πιάνο με την πιανίστα Δανάη Καρά. Έχει εμφανισθεί σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Υπήρξε μέλος του ¨Ensemble de Solist de Bordeaux¨ και του συγκροτήματος ¨Mouvement 12¨ της Τουλούζης καθώς και της Ορχήστρας της Ε.Λ.Σ. ως κορυφαίος.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων μπαρόκ μουσικής Sinfonia και ¨Ars in vivo¨. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα εγχόρδων της Ε.Λ.Σ. την ορχήστρα εγχόρδων της Κ.Ο.Α. την ορχήστρα εγχόρδων ¨Σολιστ της Πάτρας¨ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.Ήταν το πρώτο βιολί των κουαρτέτων εγχόρδων ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και OPERA QUATTRO.

Ηχογραφήσεις συναυλιών του καθώς και live ρεσιτάλ του έχουν μεταδοθεί από το 3ο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ.. Ηχογράφησε με το σύνολο Opera Quattro σε CD τη Μουσική για Έγχορδα του συνθέτη Γ. Χρυσοχέρη. Τον Δεκέμβριο του 2011 πραγματοποίησε στην Ε.Λ.Σ. ρεσιτάλ βιολιού συγχρόνως με μία ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του. Τον Μάρτιο του 2013 ερμήνευσε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη έργα σύγχρονων Ρώσων συνθετών. Το Μάρτιο του 2014 συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση του κύκλου τραγουδιών επάνω σε αρχαία Ελληνική ποίηση για μέτζο σοπράνο, κιθάρα και βιολί του Χρήστου Πήττα σε συναυλίες στο Λονδίνο και την Λευκωσία.

Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλά ρεσιτάλ με έργα για βιολί σόλο των Bach και Telemann καθώς και με έργα για βιολί και πιάνο με το συνεργάτη του πιανίστα Γιάννη Μιχαηλίδη. Έχει εμφανιστεί στο 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ρεσιτάλ με απευθείας μετάδοση. Το 2016 εξέδωσε ένα CD με έργα για βιολί σόλο και έργα για βιολί με συνοδεία πιάνου.

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι και ακούστε την πολιτιστική εκπομπή, Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, με τον Δημήτρη Λαζάρου την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου και ώρα 7μ.μ., Κεντρικής Ευρώπης // 8μ.μ., ώρα Ελλάδας στο Hephaestus Radio (HR), το ομογενειακό ραδιόφωνο που εκπέμπει διαδικτυακά και αποδεδειγμένα σε 165 χώρες του κόσμου, όπου χτυπούν Ελληνικές καρδιές, στα παρακάτω links:

 

στο SITE:

http://radio.hephaestuswien.com

live24

http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=3110

Google Play Store

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hsservices.HephaestusRadio

Amazon App

https://www.amazon.com/HS-services-Hephaestus-Radio/dp/B083DYRVJ5/ref=sr_1_1?keywords=Hephaestus+Radio&qid=1579687052&sr=8-1

Σελίδα της εκπομπής στο FACEBOOK: https://www.facebook.com/EfimerisTisTexnis

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!!!