Ημερίδα στο Παρίσι με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα
Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη σε Ημερίδα στο Παρίσι με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά με χαιρετισμό του στην υβριδική Ημερίδα με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα (“Histoires dans le brouillard : Ioannina, sources historiques et littéraires, XIXe-XXe siècles”), την οποία διοργάνωσε στο Παρίσι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη BULAC του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών INALCO, με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και του Centre Culturel Hellénique. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο κ. Χρυσουλάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία ενισχύει με κάθε πρόσφορο τρόπο και αγκαλιάζει δράσεις και ενέργειες που προβάλλουν παγκοσμίως την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, τόσο την υλική όσο και την άυλη. Τα Ιωάννινα υπήρξαν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου το παρόν συνυπάρχει με το παρελθόν, μία πόλη όπου σε κάθε γωνιά της αποτυπώνεται η πολυετής αρμονική συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών. Η Ημερίδα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς αναδεικνύει, μέσα από τις ιστορικές πηγές, τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Ιωάννινα στη διαπολιτισμική διαμόρφωση της κοινωνίας και στην προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών καθ’ όλη την πορεία της πόλης.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στην παρουσία και τη συμβολή των Ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων, της παλαιότερης κοινότητας Εβραίων στην Ευρώπη και μιας από τις παλαιότερες Εβραϊκές Κοινότητες γενικότερα. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ο ρόλος των Απόδημων Γιαννιωτών, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και πέραν των συνόρων της χώρας, με την ανάπτυξη πολιτιστικών Ιδρυμάτων. Η οικονομική συνεισφορά των Απόδημων ευεργετών χρηματοδότησε την ανέγερση ναών, σχολείων και άλλων κοινωφελών Ιδρυμάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, συνεπώς, ότι τόσο η ιστορική διαδρομή της πόλης των Ιωαννίνων όσο και ο ρόλος της στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες και συγγραφείς.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και τη Γαλλία και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες: Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» των Στέλιου Τατάκη και Ανιές Σκλάβου.