Συνεντεύξεις

Ο Χάρης Αγγελικός μιλάει στο Hephaestus

 

Καλώς ήλθες Χάρη! Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Γειά σας , χαιρετισμούς σε όλους του Έλληνες της Αυστρίας και απανταχού.Με την μουσική υπήρξε κάποια έλξη όταν το ξεκίνησα μικρός με το τραγούδι δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω φίρμα ή να ξεχωρίσω έτσι όπως κάνουν τα μικρά παιδιά όνειρα.  Εγώ απλά μου άρεσε να ακούω μουσική και να τραγουδάω. Αν με ρωτάτε όμως για αυτή τη στιγμή της ζωής μου γιατί ξανασχολούμαι με την μουσική, είναι απλά από χόμπι διότι εμβαθύνω σε κάποια μουσικά όργανα που δεν είχα ασχοληθεί παλιότερα όπως το ούτι και το μπουζούκι, αλλά βελτιώνω και την κιθάρα διότι όπως έχω ξαναπεί τα είχα παρατήσει όλα για περίπου 15 χρόνια.

Πώς βλέπεις την μουσική βιομηχανία στην εποχή μας;

Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για την μουσική βιομηχανία διότι είμαι απ έξω. Δεν μου αρέσει όμως η σαλαμοποίηση των άλμπουμ σε 1 τραγούδι κάθε 3 με 4 η 5 μήνες αντί για 14 τραγούδια τον χρόνο. Είναι άδικο για όσους εργάζονται στον τομέα της παραγωγής,  μουσικούς,  στούντιο, εταιρίες, τραγουδιστές, κοινό γιατί εκτός από την οικονομική ζημιά που επέρχεται σε όλους αυτούς και σε άλλους που δεν ανέφερα από την σαλαμοποίηση των άλμπουμ  έχει αντίκτυπο και στο γενικό αποτέλεσμα. Δηλαδή ο κάθε καλλιτέχνης που θα κάνει τραγούδι κάθε 5μηνο θα κάνει ντάμπαντουπα για να ξεχωρίζει, ο άλλος το ίδιο για να υπερτερεί του άλλου. Έτσι ανεβαίνουν τα volume και περνάμε σε μια clubοποιηση του ελληνικού τραγουδιού η οποία θα το αλλοιώνει μέχρι η κατάσταση αυτή να αλλάξει. Το ελληνικό τραγούδι πάσχει εδώ και χρόνια,  αυτή τη στιγμή όμως έχει πάρει τον δρόμο για το ΝΑΔΙΡ. Στον οποίο θα επικρατούν οι έχοντες και οι κατέχοντες και όσοι θέλουν να ακούσουν καλή μουσική πιθανών να στραφούν σε άλλα μουσικά μονοπάτια π.χ ορχηστρική μουσική.

Πώς πήγε το single/video Πανιά στον Ουρανό; Είσαι ευχαριστημένος;

Είμαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν είμαι σε δισκογραφική και δεν έχω τα χρήματα για προμόσιον θα με ακούνε οι λίγοι αυτοί από το facebook και σε όσους το μεταδώσουν. Είμαι ευχαριστημένος γιατί το έκανα και κανένας να μην το άκουγε δεν θα με ενδιέφερε καθόλου .Εγώ και κάποιοι άνθρωποι όπως ο ενορχηστρωτής Γιάννης Κυφωνίδης άλλα και υπόλοιποι μουσικοί βάλαμε την ψυχή μας και αφησαμε 3,5 λεπτά καλής μουσικής στην ιστορία. Η προσωπική μου ικανοποίηση ξεπερνά κάθε views σε κάποια ψηφιακή κονσόλα.

Πού γυρίστηκε το video και ποιο ήταν το concept;

Μου αρέσει το Amsterdam γιατί έχει θέματα να δεις όταν περπατάς.  Εγώ έπαιρνα εκείνη την εποχή κορτιζόνη ήμουν Γερμανία σε θεραπεία το εισιτήριο της επιστροφής ήταν σε μια εβδομάδα για Ελλάδα. Παίρνω το αυτοκίνητο και πάω στη μοναδική χώρα τότε που ανοιγε  τα συννορα για τον σκατοcovid και με το σκεπτικό ότι θα περπατάω και δεν θα πριστώ από τα φάρμακα φεύγω για Amsterdam.  Μόλις φτάνω και αράζω το αυτοκίνητο μου στέλνει ο Κυφωνίδης το κομμάτι ολοκληρωμένο. Αποφασίζω λοιπόν για τις 5 αυτές ημέρες που θα είμαι εκεί να μαζεύω υλικό για το βίντεο κλιπ. Ενώ μάζεψα κάποιες πολύ όμορφες σκηνές τις τράβηξα με το κινητό σε κάθετη θέση και δεν μπήκαν τελικα στο βίντεο. Το concept είναι ότι η ζωή τελικά είναι ένας πόλεμος που είναι δύσκολο να τον κερδίσει κανείς, απώλειες όμως θα έχει και ο ήρωας του τραγουδιού και ο διώκτης του που είναι η ζωή. Ίσως η λύση είναι εκτός από το να την ψάχνεις είναι και να τους γράφεις στα τέτοια σου γιατί αυτή είναι η θέση που αξίζει σε όλους αυτούς που  το 2022 καταπιέζουν και τρομοκρατούν ανθρώπινες ψυχές με πολέμους φανερούς η κρυφούς ,  αυξήσεις τιμών μόνο σε ότι σου προσφέρουν ενώ το αποτέλεσμα του ανθρώπινου μόχθου απαξιώθηκε. Ντροπή να υπάρχουν αφίσες στους δρόμους που να γράφουν ψηφίστε μας για να έχετε κατώτατο μισθό 800 ευρώ σε Ευρωπαϊκή χώρα και ο ειδικευόμενος ιατρός να παίρνει 970 ευρώ το μήνα.

Πού ηχογραφήθηκε το κομμάτι και με ποιους μουσικούς;

Το κομμάτι ηχογραφήθηκε σε ένα από τα πιο καλά ελληνικά στούντιο στο bk. Εκεί εκτός από την τεχνολογία της τελευταίας στιγμής έχεις και την ποιότητα στο αποτέλεσμα της δουλειάς σου από τους ανθρώπους του στούντιο που έχουν φοβερή εμπειρία, μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο και γι αυτο το κάνουν με πολύ μεράκι. Στην ορχήστρα ήταν ο Κώστας Λιόλιος στα Κρουστά, ο Τάκης Φοίτος στο Μπάσο, ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος στην Κιθάρα, και ο Γιάννης Κυφωνίδης στα Πλήκτρα και στο programming.

Σε ποιο μουσικό είδος κατατάσσεις τη μουσική σου;

Το Πανιά στον Ουρανό είναι ένα εναλλακτικό ροκ κομμάτι,  το Αν ηταν λιγο που κυκλοφορεί πριν μερικές μέρες στο ίντερνετ είναι ένα σύγχρονο Λαϊκό κομμάτι , εγώ είμαι λαϊκός τραγουδώ όμως ότι με εκφράζει.

Να περιμένουμε στη συνέχεια κάποιο νέο single ή την κυκλοφορία ενός άλμπουμ; Έχεις κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Αλλα 3 τραγούδια θα κυκλοφορήσω τα οποία έχω ήδη ηχογραφήσει πριν καιρό. Μετά εγώ έχω τελειώσει έκανα το κέφι μου και  δεν ανακατεύτηκα με τον χώρο και όπως ήρθα έτσι φεύγω σιωπηλά. Πριν 25 χρόνια περπατούσα στην Αθήνα και έλεγα από μέσα μου μια ημέρα όλοι εσείς θα με χειροκροτάτε. Σήμερα δεν με νοιάζει ,  δεν έχω το the eye of the Tiger , δεν ξέρω ωρίμασα, μεγάλωσα , κουράστηκα .Δεν το έχω πλέον.

 

Θα εμφανιστείς live και με τι σχήμα, ακουστικό ή ηλεκτρικό;

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν πρόκειται να εμφανιστώ. Ερχόμενος χτες οδικός πέρασα τα ρουμανοβουλγαρικα σύνορα είδα μια ουρά περίπου 200 αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες στην σειρά να έχουν αφήσει τα σπίτια τους για αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Το πιο θλιβερό είναι ότι είδα μέσα σε πολλα οχήματα μητέρες με 3 η 4 παιδιά χωρίς πατέρα ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα έμεινε πίσω να πολεμήσει , δεν αντεξα έκλαψα. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή την στιγμή τραγούδι και πίστες.

 

Πώς βλέπεις την σημερινή ελληνική μουσική;

Δισκογραφικά δεν πάνε καθόλου καλά τα πράγματα το ανάφερα και πριν. Οι πίστες δουλεύουν αυτή τη στιγμή μια με δύο νύχτες τη εβδομάδα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του πάσχοντος μουσικού συστήματος για το οποίο δεν φταίει αποκλειστικά η μουσική φταίει και η οικονομική κατάσταση του κόσμου ο οποίος ανταμείβει αυτό που του αρέσει αλλά λόγω του ιού που έφερε και αναδουλειές δεν δύναται ο καθένας να συμμετέχει σε όμορφες μουσικές βραδιές όταν άλλοι έχουν πρόβλημα με τα έγγραφα εισόδου στα κέντρα άλλοι φοβούνται μην κολλήσουν, άλλοι έχουν οικονομικό θέμα, άλλοι δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν να ακούσουν γιατί έχουν μειωθεί και οι μουσικές σκηνές, κ.α.

 

Ποιους καλλιτέχνες εκτιμάς και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους;

Εκτιμώ αυτούς που αφιερώνουν χρόνο από την ημέρα τους για το τραγούδι και για την μουσική. Συγχωρέστε με λόγω πολέμου να μην ομιλώ για μουσικές συνεργασίες.

 

Αφού ευχαριστήσουμε για την όμορφη αυτή συνέντευξη, ας κλείσουμε με μια ευχή για τους Έλληνες ομογενείς της Αυστρίας.

Έχω ζήσει και εγώ στο εξωτερικό περίπου 22 χρόνια και ξέρω πως είναι ,εύχομαι να αγαπάνε και να αναζητάνε το καλό ελληνικό τραγούδι , το οποίο δεν είναι απαραίτητα το σύγχρονο .Ελπίζω όλα τα κακά να είναι περαστικά και να έρθει σύντομα το καλοκαίρι να έρθουν στην πατρίδα τους να περάσουν καλά έτσι όπως ξέρουν οι Έλληνες του εξωτερικού να περνούν.

www.agelicos.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064229019491

https://www.instagram.com/agelicos_haris/

https://www.youtube.com/channel/UCxqV5FVkACWZzkOZjqoGGDw

https://site.spinnup.com/HarisAgelicos

https://spinnup.link/476208-pania-ston-ourano

ΠΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ – OFFICIAL MUSIC VIDEO

https://m.youtube.com/watch?v=O8hNnzUKqGo

 

Αφήστε μια απάντηση