Ομογένεια

“Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι”

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι” υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών έθεσε υπό την Αιγίδα της τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων με τίτλο “Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι”, ο οποίος απευθύνεται σε όλα τα ελληνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, καθώς και της Ομογένειας στο εξωτερικό.

Το Διαγωνισμό διοργανώνουν το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς-Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές καλούνται να περιηγηθούν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε χάρτες και να ζωντανέψουν απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου από το παρελθόν. Αντλώντας έμπνευση από ιστορικά γεγονότα, μύθους και φανταστικές διηγήσεις περιηγητών, θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα χακάρουν με τη βοήθεια νέων ψηφιακών εργαλείων στεριές και θάλασσες της Ελλάδας.

 

 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης: «ο μαθητικός Διαγωνισμός Hack the Map καλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να προσεγγίσουν με μία δημιουργική ματιά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Θεωρούμε σημαντικό ότι ο Διαγωνισμός αποτελεί το έναυσμα για να εισέλθουν στη διαδικασία της διεξαγωγής ιστορικής έρευνας, να έρθουν σε επαφή με πρωτογενείς πηγές και αρχεία και να γνωρίσουν την ιστορία των ελληνικών πόλεων και τους μύθους και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν. Παράλληλα, ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στο να ενισχύσει και να διευρύνει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών και τους καταστήσει ενεργούς και κριτικούς χρήστες της τεχνολογίας. Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που προωθούν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που διαφυλάσσουν τη Μνήμη ως παρακαταθήκη, αλλά και ως ερμηνευτικό εργαλείο που φωτίζει το δρόμο του Παρόντος και του Μέλλοντος. Η πρωτοβουλία αυτή, που απευθύνεται στα ελληνικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρακινεί τους μαθητές να εμπλακούν σε μία διαδικασία μέσα από την οποία θα συνδεθούν περισσότερο με τον τόπο καταγωγής τους, αναπτύσσοντας μία σειρά από δεξιότητες».

 

 

 

Οι νικητές του Διαγωνισμού θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα και εξοπλισμό για τα σχολεία τους. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στον Διαγωνισμό λήγει τη 17η Ιανουαρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες στην ψηφιακή πλατφόρμα classroom του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και στον Σύνδεσμο  https://classroom.onassis.org/course/view.php?id=58 που περιλαμβάνει την Προκήρυξη και τους όρους του Διαγωνισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή παρουσίαση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι», το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου από 12:00 έως 14:00 δηλώνοντας συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://www.onassis.org/el/whats-on/hack-the-map-imaginary-worlds/online-presentation-panhellenic-student-competition

 

Αφήστε μια απάντηση