Ομογένεια

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο και δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν μερικά από τα αντιπροσωπευτικά βιβλία των εκδόσεων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου αλλά και της Ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού όπως την καταγράφει χρόνια τώρα ο  Αιγυπτιώτης ιστορικός ερευνητής Νίκος Νικηταρίδης.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου ευχαριστεί ιδαιτέρως τον κ.  Νίκο Νικηταρίδη διότι δώρισε στην βιβλιοθήκη του Κέντρου μας μια πλήρη συλλογή της  εργασίας του που αποτελειται από 35 βιβλία, τα οποία θα σας παρουσιάσουμε σε κατάλληλο χρόνο.

 

 

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στη σελίδα της βιβλιονετ, Ο Νίκος Νικηταρίδης είναι, μα κυρίως νιώθει Αιγυπτιώτης. Παρόλο που είναι ο μόνος από την οικογένεια του που γεννήθηκε στην Ελλάδα (1969), εν τούτοις φέρει στην ψυχή του τις μνήμες της ζωής όλων εκείνων των δικών του ανθρώπων που έζησαν στη Νειλοχώρα. Παράλληλα, ως παιδί καλλιτεχνών γονιών, με ρίζες από τη Χάλκη, τη Σύμη, την Κύπρο, την Κρήτη και την Αμοργό, που ασχολήθηκαν επί χρόνια με το ερασιτεχνικό θέατρο -και όχι μόνο- σε Αλεξάνδρεια και Σουέζ, κληρονόμησε αυτή του την κλίση στα Γράμματα. Έχει στο ενεργητικό του συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων, επιμέλειες εκδόσεων, πάνω από 1.000 δημοσιεύματα κάθε είδους σε αιγυπτιώτικα και μη περιοδικά κι εφημερίδες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Αυστραλία, καθώς και αρκετές μελέτες και διαλέξεις γύρω απ΄ την ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου. Έχει αποσπάσει δύο πρώτα ποιητικά βραβεία και μία τιμητική διάκριση διηγήματος στην ελληνική Νότια Αφρική, καθώς και ένα τρίτο βραβείο διηγήματος σε σχετικό πανελλαδικό διαγωνισμό. Ας σημειώσουμε πως το 1990 εκδόθηκε το βιβλίο του “Κρατέρωτας” (ιδιωτική έκδοση), το 1991 το “Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων” (εκδ. Αγγελάκη), το 1999 το “Υεμένη : Ταξιδιωτικές Σημειώσεις” (εκδ. Αγγελάκη), το 2000 το “Λογοτεχνικά Οράματα από την Καβαφική Ποίηση” (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), το 2007 το “Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Αιγυπτιώτικη Προσφορά” (εκδ. Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων), σε επιμέλειά του το 2001 (ιδιωτική έκδοση) και το 2004 το “Γιώργος Ιορδανίδης : Θεατρική Διαδρομή” (εκδ. Ελλη- νική Κοινότητα Καΐρου), το 2009 το “Εισαγωγή στην Ιστορία του Ελληνικού Τεκτονισμού στην Αίγυπτο” (εκδ. Αγγελάκη), το 2011 τα “Ταξιδεύοντας στον Αραβικό Χρόνο” (ιδιωτική έκδοση), “100 Αιγυπτιώτικες Προσωπογραφίες” (εκδ. Σύνδεσμος Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας), “Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων: Ιστορικοί Σταθμοί 78 χρόνων, 1933-2011” (ιδιωτική έκδοση), το 2012 τα “Ορθόδοξοι Άγιοι της Αιγύπτου” (εκδ. Αγγελάκη) και “Τα Αιγυπτιώτικα Έντυπα στην Ελλάδα και στον Κόσμο” (εκδ. Αγγελάκη), ενώ το 2013 το “Aρχαίοι Έλληνες Αιγυπτιώτες” (εκδ. Αγγελάκη). Επίσης, το 2005 συμμετείχε στο λεύκωμα “Ένας ελληνικός αιώνας στο Κάιρο, 1904-2004” (εκδ. Ελληνική Κοινότητα Καΐρου).

 

 

Τα περισσότερα βιβλία του δε, διατίθενται υπέρ της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας, Γενικός Γραμματέας και Β΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, καθώς και Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ & Πορτ-Τεουφίκ. Για την προσφορά του στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό έχει τιμηθεί με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, όπως και από το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων για την πολύτιμη σ΄ αυτόν προσφορά του. Ο Νίκος Νικηταρίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών, ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον Ο.Τ.Ε.

 

 

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και αρκετά απο τα βιβλία του κ. Νικηταρίδη, όπως παρουσιάζονται στο περίπτερο της χωρας μας στη Διεθνή έκθεση του Καϊρου αλλά και στη σελίδα της βιβλιονετ. Βιβλία χρήσιμα για ερευνητές της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού αλλά , για Αιγυπτιώτες που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία τους αλλά και για όποιον αγαπάει αυτόν τον σπόρο της Ελλάδας που άνθισε  στην εύφορη γη του Νείλου κι έχτισε μια γερή γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Αφήστε μια απάντηση