Ομογένεια

Χαιρετισμός Γεν. Γραμμ. Χρυσουλάκη στην εκδήλωση της Οικ. Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για τα 200 χρόνια από την ύψιστη μαρτυρία υπέρ πίστεως και γένους του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ του από Σμύρνης, με τίτλο «Οι ημέρες έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης στην Κωνσταντινούπολη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά την ημέρα μνήμης του Αγίου της Εκκλησίας μας ο οποίος, με τον μαρτυρικό του θάνατο, έγινε ολόφωτος φάρος απαντοχής και πίστης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «…η περίοδος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, στην Κωνσταντινούπολη σημαδεύτηκε από τα σκληρά αντίποινα και από το αίμα που χύθηκε όπου υπήρχαν Έλληνες. Ας θυμόμαστε πάντα πως αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόγονοί μας, έζησαν μια ζωή χωρίς εθνική ελευθερία, δικαιοσύνη και πολιτικά δικαιώματα. Όμως, η κοινότητα των Ρωμιών κατόρθωσε να αναδειχθεί μέσα από τα γράμματα και το εμπόριο. Η ίδια κοινότητα, που τα παιδιά της, λιγοστά πια, ζουν έως σήμερα στην Πόλη με μνήμη και με δόξα».

Στην εκδήλωση μίλησαν: ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, με θέμα «Η εξαιρετική προσφορά στην Ορθοδοξία και το Γένος του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄», η Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Αιμ. Θεμοπούλου, με τίτλο «Το πολιτικό πλαίσιο και οι εσωτερικές διεργασίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την Ελληνική Επανάσταση», η Καθηγήτρια του Παν/μίου Berkley (ΗΠΑ) για τις «Δύο άλλες όψεις του 1821 – Η Τετραρχία των Φαναριωτών και ένα Οθωμανικό κατάστιχο των Ρωμιών της Πόλης τον Απρίλιο του 1821», ο Διδάκτωρ του Παντείου Παν/μίου και Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Δ. Σταθακόπουλος, με θέμα «Η απόφαση εκτελέσεως του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, υπό το πρίσμα της νομικής επιστήμης» και ο Ομ. Καθηγητής του ΕΜΠ, Ν. Ουζούνογλου, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε στην «Αντιδιαμετρική στάση του Σεϊχουλισλάμ Χατζή Χαλίλ και του Χαλέτ Εφέντη στις Φρικαλεότητες κατά των Ελλήνων της Πόλης την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 1821».

 

Αφήστε μια απάντηση