Ελλάδα Συνεντεύξεις

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου μιλάει στο Hephaestus Wien

Georg Gstrein

Αναπτύξτε μας με λίγα λόγια, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, ο ρόλος και τα όρια στα οποία κινείται / δραστηριοποιείται σήμερα ο ΕΟΤ και πως αναμένεται αυτά να διαμορφωθούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος;

Ο ΕΟΤ είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την τουριστική προβολή και προώθηση της Ελλάδας, και ο ρόλος του σήμερα είναι να προωθεί μέσω διαφήμισης και σχετικών δράσεων την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Επίσης είναι ο φορέας που καθορίζει με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού την εικόνα σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, ώστε να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική προβολής καθώς και μέσω των γραφείων που διατηρεί στο εξωτερικό να προβάλλει αποτελεσματικά διεθνώς τον ελληνικό τουρισμό.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυνατότητες τουριστικής προβολής και προώθησης για όλα τα είδη τουρισμού σε συνεργασία με φορείς είτε με αιγίδες, είτε με χορηγίες, είτε συνδιοργανώνοντας σχετικές δράσεις , πάντα με ειδικές συνθήκες επιλεξιμότητας και βάση αξιολόγησης.

Προτεραιότητα για το 2020 είναι οι συνέργειες με τους φορείς του Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης  ώστε να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική προβολής με περιφερειακή και θεματική εξειδίκευση για κάθε Περιφέρεια.

Η διαδικασία ανάδειξης των δυνατοτήτων που έχουν τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό για αποτελεσματικότερη προβολή της διαφημιστικής καμπάνιας που για το 2020 ξεκινάει εντός Ιανουαρίου για πρώτη φορά.

Επίσης στρατηγική προτεραιότητα του ΕΟΤ είναι η ανάδειξη και προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και  του τουρισμού εμπειριών σε όλη τη χώρα και για όλο το χρόνο.

 

Τα τελευταία χρόνια, πολύς λόγος γίνεται για τον μετασχηματισμό –και δη ψηφιακό- των επιχειρήσεων, διαδικασιών και εν γένει λειτουργιών. Ο ΕΟΤ εντάσσεται σε αυτή την πραγματικότητα; Εάν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκεται η συγκεκριμένη δράση; Τι περιλαμβάνει συνολικά;

Η κεντρική στρατηγική μας έχει σαν στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όσο γίνεται όλων των ψηφιακών εργαλείων και δυνατοτήτων για την καλύτερη οργάνωση όλων των υπηρεσιών μας.

Ο ΕΟΤ απευθύνεται σε έναν κλάδο που αξιοποιεί πολλά και διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία και ο οποίος κινείται και αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και τις απαιτήσεις της εποχής μας, απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση για την ψηφιοποίηση τόσο των εσωτερικών διαδικασιών μας, όσο και σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των απλών πολιτών και επισκεπτών.

Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε σε φάση αναδιάρθρωσης του οργανισμού και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμού αλλά  και με το Υπουργείο  Ψηφιακής Ανάπτυξης για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και την αναβάθμιση και την καλύτερη ασφάλεια των συστημάτων  .

Ήδη υφίσταται διαγωνισμός για το website visit Greece προς αναβάθμιση του αλλά επίσης εργάζομαι με συγκεκριμένες προτάσεις , τόσο για δημιουργία πλατφόρμας πιο εξειδικευμένης ενημέρωσης όσον αφορά την διαφοροποίηση. Διαφοροποίηση ως προς την περίοδο, ως προς τους προορισμούς, ως προς τα προϊόντα και ως προς τις αγορές προέλευσης.

Επίσης η δημιουργία app εφαρμογών καθώς και η ηλεκτρονική χαρτογράφηση των προορισμών με περισσότερα στοιχεία όπως θεματικό τουρισμό, τουρισμό εμπειρίας και η ενημέρωση μέσα από πλατφόρμες ακόμα και για προϊόντα που ο κάθε τόπος παράγει επίσης είναι κάτι που εργάζομαι στενά.

Όμως θεωρώ πλέον αναγκαίο μιας και ήδη έχουμε μπει στην 4 βιομηχανική επανάσταση, την επανάσταση της πληροφορίας των έξυπνων συσκευών, της τεχνητής νοημοσύνης και το ίντερνετ των πραγμάτων,  να τεθούν κάποιες δομές από την κυβέρνηση σαν κεντρικός άξονας για την προσαρμογή μας σε όλο αυτό το μεταμορφωτικό περιβάλλον κάτι που μαζί με υπουργείο εργαζόμαστε και σε αυτό.

Εκθέσεις: θεωρείτε σημαντική την παρουσία της Ελλάδας σε τέτοια διεθνή φόρα όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε φορείς ανταγωνιστικούς όπως η Τουρκία, Αίγυπτος.

Μερικές από τις βασικές μας προτεραιότητες και στόχους μας είναι να σχεδιάσουμε με τον πλέον σύγχρονο τρόπο την ψηφιακή και όχι μόνο προώθηση της χώρας μας, ώστε να πετύχουμε την αποτελεσματικότερη δυνατή διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ο ανταγωνισμός χρειάζεται γιατί μας κάνει ακόμα καλύτερους άλλωστε.

Η συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και τις Περιφέρειες, για την καλύτερη οργάνωση των τουριστικών και κλαδικών εκθέσεων που συμμετέχουμε αλλά και για την επαύξηση της προσφερόμενης εμπειρίας προς τους επισκέπτες μας, είναι από τους κεντρικούς μας στόχους. Πρέπει να αναδείξουμε και άλλες (πράσινες, εναλλακτικές) μορφές τουρισμού, νέες περιοχές με πλούσιο ιστορικό απόθεμα και φυσικό περιβάλλον, και ως ένα από τους βασικούς στόχους να διεκδικήσουμε περισσότερα από την παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας αλλά και με πιο βιώσιμους όρους  .

Φυσικά, όλα τα παραπάνω τα εντάσσουμε στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και την φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος με την Τυνησία καταγράφουν απώλειες. Εξ αυτού του λόγου η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί κατά πολύ περισσότερο την επιτυχία του περασμένου έτους.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και δύο χρόνια την πρώτη με δεύτερη  θέση στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών, με κατά μέσο όρο 400.000 να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας, και ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της -8, 6 εκατομμύρια κάτοικοι- βρίσκεται πάντα στις πρώτες  θέσεις από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

Για το 2020 μάλιστα προβλέπεται όχι μόνο ότι θα έχει μεγάλη θέση, αλλά θα αυξήσει σημαντικά την διαφορά της από τους ανταγωνιστές της, αφού ήδη οι κρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη του 60%.

 

Παρευρεθήκατε στη μεγάλη έκθεση Τουρισμού Βιέννης. Πείτε μας για τις εντυπώσεις σας και για τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης

Η διεθνής έκθεση τουρισμού της Βιέννης, Ferien-Messe Wien, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την τουριστική αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και φιλοξενεί περισσότερους από 800 εκθέτες.

H Βιέννη είναι μια μαγική πόλη και από την έκθεση αλλά και όλους τους συνεργάτες μας εκέι αποκόμισα τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Μέσα σε όλες τις συναντήσεις είχα την ευκαιρία και συνομίλησα με στελέχη των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών που διαθέτουν πτητικό πρόγραμμα από την Αυστρία προς την Ελλάδα και ανταλλάξαμε προτάσεις για τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πτήσεων αλλά και διεύρυνσης των προορισμών, με δεδομένο το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αυστριακών τουριστών για την Ελλάδα.

Η Αυστρία μέσα στις πρώτες επιλογές προορισμών της έχει την Ελλάδα και είμαι σίγουρη ότι και το 2020 θα είναι μια ακόμα δυνατή χρονιά .

 

Ποιο το όραμά σας για τον ΕΟΤ του μέλλοντος; Πως δομείται, με τι ασχολείται, ποιοι οι στόχοι του, πως εξελίσσεται και με ποιο τρόπο ενσωματώνει τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελός του;

Ο ΕOT του μέλλοντος θα έλεγα πως είναι ήδη εδώ. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία απαιτούν διαρκή εγρήγορση και να έχεις προβλέψει το επόμενο βήμα ήδη.

Επομένως το τώρα μας είναι και το μέλλον μας.

Το όραμα μου είναι η ουσιαστική αναβάθμιση στην καρδιά του οργανισμού αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την επίτευξη του οράματος βέβαια αυτό και σύμφωνα πάντα με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ,είναι απαραίτητο η συνύπαρξη με άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο καθώς επίσης επανεκπαίδευση και αξιοποιήση δεξιοτήτων αλλά και ο επαναπροσδιορισμός στο ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις τρέχουν σε τρελούς ρυθμούς και όταν πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει ως βασική αρμοδιότητα την προβολή της χώρας μας όπως είναι ο ΕΟΤ ,καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται ενημέρωση και τεχνοκρατική δομή ώστε να έχουμε πραγματικά απτά αποτελέσματα.

Η Διαρκής εκπαίδευση-ενημέρωση σύμφωνα με τις εξελίξεις.

Η Δημιουργία κινήτρων για περισσότερες και συντονισμένες “πράσινες” πρακτικές στα ξενοδοχεία αλλά η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης καθώς και η επαγγελματική κατάρτιση και αύξηση της απόδοσης στους τομείς του οργανισμού είναι για εμένα και προσωπικό όραμα.

Επίσης η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και εξειδίκευση είναι για εμένα σημαντικά στοιχεία για καλύτερα και  άμεσα αποτελέσματα!

Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας ,θα πρότεινα να εισαχθούν και εκπαιδευτικές δράσεις για τις έννοιες όπως ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και τουρισμός, στα σχολεία της χώρας μας.

Είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, ώστε να καλλιεργηθεί η τουριστική συνείδηση και η υπεύθυνη διαχείριση, και ειδικά  σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό.

Τα ερεθίσματα πρέπει να ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες και παράλληλα την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης επίσης.

 

Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση