Ά. Γκερέκου: Ο μαζικός τουρισμός οφείλει να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες
Ομιλία της Προέδρου του ΕΟΤ στο Circle the Med Forum 2022
«Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας είναι ο πολιτισμός η ενέργεια, ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πιέζει ασφυκτικά και εντεινόμενα το περιβάλλον, τη φύση και την τοπική κουλτούρα, είναι προφανές πως η παγκόσμια εξέλιξή του δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση με πρόσημο αειφορίας».
Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας από το βήμα του Circle the Med Forum 2022, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου με θέμα «Κυκλική οικονομία και τουρισμός».
Αναφερόμενη στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, η Πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε πως η σχέση μεταξύ του τουρισμού ως πηγής πλούτου και της υπόλοιπης οικονομίας είναι πλέον καθοριστική, ειδικά στη διάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και επιβάλλει τη λογική διαχείριση των τουριστικών πόρων, ώστε να χρησιμοποιούνται χωρίς όμως να εξαντλούνται. «Όταν μιλάμε για κυκλική οικονομία στον τουρισμό δεν εννοούμε μόνο το plastic free και το zero waste, που σίγουρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο της παραγωγής, αλλά αναφερόμαστε σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα αξίας της οικονομίας της φιλοξενίας και τα παράγωγά της. Και προσωπικά θεωρώ απαραίτητο όταν μιλάμε για αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία να καταλάβουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συντηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κτήρια και ειδικά τα σημεία πολιτιστικής αναφοράς. Η αξιοποίηση αλλά και η αποκατάσταση λειτουργεί πάντα συμπληρωματικά στις υπάρχουσες πετυχημένες πρακτικές αειφόρας τουριστικής ανάπτυξης και αφορά και τον τομέα της κτηριακής αξιοποίησης και αναβάθμισης» ανέφερε.
Σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας είπε πως πρέπει να εστιάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μοντέλο με στοιχεία prosumption, δηλαδή να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. «Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, ειδικά τώρα που η κρίση της πανδημίας λειτούργησε ως επιταχυντής της αλλαγής, ως προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» επισήμανε, προσθέτοντας: «Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του. Η βιώσιμη και η αειφόρα ανάπτυξη, η ψηφιακή τεχνολογική δομή, καθώς και η αναβάθμιση σε αναγκαίες υποδομές θα μας απασχολήσουν πολύ από εδώ και στο εξής».
Η κα Γκερέκου υπογράμμισε, επίσης, πως «είμαστε ασφαλώς θετικοί στις αλλαγές που ενδεχόμενα μπορούν να προκαλέσουν οι τουριστικές δραστηριότητες, αρκεί όμως να μη βλάπτουν τις οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος. Και με βασικό κριτήριο ότι η όποια τουριστική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή πρέπει να εναρμονίζεται με τα φυσικά στοιχεία της, τη θέση της, την ιδιαιτερότητά της, τον πολιτισμό της, και να μην έχει συσσωρευτικές με το χρόνο δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους κάτοικους της όσο και για τους επισκέπτες».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη για σταθερή περιβαλλοντική ποιότητα και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσα από τη «διασύνδεση και συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό με βασικό στοιχείο τις συνέργειες».