‘Αρθρα

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:  «Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΜΑΣ»

 

«Το δικό μου αίτημα και η προσπάθειά μου διαχρονικά από το 2014 είναι  να ενταχθεί στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Το επίσημο κράτος να θέτει το αίτημα ενώπιον των διεθνών οργανισμών και κρατών, όπως έκανε και η Αρμενία»,  τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον FLASH Radio 99.4 και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Με αφορμή την επέτειο των 103 χρόνων της Ποντιακής Γενοκτονίας ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι η αναφορά στη μνήμη δεν αρκεί και πρόσθεσε: «Το θέμα της μνήμης και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας μέχρι πριν από μερικά χρόνια το διατήρησε ζωντανό ο ποντιακός συλλογικός χώρος. Η Πολιτεία   το 1994 αναγνώρισε τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, έκτοτε όμως δεν ανέλαβε κάποια άλλη πρωτοβουλία και η μέρα αυτή έφτασε να είναι μία ετήσια ανιαρή εκδήλωση. Τα τελευταία χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός με σαφήνεια σε δηλώσεις του γι’ αυτήν την ημέρα και σε ομιλίες του αναφέρεται στη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας».

  • Ειδικά για τη στάση της χώρας μας απέναντι στο ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε:

«Μέσα στη χώρα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία. Έγιναν πολλές σχετικές συζητήσεις  τα περασμένα χρόνια. Επιπλέον η χώρα μας δείχνει φοβική στάση, ενοχική, θεωρεί ότι με κατευνασμό η Τουρκία μπορεί να αλλάξει φυσιογνωμία. Όμως η Τουρκία εκατό χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους δείχνει ότι παραμένει μία χώρα γενοκτόνος. Και όσο δεν αναγνωρίζεται η γενοκτονία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δικαιωμένη και δεν θα αλλάξει συμπεριφορά».

  • Για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Πρώτη φορά στο αμερικανικό Κογκρέσο ακούστηκαν με σαφήνεια οι θέσεις της Ελλάδας για ζητήματα όπως οι υπερπτήσεις, οι προκλήσεις στο Αιγαίο και τα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάθε Έλληνας θα πρέπει να ένιωσε περήφανος βλέποντας τον πρωθυπουργό να απευθύνεται στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων καταχειροκροτούμενος. Ήταν σωστή διπλωματική στάση το ότι δεν ανέφερε τη λέξη Τουρκία. Δεν πήγε αντιδικώντας με την Τουρκία εκεί ο πρωθυπουργός. Πήγε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό το έκανε με σαφήνεια».

  • Για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ: «Σαφέστατα βοηθάει και αυτή είναι η τεράστια δύναμη του οικουμενικού ελληνισμού. Αυτή τη δύναμη προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και μέσω της επιτροπής μας στο ελληνικό κοινοβούλιο»

 

Αφήστε μια απάντηση