Λίμνη Ορόκλινης © Ben Porter
Κύπρος Νέα

Ιστορική νίκη για τη φύση στην Ευρώπη: Επικυρώθηκε ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης

Στις 17 Ιουνίου 2024, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκρινε τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα για τη θέσπισή του. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για τη φύση, το κλίμα, τους πολίτες και το μέλλον της Ευρώπης, σε μια περίοδο που η βιοποικιλότητα είναι σε κρίση.

Ο νόμος εγκρίθηκε επίσημα από 20 κράτη μέλη της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 66,07% του πληθυσμού της Ευρώπης, έπειτα και από τη -θετική- αλλαγή στάσης της Αυστρίας. Του θετικού αυτού αποτελέσματος προηγήθηκε μια τεράστια δημόσια κινητοποίηση με το όνομα #RestoreNature, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν από όλη την Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές και μηνύματα από πολίτες, καθώς και εκκλήσεις από 6000+ επιστήμονες, 100+ επιχειρήσεις, οργανισμούς των νέων και την κοινωνία των πολιτών από διάφορους τομείς προς υπεράσπιση του νόμου και της ακεραιότητας της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Η ψηφοφορία αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση και τους πολίτες της Ευρώπης που εδώ και καιρό ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη φύση. Παρά την κρίσιμη σημασία της για την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής κρίσης, η νομοθεσία αυτή είχε μια από τις πιο ταραχώδεις διαδρομές στην ιστορία του νομοθετικού έργου της ΕΕ. Αφού επιβίωσε μιας πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης με σκοπό την απόρριψή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιμετώπισε επιπλέον τον κίνδυνο να απορριφθεί στο τελευταίο βήμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Ευτυχώς, τα Κράτη Μέλη που στήριξαν τη νομοθεσία αυτή, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, κατάφεραν να επιτύχουν την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία.

Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως κομβικό σημείο για τη φύση και την κοινωνία. Τώρα, όμως, ξεκινά η πραγματική δουλειά, αφού ο πρώτος στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι η αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης μέχρι το 2030. Τα Κράτη Μέλη πρέπει να εφαρμόσουν σωστά αυτή τη νομοθεσία χωρίς καθυστέρηση στις χώρες τους, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι οργανισμοί της εκστρατείας #RestoreNature, συμπεριλαμβανομένου του BirdLife Κύπρου, ευχαριστούν όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και το έκαναν πραγματικότητα. Η φύση μπορεί να ανακάμψει, προς όφελος του κλίματος, της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση