Απλοποιημένη Ελληνική Λογοτεχνία για Μαθητές της Ομογένειας
Έχουμε ξαναγράψει για τη σειρά απλοποιημένης/διασκευασμένης ελληνικής λογοτεχνίας που έχει εκδώσει η Κα. Μαργαρίτα Ιωαννίδου. Πρόκειται για κλασσικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, τα οποία έχουν απλοποιηθεί ώστε να γίνουν κατάλληλα για μαθητές που μαθαίνουν Ελληνικά. Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές επιπέδου γλωσσομάθειας Β2 (μέσο προς προχωρημένο επίπεδο).
Η Κα. Ιωαννίδου χρησιμοποιεί ένα απλοποιημένο λεξιλόγιο, επεξηγεί τις άγνωστες λέξεις, και δίνει συνοπτικές πληροφορίες για την εποχή, όπου αυτές χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο σε πιο απλά και εύκολα ελληνικά, που όμως κρατάει τη χάρη και τη γοητεία του πρωτότυπου.
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το όγδοο βιβλίο της σειράς, το «Αμάρτημα της Μητέρας μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Ήταν ένα βιβλίο που μας γοήτευσε, και ζητήσαμε από την Κα. Ιωαννίδου να μας μιλήσει γι’ αυτό.
«Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το πρόβλημα που έχω πάντα με αυτές τις διασκευές, είναι το ότι με περιορισμένο λεξιλόγιο, πρέπει να αποδώσω όσο πιο πιστά γίνεται την ατμόσφαιρα του πρωτότυπου. Θυμίζω επίσης ότι ο Βιζυηνός έχει γράψει σε πολύ δύσκολη καθαρεύουσα, ενώ στους διαλόγους χρησιμοποιεί πολλά θρακιώτικα ιδιώματα και λέξεις που δεν χρησιμοποιούμε πια. Για όλους αυτούς τους λόγους, ήταν ακόμα πιο δύσκολη η μεταφορά του διηγήματος στην καθομιλουμένη.
Η υπόθεση με δυο λόγια:
Σε ένα ελληνικό χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα, μια νεαρή χήρα μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της. Αν και τα αγαπάει όλα τρυφερά, η μικρή Αννιώ, το μόνο κορίτσι της οικογένειας, έχει την ιδιαίτερη αγάπη της. Όμως, η Αννιώ είναι άρρωστη, και οι τρυφερές φροντίδες της μητέρας δεν καταφέρνουν να τη σώσουν.
Όταν η Αννιώ πεθαίνει, η μητέρα κοντεύει να τρελαθεί. Αποφασίζει να υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, κάτι που την κάνει να ξεχάσει λίγο τον πόνο της για την Αννιώ. Όταν το κορίτσι μεγαλώνει και παντρεύεται, η μητέρα φέρνει στο σπίτι ένα δεύτερο μικρό κοριτσάκι που θέλει να υιοθετήσει. Ένα παιδί που δεν είναι χαρούμενο και γελαστό, δεν το συμπαθεί κανείς εύκολα, όμως εκείνη το αγαπάει.
Σιγά – σιγά, καταλαβαίνουμε ότι η μητέρα έχει ένα κρυφό μυστικό, κάτι που την κάνει να θέλει να έχει πάντοτε ένα μικρό κοριτσάκι ανάμεσα στα παιδιά της. Υπάρχει μια παλιά αμαρτία που τη βασανίζει και για χρόνια την ξέρουν μόνο ο Θεός και ο παππάς. Όμως, τώρα ήρθε η ώρα να εξομολογηθεί την αμαρτία της και στον γιο της. Μένει να δούμε αν θα συγχωρέσει τον εαυτό της και αν θα βρει την ηρεμία και τη γαλήνη..
Βρίσκω πως είναι μια συγκλονιστική ιστορία, ο Βιζυηνός εδώ περιγράφει αριστοτεχνικά το θέμα των τύψεων. Μιλάει για το πώς κουβαλάς τις τύψεις συνέχεια μέσα σου, ποτέ δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές, δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις και να χαρείς τη ζωή.
Ο στόχος μου σε αυτήν την διασκευή (όπως και σε όλες τις διασκευές μου) είναι διπλός: Θα ήθελα να γνωρίσουν οι ξένοι ένα από τα ωραιότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, βελτιώνοντας παράλληλα τα Ελληνικά τους. Το πρωτότυπο θα ήταν αδύνατο να το διαβάσουν, γιατί, όπως είπα προηγουμένως, είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα, και έχει πολλά θρακιώτικα ιδιώματα.
Εδώ, είναι το εξώφυλλο του βιβλίου, και ένα κολάζ με τα εξώφυλλα όλων των βιβλίων της σειράς. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, μπορεί να τα παραγγείλει από τα βιβλιοπωλεία «Πολιτεία» https://www.politeianet.gr/ ή «Ιανός» https://www.ianos.gr/ . Όλα τα βιβλία είναι των εκδόσεων «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ».
Αυτά, και σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για την τελευταία μου δουλειά»