Ειδήσεις

Συμμετοχή του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω των πυρκαγιών, συμμετείχε χθες , μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου.

Την εν λόγω Διάσκεψη συμπροέδρευσαν ο Γάλλος Πρόεδρος και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην παρέμβαση του ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη συνεχή στήριξη προς τον φίλο λαό του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου “Άγιος Γεώργιος” στην Βηρυτό.

Τόνισε ότι θα καταρτιστεί από ελληνικής πλευράς μελέτη για την ανοικοδόμηση του Υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές στην περσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Υπογράμμισε επίσης την σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Balamand. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την σκοπιμότητα επανένταξης της ελληνικής, ως διδακτικής γλώσσας, στον εν λόγω Πανεπιστήμιο, καθεστώς το οποίο ίσχυε στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Λιβάνου για αποστολή βοήθειας μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της ΕΜΑΚ, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη είχε μεταβεί στην Βηρυτό την επόμενη της έκρηξης που έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Αφήστε μια απάντηση