Κύπρος Νέα

«Ο βιασμός ως όπλο πολέμου: Η περίπτωση της Κύπρου και η Διεθνής Νομική Πτυχή»

Κατά τη διάρκεια της εισβολής είχαν δημιουργηθεί στρατόπεδα κράτησης γυναικόπαιδων και εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, διαπράχθηκαν συστηματικοί βιασμοί από τον τουρκικό στρατό. Ανήλικα κορίτσια, γυναίκες αλλά και ηλικιωμένες είχαν υποστεί σεξουαλική και άλλη βία ως ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του Τουρκικού στρατού.

41 χρόνια μετά, δηλαδή το 2015, και χάρη στην πρώην βουλεύτρια κα Σκεύη Κουκουμά, η αναγνώριση και παραδοχή από την πολιτεία έγινε και αποφασίστηκε από την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου η παραχώρηση επιδόματος σε γυναίκες «παθούσες της τουρκικής εισβολής», σύμφωνα με τον «περί παθόντων νόμο».

Για τη χώρα μας, που έχει τη δική της τραγική εμπειρία βίας, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας να συμβάλουμε στη διεθνή προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government θα παραμείνει σταθερά δεσμευμένη στον στόχο πάταξης του φαινομένου της βίας σε συνθήκες πολέμου, καθώς θεωρεί ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο μια εγκληματική, τραυματική συμπεριφορά σε ατομικό επίπεδο των θυμάτων αλλά και όνειδος για τη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία.

Η Εκδήλωση ήταν  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  του Ιδρύματος «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμης Βίας» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας κατά τη διάρκεια Ένοπλων Συγκρούσεων.

Αφήστε μια απάντηση