Ελπίδα για το μέλλον του Τρυγονιού στην Ευρώπη
Κάποτε συνώνυμο με τη φράση “ανησυχητική μείωση πληθυσμού”, τώρα το Τρυγόνι δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη δυτική Ευρώπη.
Το Τρυγόνι είναι ένα είδος που έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), με τον πληθυσμό να έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 20 χρόνια στην κεντροανατολική Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα, η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από μόλις τρία χρόνια προσωρινής απαγόρευσης θήρευσης του είδους σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία, καταγράφηκε μια μικρή αύξηση του πληθυσμού, δίνοντας ελπίδες για την ανάκαμψη του είδους.
Δυστυχώς, στην κεντροανατολική Ευρώπη, με εξαίρεση την Αυστρία που ανακοίνωσε ότι από φέτος θα εφαρμόσει πολιτική μηδενικής κάρπωσης, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος δεν έχουν προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση θήρευσης του είδους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο είδος να ανακάμψει. Παρά τις συστάσεις και εισηγήσεις των ειδικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηδενική κάρπωση, οι χώρες αυτές έχουν απλά μειώσει το συνολικό όριο κάρπωσης. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η μείωση του συνολικού ορίου κάρπωσης ανά χώρα δεν είναι αρκετή και ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στην κεντροανατολική Ευρώπη προσωρινή απαγόρευση θήρευσης του είδους.
Οι εξελίξεις στον δυτικό μεταναστευτικό διάδρομο είναι θετικές, όμως οι προσπάθειες για την ορθή εφαρμογή της απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλες τις χώρες πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το είδος να ανακάμψει πλήρως. Για αυτό τον λόγο, και ενόψει της κυνηγετικής περιόδου, καλούμε εκ νέου την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών της δυτικής Ευρώπης και να συμβάλει στις προσπάθειες ανάκαμψης του είδους, επιβάλλοντας προσωρινή απαγόρευση θήρευσης του Τρυγονιού στην Κύπρο.
Πέρα από το κυνήγι, η απώλεια των βιοτόπων του είδους αποτελεί ένα από τους κύριους λόγους της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, η προσωρινή απαγόρευση θήρευσης θα πρέπει να συνδυάζεται με στοχευμένες δράσεις αποκατάστασης και διαχείρισης των βιοτόπων του είδους, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως σε βιώσιμους πληθυσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση που καταγράφεται στον πληθυσμό του Τρυγονιού στη δυτική Ευρώπη καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη θετική επίδραση που έχει η απαγόρευση κυνηγιού στο είδος.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτά τα στοιχεία. Η Κύπρος, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν το κυνήγι του Τρυγονιού, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών της δυτικής Ευρώπης, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση ενός τόσο εμβληματικού είδους.