Ομογένεια

Συνάντηση Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Πρόεδρο της τοπικής Βουλής, Masizole Mnqasel

 

Ενίσχυση της συνεργασίας με την επαρχία του Κέηπ Τάουν στη Νότια Αφρική συζητήθηκε στη συνάντηση του Γιάννη Χρυσουλάκη με τον Πρόεδρο της τοπικής Βουλής, Masizole Mnqasel

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με αναφορές στη στενή σχέση των δύο λαών και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής Ομογένειας στη Νότια Αφρική, καθώς και την αμοιβαία πεποίθηση για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συναντήθηκε, στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου “Western Cape Provincial Legislature” στο Cape Town, με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Masizole Mnqasela και την Αντιπρόεδρο της Βουλής, αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις,  κα  Beverley Schäfer. Παραβρέθηκε  ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Cape Town, κ. Σωτήριος Δεμέστιχας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη στη Νότια Αφρική, όπου  είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς ιθύνοντες της χώρας και εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι Ελλάδα και Νότια Αφρική έχουν δώσει κοινούς αγώνες για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στην εξέχουσα προσωπικότητα του Έλληνα ομογενή, Γεώργιου Μπίζου, δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική κατά την διάρκεια του απαρτχάιντ που εκπροσώπησε τον Νέλσον Μαντέλα στη δίκη της Rivonia και ήταν η φωνή του όσο ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Με τον Νέλσον Μαντέλα είχαν γνωριστεί ως συμφοιτητές νομικής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand. Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μπίζος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Μαντέλα το 1990. Ήταν, επίσης, μέλος της νομικής επιτροπής που συνέταξε το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε σε νόμο το 1996. Ο Μπίζος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στα χρόνια της φυλάκισης του Μαντέλα, τόσο επαγγελματικά όσο και ως οικογενειακός φίλος. Μιλώντας μερικά χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο Μαντέλα είπε ότι ο Μπίζος του «φερόταν σαν αδερφός» όσο ήταν στη φυλακή.

Ο κ. Mnqasila τόνισε ότι οι στενοί δεσμοί της Νότιας Αφρικής με την Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Γιώργο Μπίζο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ισχυρό κήρυκα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε, επίσης,  ότι καθώς ο πλανήτης συγκλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είμαστε υπέρ της επανόδου στη λογική, προς την κατεύθυνση της διαρκούς ειρήνης, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αν αποτύχουμε, οι αγώνες των Μπίζου-Μαντέλα θα έχουν πάει χαμένοι.

Ο κ. Mnqasila τόνισε ότι η πολυπληθής ελληνική Ομογένεια έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις της Νότιας Αφρικής με την ΕΕ και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα, ενώ εξεδήλωσε ενδιαφέρον  για την εκπαιδευτική συνεργασία σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και για δράσεις διδυμοποίησης. Άλλοι ενδεικτικοί άξονες κοινής δράσης πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν ήταν η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο τουρισμός, η ναυτιλία – με ενδεχόμενη σύμπραξη μεταξύ Πειραιά- Cape Town, καθώς και η υγειονομική μάχη κατά της πανδημίας.

Η κα Schäfer σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο του Western Cape και διαβεβαίωσε ότι ότι η Ελλάδα έχει εδραία θέση στη χώρα της, μέσω της ιστορίας της, αλλά και τομέων διμερούς συνεργασίας, όπως ο τουρισμός. Αναφέρθηκε, επίσης, στη λειτουργία  του τοπικού αναπτυξιακού φορέα Wesgro και εξέφρασε την επιθυμία για ανάπτυξη και επέκταση της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλους κλάδους, όπως της οινοπαραγωγής.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε οι άξονες διμερούς θεματολογίας εντοπίζονται στις σχέσεις με την ΕΕ, τα μορφωτικά θέματα με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων, τα περιβαλλοντικά, την ενέργεια και την υγεία, ενώ πρότεινε να  ορισθούν σημεία επαφής στο διμερή διάλογο και να διοργανωθεί επιχειρηματικό forum.

Αφήστε μια απάντηση