Ιωάννης Χρυσουλάκης: Ελληνο-Ινδικές σχέσεις
Άρθρο Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη για τις Ελληνο-Ινδικές σχέσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, σε άρθρο του στην ετήσια διαδικτυακή έκδοση του Ελληνο-Ινδικού Οικονομικού Φόρουμ (Greek Indian Economic Forum) αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσής τους. Στο τεύχος Μαΐου 2023 περιλαμβάνονται, επίσης, άρθρα της Υφυπουργού Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία, Δημήτριου Ιωάννου, του Επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Ινδίας στην Ελλάδα, Samykannu Rajendran, του Προέδρου της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.), Δρ Δημήτριου Βασιλειάδη και κορυφαίων παραγόντων από το χώρο της οικονομίας στην Ελλάδα και την Ινδία.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στις παραδοσιακά στενές πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες συνεχίζονται εποικοδομητικά με την εφαρμογή Μορφωτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο της UNESCO. Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία στο πλαίσιο της διοργάνωσης στα τέλη του 2022 του Διεθνούς Συνεδρίου “The Greek World and India: History, Culture and Trade from the Hellenistic Period to Modern Times” από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Jawaharlal Nehru (JNU) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης «The Legend of Alexander the Great: The testimony of a byzantine manuscript». Κατά την επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας διοργάνωσε στις 30 Ιανουαρίου εκδήλωση με συναυλία ελληνικής και ινδικής μουσικής και την παρουσίαση της έκδοσης «Ινδική Μουσική, Κλασική & Λαϊκή Μουσική, Μεγάλοι Δημιουργοί, Μουσικά Όργανα, Χοροί» του Κωνσταντίνου Καλαϊτζή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, επίσης, η «Ελληνο–Ινδική Επιχειρηματική & Πολιτιστική Οργάνωσης Γυναικών» (WICCI.GR), τη δημιουργία της οποίας έθεσε υπό την αιγίδα της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, στο πλαίσιο της υποστήριξης του διαλόγου και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθώς και των πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών.
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε ακολούθως στις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έχουν αναβαθμίσει ριζικά τη διεθνή εικόνα της χώρας, ως ανταγωνιστικού εταίρου και πρωταγωνιστή στις περιφερειακές εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Ειδική αναφορά έκανε στην προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών με την υιοθέτηση σημαντικών κινήτρων, καθώς και την προσέλκυση φοιτητών από όλον τον κόσμο στα αγγλόφωνα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τόνισε, εξάλλου, το διαχρονικά ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι με επιτυχημένες στρατηγικές επιλογές κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως.
Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι στρατηγικές και φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται περαιτέρω με τον πιο γόνιμο και αμοιβαίως επωφελή τρόπο και τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα συνεχίσει να στηρίζει και να θέτει υπό την αιγίδα της όλες τις πρωτοβουλίες που προάγουν τις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το άρθρο του Γενικού Γραμματέα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
https://elinepa.org/wp-content/uploads/2023/04/greek-indian-economic-forum-3.pdf