ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔ. ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Staellinika – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ Κ. Ι. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της πλατφόρμας staellinika, ο. κ Διονύσης Αρκαδιανός παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς του Γραφείου μας, αλλά και σε αυτούς του Συντονιστικού Γραφείου Καϊρου το περιεχόμενο και την λειτουργία της πλατφόρμας. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και χάρηκαν που προστέθηκε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα τους βοηθήσει στο σύνθετο έργο τους που είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης/ξένης, αλλά και του πολιτισμού μας. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Αρκαδιανό και το πρόγραμμα, έτσι ώστε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Την διαδικτυακή αυτή συνάντηση χαιρέτισε ζωντανά ο Γενικό Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και απόδημου Ελληνισμού, ό αξιότιμος κ. Χρυσουλάκης. Σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει σχετικά:
«Απευθύνθηκα στους εκπαιδευτικούς μας από 12 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να τους μιλήσω για την ψηφιακή πλατφόρμα StaEllinika έπειτα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Αφρική, δρα Γεωργίου Βλάχου. Η πλατφόρμα staellinka.com είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού με την ευγενική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Ανέπτυξα αυτή τη μοναδική προσπάθεια για τη διευκόλυνση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού από τα ελληνόπουλα σε όλον τον κόσμο, αλλά και από τα παιδιά των φιλελλήνων, ιδίως στη συγκυρία της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη.
Ειδικότερα, το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» χρηματοδοτεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά. Σε αυτό το Κέντρο ανήκει και η διεπιστημονική ομάδα που συνεργάστηκε μαζί μας για να αναπτύξει την πλατφόρμα, αλλά και που συνεχίζει να εργάζεται για τη διαρκή της επικαιροποίηση. Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος δρ. Δημήτρης Αρκαδιανός, παρουσίασε τις λεπτομέρειες χρήσης της πλατφόρμας στους εκπαιδευτικούς. Οι πάνω από 18.000 ήδη εγγεγραμμένοι χρήστες σε 118 κράτη της πλήρους έκδοσης της πλατφόρμας StaEllinika μας δίνουν την επιβεβαίωση ότι αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο διευκολύνει και εμπλουτίζει τις δράσεις που με ζήλο υλοποιούν για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας οι εκπαιδευτικοί μας στην Αφρικανική Ήπειρο, τη Μέση Ανατολή και παντού στον κόσμο.
Στην παρουσίασή του ο κ. Διονύσης Αρκαδιανός εστίασε σε μια πρώτη επαφή των εκπαιδευτικών με το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας Staellinika. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα του μαθησιακού σχεδιασμού που αντανακλούν αρχές της θεωρίας αυτορρυθμιζόμενης μάθησης και «παιχνιδοποίηση» της μαθησιακής διαδικασίας, ανέλυσε τις επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών κατά την περιήγησή τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα, παρουσίασε τις δυνατότητες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς από το περιβάλλον διάδρασης σε επίπεδο διαχείρισης τάξης και παρακολούθησης της δραστηριότητας και των επιδόσεων των μαθητών και, εν κατακλείδι, έθιξε την προσέγγιση της ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ όσον αφορά στο ζήτημα υπηρεσιών υποστήριξης προς τους εκπαιδευτικούς, η οποία παρέχεται τόσο με τη μορφή υποστηρικτικού υλικού (εγχειρίδια δασκάλου, βίντεο επεξήγησης των λειτουργιών της πλατφόρμας, μεθοδολογικά εργαλεία), όσο και με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου.