Κύπρος Νέα

Η Τζόζη Χριστοδούλου στο  πρώτο Women in STEM Cyprus Forum

H Επίτροπος Ισότητας των Φύλων εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρώτο Women in STEM Cyprus Forum.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, το πρώτο Women in STEM Cyprus Forum, μια διοργάνωση αφιερωμένη στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τους Οργανισμούς Women in Tech και TechIsland, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ada Lovelace. Αυτή η μέρα τιμά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των γυναικών στους τομείς STEM και αποτελεί πηγή έμπνευσης, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να εμπλακούν και να διαπρέψουν σε αυτούς τους τομείς.

Στην εναρκτήρια τελετή απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ada Lovelace (1815-1852), την Αγγλίδα μαθηματικό που θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αφού παρέθεσε σημαντικά ορόσημα στην πορεία προς την ισότητα των φύλων διεθνώς, η Επίτροπος ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος κατέχει την 21η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ωστόσο η σταδιακή πρόοδος που σημειώνει στον τομέα αναγνωρίζεται διεθνώς. Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) 2024 για την Ισότητα των Φύλων και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, πρόσθεσε η Επίτροπος, κατατάσσει την Κύπρο στην 39η θέση παγκοσμίως, αναφέροντας ότι η χώρα μας σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του 2030. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024 αναβάθμισε την Κύπρο στην 86η θέση από την 106η. Οι εκθέσεις αυτές, τόνισε, μας προσφέρουν τα εργαλεία, για να βελτιωθούμε.

Στη συνέχεια, η κα Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς STEM και στην υποεκπροσώπηση αντρών σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία. Οι λόγοι πίσω από αυτόν τον διαχωρισμό, σημείωσε, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε στερεότυπα φύλου που επηρεάζουν τις επιλογές και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες κοριτσιών και αγοριών. Τα εκπαιδευτικά συστήματα και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο έχουν επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις επιλογές τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό αλλάζει σιγά-σιγά στους τομείς STEM και στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022, το 44% των απασχολούμενων στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής ήταν γυναίκες.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, σημείωσε πως το 2023 έφτανε το 19,4%.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δύο σύγχρονα φαινόμενα, τα οποία καθιστούν την αυξημένη συμμετοχή γυναικών στους τομείς STEM αναγκαία: τεχνητή νοημοσύνη και διαδικτυακός σεξισμός.

Για την τεχνητή νοημοσύνη, η Επίτροπος σημείωσε ότι τα συστήματα σχεδιάζονται από ανθρώπους και βασίζονται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων που αντικατοπτρίζουν κοινωνικές προκαταλήψεις, συμπεριλαμβανομένων των έμφυλων στερεοτύπων. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα συστήματα αυτά να αναπαράγουν και να συντηρούν προκαταλήψεις. Στο θέμα του διαδικτυακού σεξισμού, η Επίτροπος ανέφερε πως οι αλγόριθμοι συχνά αποτυγχάνουν να προσδιορίσουν και να μετριάσουν επαρκώς το σεξιστικό περιεχόμενο. Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη εργαλείων και αλγορίθμων που σχεδιάζονται για την καταπολέμηση του σεξισμού.

Τέλος, η Επίτροπος αναφέρθηκε σε μερικές από τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών προγραμμάτων ψηφιακής κατάρτισης και χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για γυναίκες της υπαίθρου, και της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων από το Υφυπουργείο Καινοτομίας και τη Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με τη συμμετοχή γυναικών στους τομείς της έρευνας, καινοτομίας και κυβερνοασφάλειας με σκοπό των σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων. Με στόχο τη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, η Επίτροπος αναφέρθηκε στην αύξηση των υποδομών φροντίδας παιδιών και ενηλίκων, στην επέκταση της άδειας μητρότητας, στην έναρξη προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων και στη σταδιακή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.

Η κα Χριστοδούλου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει σε κορίτσια και αγόρια να διαμορφώνουν το μέλλον τους με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως εργαζόμαστε, για να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβασή τους στα μέσα που χρειάζονται, για να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα για ουσιαστικά αποτελέσματα.

Για το κείμενο της ομιλίας της Επιτρόπου στα αγγλικά πατήστε εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση